Sharenting: Γιατί θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν δημοσιεύσετε φωτογραφίες του παιδιού σας στο διαδίκτυο

Sharenting: Γιατί θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν δημοσιεύσετε φωτογραφίες του παιδιού σας στο διαδίκτυο

Προσπερνώντας την ανάγκη να μοιραστούν όλα τα χαρμόσυνα γεγονότα της ζωής με τους διαδικτυακούς φίλους και γνωστούς, οι κηδεμόνες πρέπει να αξιολογούν καλύτερα τι είδους υλικό των παιδιών τους αναρτούν στα social media

sharenting-mk
Λέγεται sharenting, ένας όρος που δημιουργήθηκε από τις δυο λέξεις share (=μοιράζομαι) και parenting (=το να είσαι γονιός) και περιγράφει το παγκόσμιο φαινόμενο όπου οι γονείς μοιράζονται στο διαδίκτυο, ψηφιακό υλικό των παιδιών τους. Αξιολάτρευτες φωτογραφίες, βίντεο των πιο όμορφων, πρώτων στιγμών τους και μεγάλα posts για το πόσο συγκινημένοι είναι που έγιναν γονείς. Και ενώ μπορεί να είναι όντως όμορφο το να μοιράζεστε τα ορόσημα και τα χαριτωμένα καμώματα του παιδιού σας με φίλους και συγγενείς, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις πριν πατήσουν το κουμπί "δημοσίευση".

Μην κάνετε “sharenting”

Οι λόγοι που δεν πρέπει να μοιράζεστε υλικό του παιδιού σας στο διαδίκτυο είναι πολλοί και περιστρέφονται κυρίως γύρω από την δική του ασφάλεια. Ακόμα και μια «αθώα» φωτογραφία γενεθλίων, για παράδειγμα, μπορεί να αποκαλύψει το όνομα, την ηλικία και την ημερομηνία γέννησης ενός παιδιού. Ποιες λοιπόν είναι κάποιες από αυτές τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του;
sharenting
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα με την κοινή χρήση είναι η πιθανή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του παιδιού σας. Από τη στιγμή που μια φωτογραφία μεταφορτώνεται στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ελέγξετε ποιος τη βλέπει και πώς χρησιμοποιείται. Ακόμη και με αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι εικόνες να αντιγραφούν, να κοινοποιηθούν ή να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από άλλους. Οι εικόνες του παιδιού σας μπορεί να καταλήξουν στα χέρια ανθρώπων που δεν είχατε ποτέ την πρόθεση να τις μοιραστείτε μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιτήδειων στο διαδίκτυο. Υπάρχει μάλιστα, μια ακμάζουσα μαύρη αγορά για προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες. Οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης των παιδιών, όταν συνδυάζονται με την ημερομηνία γέννησης, το όνομα και τη διεύθυνση, αποτελούν συχνά καλούς στόχους για κλοπή ταυτότητας.

Κλείσιμο
Κάθε φωτογραφία και βίντεο λοιπόν που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο συμβάλλει στο ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού σας - ένα μόνιμο διαδικτυακό αρχείο που μπορεί να το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα ή αστεία φωτογραφία σήμερα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή ακόμη και επιβλαβές στο μέλλον. Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσουν τη δική τους ταυτότητα και ίσως να μην εκτιμούν το γεγονός ότι υπάρχει ένα λεπτομερές διαδικτυακό αρχείο της παιδικής τους ηλικίας για να το δει ο κόσμος. Ως ενήλικες, μπορεί να επιθυμούν να ελέγχουν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση και η υπερβολική δική σας κοινοποίηση μπορεί να εμποδίσει αυτή την αυτονομία τους. Ο σεβασμός του δικαιώματος του παιδιού σας λοιπόν, στην ιδιωτική ζωή και την αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας. Πριν από τη δημοσίευση, σκεφτείτε πώς μπορεί να αισθάνεται το παιδί σας για το περιεχόμενο τώρα και στο μέλλον.
INFLUENCER INSANITY EP 6 | “Sharenting” - Oversharing parents will post ANYTHING for views

Επιπλέον, η κοινοποίηση φωτογραφιών και πληροφοριών σχετικά με τα παιδιά σας μπορεί να τα εκθέσει ακούσια σε κινδύνους για την ασφάλειά τους. Η ανάρτηση λεπτομερειών σχετικά με την τοποθεσία, τις συνήθειες ή τα αγαπημένα τους μέρη μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συμβουλεύουν μαλιστα, να μην μοιράζεστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ή τη στοχοποίηση παιδιών.

Πώς να «μοιράζεστε» υπεύθυνα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη ζωή τους καταγεγραμμένη στο διαδίκτυο μπορεί να βιώσουν κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Μπορεί να αντιμετωπίσουν πειράγματα ή εκφοβισμό από συνομηλίκους που έχουν δει τις φωτογραφίες ή τα βίντεό τους. Επιπλέον, η συνεχής έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει σε θέματα άγχους και αυτοεκτίμησης, καθώς τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πιεσμένα να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα ή να ανησυχούν για το πώς τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θα ήταν συνετό να βρείτε διαφορετικούς τρόπους να μοιραστείτε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Να πώς να το κάνετε πιο υπεύθυνα:


Sharenting: Should You Post Your Kids’ Photos Online?


Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου: Βεβαιωθείτε ότι οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου και περιορίστε το κοινό των αναρτήσεων σας στους στενούς φίλους και την οικογένεια.

Ζητήστε τη συγκατάθεση: Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, εμπλέξτε τα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ζητήστε τη συγκατάθεσή τους πριν δημοσιεύσετε εικόνες ή πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Να είστε επιλεκτικοί: Σκεφτείτε προσεκτικά τι μοιράζεστε. Αποφύγετε την ανάρτηση φωτογραφιών που αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία, τοποθεσίες ή θα μπορούσαν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

Εξετάστε εναλλακτικούς τρόπους κοινοποίησης: Χρησιμοποιήστε ιδιωτικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή ασφαλείς πλατφόρμες κοινής χρήσης φωτογραφιών που προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενό σας.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να μοιράζεστε κάθε πολύτιμη στιγμή της ζωής του παιδιού σας στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να ζυγίζετε τους πιθανούς κινδύνους και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Με το να είστε προσεκτικοί λοιπόν, σχετικά με το τι δημοσιεύετε, μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας του παιδιού σας, αλλά και της μελλοντικής ευημερίας του. Άλλωστε, το να μοιράζεστε υπεύθυνα σημαίνει να εξισορροπήσετε τη χαρά του μοιράσματος με την ανάγκη να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του παιδιού σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης