Ο ρόλος του γιαουρτιού στην ανάπτυξη του παιδιού
06.12.2013
10:22
Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg. ασβεστίου
Το γιαούρτι αλλά και το γάλα είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, που περιέχουν όλες τις πολύτιμες βιταμίνες, τα απαραίτητα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία για να χτιστεί ένας γερός οργανισμός. Καθένα από τα συστατικά αυτά παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού.
Συγκεκριμένα, το ασβέστιο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι στην οστεοπόρωση. Το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου, που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι' αυτό και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο του μικρού τους.
Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg. ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
- 4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο).
- 2 ποτήρια γάλα + 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο).
Συγκεκριμένα, το ασβέστιο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι στην οστεοπόρωση. Το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου, που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Γι' αυτό και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο του μικρού τους.
Ένα μικρό παιδί χρειάζεται καθημερινά 1.000 mg. ασβεστίου. Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
- 4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο).
- 2 ποτήρια γάλα + 100 γραμμάρια φέτα ή 80 γραμμάρια γραβιέρα (τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο).
- 1 ποτήρι γάλα + 1 κύπελλο γιαούρτι + λίγο τυρί.
Το ασβέστιο όμως από μόνο του δεν επαρκεί για το "χτίσιμο" ενός γερού οργανισμού. Οι βιταμίνες που περιέχονται στο γάλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των υπόλοιπων τμημάτων του παιδικού οργανισμού, όπως του δέρματος, των ματιών και των ιστών που συνθέτουν τα υπόλοιπα όργανα. Συγκεκριμένα, το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε:
Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βιταμίνη C: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, στην επούλωση των τραυμάτων και στη γρήγορη επαναφορά του οργανισμού μετά από ατυχήματα. Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Βιταμίνη B2: Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Παράγοντες ενίσχυσης του ασβεστίου: Δεν αρκεί το παιδί να παίρνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει κιόλας να αφομοιωθεί από τον οργανισμό του. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν πολλοί παράγοντες, όμως το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι' αυτό το λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές.
Διαβάστε περισσότερα στο life2day.gr
Το ασβέστιο όμως από μόνο του δεν επαρκεί για το "χτίσιμο" ενός γερού οργανισμού. Οι βιταμίνες που περιέχονται στο γάλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των υπόλοιπων τμημάτων του παιδικού οργανισμού, όπως του δέρματος, των ματιών και των ιστών που συνθέτουν τα υπόλοιπα όργανα. Συγκεκριμένα, το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε:
Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βιταμίνη C: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, στην επούλωση των τραυμάτων και στη γρήγορη επαναφορά του οργανισμού μετά από ατυχήματα. Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Βιταμίνη B2: Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Παράγοντες ενίσχυσης του ασβεστίου: Δεν αρκεί το παιδί να παίρνει αρκετό ασβέστιο με την τροφή του. Το ασβέστιο αυτό πρέπει κιόλας να αφομοιωθεί από τον οργανισμό του. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν πολλοί παράγοντες, όμως το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι' αυτό το λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές.
Διαβάστε περισσότερα στο life2day.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr