«Μη μου αντιμιλάς»: Όταν τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια

Ένας λόγος που μπορεί να κάνει ένα παιδί να αντιδράσει αρνητικά και να αντιμιλήσει είναι επειδή είναι εκνευρισμένο, κουρασμένο ή θυμωμένο

Όσο τα μικρά μας μεγαλώνουν τόσο αυξάνουν και οι λεκτικές τους ικανότητες, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι μόνο χαριτωμένες αλλά μπορεί να μας φέρουν ακόμη και σε δύσκολη θέση αφού συνοδεύονται από αρνητικά σχόλια και αγενείς χαρακτηρισμούς. Πώς, λοιπόν, και πότε χρειάζεται να βάλουμε όρια;

Η Φωστηρία Αμανατίδου, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί ότι κάθε φορά που ένα παιδί αντιμιλά, είναι απλά μέρος της προσπάθειάς του να υψώσει το ανάστημά του και να επιβάλλει τους όρους του ή απλώς να εκφράσει τους φόβους ή το θυμό του.

Γιατί αντιμιλούν τα παιδιά

Η ανεξάρτητη φύση των παιδιών σε συνδυασμό με την εσωτερική τους ανάγκη να αντιδρούν όταν τα περιορίζουμε με όρια και κανόνες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα συμπεριφορές αγενείς και επιθετικές. Άλλος ένας λόγος που μπορεί να κάνει ένα παιδί να αντιδράσει αρνητικά και να αντιμιλήσει είναι επειδή είναι εκνευρισμένο, κουρασμένο ή θυμωμένο. Τέλος επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων παιδιών συχνά πιστεύουν ότι με το να μιλήσουν άσχημα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας ή θα εντυπωσιάσουν τον περίγυρο.

Φταίνε και οι γονείς

Είναι φορές που και οι γονείς άθελά τους ευθύνονται για την ανάρμοστη συμπεριφορά και αυθάδεια του παιδιού τους, καθώς είτε δίνουν το κακό παράδειγμα – αν και οι ίδιοι εκφράζονται ανάλογα- είτε προσπερνούν τα διάφορα παιδικά εξυπνακίστικα σχόλια, κυρίως όταν αυτά ειπωθούν μπροστά σε κόσμο. Παρόλα αυτά οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να θέσουν τα όρια και ανάλογα πάντα με την ηλικία του μικρού «επαναστάτη» να τον επαναφέρουν σε τάξη.

Διαβάστε περισσότερα στο infokids


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr