Υπάρχουν τρόποι να μιλάμε άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά;

Υπάρχουν τρόποι να μιλάμε άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά;

Οι μαθητές ξένων γλωσσών, και ιδίως οι μαθητές αγγλικής γλώσσας, στοχεύουν πάντα να επιτύχουν γλωσσική επάρκεια τόσο καλή όσο οι φυσικοί ομιλητές, γεγονός που πολλές φορές μοιάζει ακατόρθωτο

English_arthro
Το να μιλάμε αγγλικά με ευχέρεια και προφορά όπως ένας ομιλητής που την έχει μητρική γλώσσα, είναι πολυπόθητος στόχος για πολλούς μαθητές ξένων γλωσσών. Απαιτεί ωστόσο, κάτι περισσότερο από τη γνώση του λεξιλογίου και της γραμματικής, αλλά και την κατανόηση των ιδιωματικών εκφράσεων, της προφοράς και των πολιτισμικών συμφραζομένων. Ακολουθούν ορισμένες βασικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ακούγεστε περισσότερο σαν φυσικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας.

Επικεντρωθείτε στην προφορά

Οι γηγενείς ομιλητές χρησιμοποιούν συγκεκριμένους ήχους που είναι ζωτικής σημασίας για την καθαρή επικοινωνία. Μάθετε το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο (IPA) για τα Αγγλικά για να κατανοήσετε αυτούς τους ήχους. Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στους φθόγγους και τους συμφώνους που διαφέρουν από τη μητρική σας γλώσσα.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί τον τονισμό για να μεταφέρει νόημα και συναίσθημα. Ο τονισμός των προτάσεων επισημαίνει τις πιο σημαντικές λέξεις, ενώ τα μοτίβα τονισμού (αυξανόμενος και μειούμενος τόνος) μπορούν να υποδηλώνουν ερωτήσεις, δηλώσεις ή επιφωνήματα. Η μίμηση αυτών των μοτίβων σας βοηθά σίγουρα να ακούγεστε μητρικοί ομιλητές. Επιπλέον, ιστοσελίδες και εφαρμογές όπως το Forvo, το YouGlish και οδηγοί προφοράς στο YouTube μπορούν να παρέχουν παραδείγματα από φυσικούς ομιλητές. Ακούστε τις λέξεις και επαναλάβετε για να βελτιώσετε την προφορά σας.

Επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας και χρησιμοποιήστε ιδιωματικές εκφράσεις

Οι γηγενείς ομιλητές χρησιμοποιούν συχνά ιδιωματικές εκφράσεις και αργκό που δεν καλύπτονται πάντα στα παραδοσιακά γλωσσικά μαθήματα. Πόροι όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, podcasts και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας εκθέσουν σε αυτούς τους καθομιλουμένους όρους. Επίσης, τα φραστικά ρήματα (Phrasal verbs) όπως "look up," "take off," "give in", αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής αγγλικής γλώσσας. Η κατανόηση και η σωστή χρήση τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευχέρεια της ομιλίας σας.
Κλείσιμο
english_talking_2011245965

Μυηθείτε στη γλώσσα

Παρακολουθήστε τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και ειδήσεις στα αγγλικά. Προσπαθήστε να επιλέξετε περιεχόμενο που χρησιμοποιεί την προφορά που θέλετε να μιμηθείτε, είτε πρόκειται για αμερικανική, βρετανική, αυστραλιανή ή άλλη παραλλαγή. Η ανάγνωση βιβλίων, άρθρων και σεναρίων φωναχτά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της προφοράς και της ευχέρειας της ομιλίας σας. Επιλέξτε υλικό που σας ενδιαφέρει για να διατηρήσετε την πρακτική ελκυστική.

Τα podcasts, οι ραδιοφωνικές εκπομπές και τα ηχητικά βιβλία είναι ακόμα μια εξαιρετική ιδέα για να ακούσετε πώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα οι φυσικοί ομιλητές σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο συνδέουν τις λέξεις μεταξύ τους και χρησιμοποιούν τον τονισμό.

Συμμετέχετε σε συζητήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στον προφορικό λόγο είναι η τακτική εξάσκηση με φυσικούς ομιλητές. Οι πλατφόρμες ανταλλαγής γλωσσών, οι κοινωνικών μέσων, ή ακόμα και μια απλή συζήτηση με έναν τουρίστα, μπορούν να σας συνδέσουν με φυσικούς ομιλητές.

Βοηθητικό είναι επίσης να ηχογραφήσετε την ομιλία σας και να την συγκρίνετε με τους φυσικούς ομιλητές, γεγονός που μπορεί να αναδείξει τομείς προς βελτίωση. Επικεντρωθείτε κυρίως στη διόρθωση συγκεκριμένων ήχων και μοτίβων τονισμού.

Κατανοήστε τα πολιτισμικά συμφραζόμενα

Η κατανόηση των πολιτισμικών αναφορών, του χιούμορ και των κοινωνικών κανόνων μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα πιο φυσικά. Παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ, διαβάστε για την ιστορία και τα τρέχοντα γεγονότα και ασχοληθείτε με πολιτιστικό περιεχόμενο. Διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν διαφορετικά επίπεδα τυπικότητας. Μάθετε λοιπόν να εναλλάσσεστε μεταξύ επίσημου και ανεπίσημου λόγου ανάλογα με το πλαίσιο, όπως ακριβώς κάνουν οι φυσικοί ομιλητές.

Να είστε υπομονετικοί και επίμονοι

Πρέπει να θέσετε, αρχικά, στόχους ρεαλιστικούς, καθώς η ευχέρεια της ομιλίας δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Θέστε λοιπόν εφικτούς στόχους και παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Γιορτάστε τις μικρές νίκες στην πορεία για να διατηρήσετε το κίνητρό σας. Μην ξεχνάτε να αποδέχεστε το γεγονός ότι κάνετε λάθη, καθώς αυτά είναι ένα φυσικό μέρος της μάθησης.

Δείτε τα ως ευκαιρίες για εξάσκηση και βελτίωση. Δυο έννοιες που δεν μπορούν να υπάρξουν η μια χωρίς την άλλη. Η τακτική εξάσκηση λοιπόν είναι το κλειδί για την κατάκτηση οποιασδήποτε γλώσσας. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να ακούτε, να μιλάτε, να διαβάζετε και να γράφετε στα αγγλικά.

Το να μιλάτε αγγλικά σαν φυσικός ομιλητής είναι ένας στόχος που απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Εστιάζοντας στην προφορά, επεκτείνοντας το λεξιλόγιό σας, βυθίζοντας τον εαυτό σας στη γλώσσα, συμμετέχοντας σε συζητήσεις, κατανοώντας τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και διατηρώντας μια θετική στάση, μπορείτε να κάνετε σημαντικά βήματα προς την ευχέρεια. Να θυμάστε ότι το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό, οπότε απολαύστε τη διαδικασία του να γίνετε ένας πιο ικανός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης