Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Παρίσι έσωσε την παρτίδα με την τελετή λήξης με τη... βοήθεια της Ελλάδος -Δείτε βίντεο

Ο φόρος τιμής στην Ελλάδα συγκίνησε και ενθουσίασε - Ποιος ήταν ο συμβολισμός - Από τον εθνικό ύμνο ως τη Νίκη της Σαμοθράκης και τον ύμνο στον Απόλλωνα, οι παρτιτούρες του οποίου φυλάσσονται στο Λούβρο

Έστω και στην εκπνοή, το Παρίσι πήρε το «χρυσό μετάλλιο» με την εντυπωσιακή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις, όπως αυτές που ξεσήκωσε ο «μυστικός δείπνος» στην τελετή έναρξης και με σημεία αναφοράς τον «χρυσό εξερευνητή», τον Χολιγουντιανό σούπερ σταρ Τομ Κρουζ, αλλά και την Ελλάδα, το Παρίσι κατάφερε να συγκινήσει, απολαμβάνοντας θετικά σχόλια.

Σε αντίθεση με αυτή της έναρξης, η τελετή λήξης κατάφερε να συγκεντρώσει θετικά σχόλια καθώς τα είχε όλα. Συγκινησιακές αναφορές στο παρελθόν των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ιδανικά τους και τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν, Χόλιγουντ και πάρτι.

Το σκοτεινό πρώτο μέρος, στο οποίο η ανθρωπότητα ήταν απούσα

Στο πρώτο μέρος της τελετής του σκοτεινού και καπνισμένου (για τις ανάγκες της παράστασης που επιμελήθηκε ο Τομά Ζολί και ονομάζεται Records) Stade de France, ο «χρυσός εξερευνητής» κατέβηκε από την οροφή του σταδίου και έκανε αρκετές αναφορές στη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.

Στην εκεί εξερεύνησή του, του παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου με έναν απόλυτα επικό τρόπο. Η στιγμή ήταν ανατριχιαστική: Με μια διαφορετική ενορχήστρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου να σκεπάζει το στάδιο, ο μασκοφόρος λαμπαδηδρόμος της τελετής έναρξης και η ατσάλινη ιππέας του παρέδωσαν την διπλωμένη ελληνική σημαία με σεβασμό- με τον ίδιο σεβασμό που την ανέβασαν σε κοντάρι και την κυμάτισαν στο στάδιο.
 

«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.
 

Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Οκτώβριο 1894.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης, ενώ ακούστηκε και ο ύμνος στον Απόλλωνα που είναι ο παλαιότερος από την αρχαία Ελλάδα και τον οποίο έπιασε ο (αιωρούμενος) πιανίστας Alain Roche, πριν ξεκινήσει το πάρτυ που έκλεισε με τον Ολυμπιακό Ύμνο ο οποίος συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.    

Στο τελευταίο μέρος, υπήρχαν πολλές αναφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, να τραγουδά τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «επικίνδυνη αποστολή», πήδηξε από την κορυφή του σταδίου για να πάρει την Ολυμπιακή σημαία και ανέβηκε σε μία μηχανή να ...ξεκινήσει το ταξίδι για το Λος Άντζελες.


Με ένα βίντεο που έχει γυριστεί και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, δείχνοντας τον κορυφαίο πρωταγωνιστή να περνάει από τα εμβληματικά σημαία του Παρισιού, να πέφτει με αλεξίπτωτο για να φτάσει στο Χόλιγουντ, πριν δώσει με τη σειρά του την Ολυμπιακή σημαία σε άλλους διάσημους αθλητές, Κέιτ Κόρτνεϊ, Μάικλ Τζόνσον, Τζάκερ Ίτον.




Με μία τελετή λήξης ανάλογη του επιπέδου των Ολυμπιακών Αγώνων, τα φώτα έσβησαν στο Παρίσι και πλέον μπαίνουμε στην ολυμπιακή περίοδο που θα οδηγήσει τη φλόγα στο Λος Άντζελες, το 2028. Ιδανικο φινάλε αποτέλεσε το My Way που ερμήνευσε η τραγουδίστρια Yseult με μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο, φωτογραφίες: Τα 30χλμ. φτάνει το μέτωπο της φωτιάς που καίει το Πεντελικό όρος - Επιχειρούν 560 πυροσβέστες

Η συγκλονιστική φωτογραφία του εξαντλημένου πυροσβέστη από τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες με την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Ευχαριστούμε που μας τιμήσατε, γράφουν στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr