Παιδιά και έφηβοι από όλον τον κόσμο πήραν δυνάμεις για τη νέα σχολική χρονιά στη Χαλκιδική

Δύο διεθνείς κατασκηνώσεις, με παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου

Δυο κορίτσια από τη Μέση Ανατολή, με το κεφάλι καλυμμένο με μαντίλες ποζάρουν στον φακό με ευτυχισμένα χαμόγελα, ενώ λίγα μέτρα μακριά, άλλα δύο κορίτσια, από την Ευρώπη αυτά, με βρεγμένο μαγιό και βρεγμένα μαλλιά (μόλις βγήκαν από τη πισίνα), τραβούν selfie. Συνηθισμένες οι εικόνες για την αθλητική παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική, όπου από 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο διεθνείς κατασκηνώσεις, με παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου. Τέλος του καλοκαιριού. Σε λίγο ξεκινά η νέα σχολική χρόνια και παιδιά όλων των ηλικιών -και των εθνικοτήτων- θα σκύψουν πάνω από τα βιβλία. Πριν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, τα τέσσερα κορίτσια τραβούν τις τελευταίες φωτογραφίες από την Ελλάδα.

Τα κορίτσια συμμετείχαν στο 1o Διεθνές Camp Καλλιτεχνικής Κολύμβησης, με αθλήτριες από την Αγγλία, Αρμενία, Γεωργία, Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία και στο 5ο Sea Sun & Fun STEM and Robotics με παιδιά από την Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα, Αιγύπτο, Λίβανο και τη Συρία.

"Στη Γεωργία η σχολική χρονιά ξεκινάει από την 15η Σεπτεμβρίου, επιστρέφω γεμάτη εμπειρίες, απόκτησα φίλους και είμαι σε πολύ καλύτερη φόρμα ως αθλήτρια" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Αλαβίτζε από την Γεωργία που ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο του αθλητισμού, της συγχρονισμένης (καλλιτεχνικής) κολύμβησης.

Η Αννίτα Γουδή - Καραβασίλη, έφορος της ομάδας των 60 παιδιών της καλλιτεχνικής κολύμβησης του ΠΑΟΚ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ράδιο "Πρακτορείο 104,9" τονίζει: "Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε το διεθνές camp στην συγχρονισμένη κολύμβηση, που διοργανώσαμε από κοινού το ΠΑΟΚ με τη Νηρέα Χαλανδρίου. Στο φετινό camp συμμετείχαν 100 παιδιά όλων των επιπέδων, ενώ οι προπονήσεις των αθλητριών έγιναν με καταξιωμένες προπονήτριες στο παγκόσμιο στερέωμα της συγχρονισμένης κολύμβησης".

Μεταξύ των προπονητριών στο camp ήταν και μεγάλες μορφές της κολύμβησης: οι πρωταθλήτριες Χριστίνα Θαλασσινίδου και Ναταλία Ανθοπούλου, η προπονήτρια του ΠΑΟΚ, Νίνα Μποτσορισβίλι, αλλά και η Όλγα Βασίλτσενκο, από τις προπονήτριες της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, που ζει στη Μόσχα.

Η Όλγα Βασίλτσενκο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: "Στην Ελλάδα βρέθηκα πρώτη φορά το 1998, όταν προετοίμαζα την εθνική ομάδα Ελλάδος για διεθνές αγώνες. Τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες την αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί είχα συμβάλει μαζί με την Χριστίνα Θαλασσινίδου στο ξεκίνημα του νέου για την Ελλάδα και ιδιαίτερου αθλήματος - της καλλιτεχνικής κολύμβησης".

Στη Ρωσία όπως, είπε η κα Βασίλτσενκο, έδιναν και δίνουν μεγάλη σημασία στη φυσικά αγωγή των παιδιών στη μέση εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην κολύμβηση. "Το κάθε παιδί πρέπει να μάθει να κολυμπάει...Αυτός είναι ο στόχος και των γονέων. Υπάρχει επίσης καλή υποδομή, πολλές πισινές και το κράτος στηρίζει το άθλημα μας" επισημαίνει.

Η Λίκα Μουκέρια, προπονήτρια από την Γεωργία, βρίσκεται στην Ελλάδα τρίτη φορά -αλλά πρώτη φορά στο camp. Η καλύτερη αθλήτρια της είναι η 10χρονη κόρη της, που από τεσσάρων χρονών προπονείται στις πισίνες μαζί με τη μητέρα της.

Μιλώντας για την εμπειρία του camp η Λίκα λέει, πως εκτός την έμπνευση, έμαθε και καινούργιες προπονητικές μεθόδους. "Δυστυχώς, στη Γεωργία σήμερα δεν έχουμε ανάπτυξη του αθλήματος ..." συμπληρώνει με λύπη.

Η δεκατετράχρονη Κατερίνα Λογοθέτη από την ομάδα του ΠΑΟΚ επισημάνει τη μεγάλη σημασία του σπορ στα μαθήματα του σχολείου: "Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι η ζωή μου ...από πολύ μικρή προπονούμαι καθημερινά πέντε με έξι φορές την εβδομάδα! Ή συγχρονισμένη κολύμβηση με βοηθάει ιδιαίτερα στα μαθήματα μου καθώς νιώθω οργανωμένη και προσηλωμένη στους στόχους μου που είναι το αγαπημένο μου άθλημα και οι σπουδές μου!"

Νους υγιής εν σώματι υγιεί στο «Ταξίδι στο χρόνο»

"Πήρα ιδέες για τη ρομποτική, αλλά έμαθα και να βρίσκομαι με παιδιά από άλλους πολιτισμούς, και αυτό το πολυπολιτισμικό πνεύμα είναι το καλύτερο δώρο που πήρα, φεύγοντας από τη Ελλάδα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δεκατετράχρονος Χασάν Μακι από το Λίβανο, που μαζί με άλλα 80 παιδιά από διάφορες χώρες συμμετείχε στο 5ο "Sea Sun+Fun STEM & Robotics Camp" .

Για δεύτερη φορά μετείχε στο Ρrobotics Camp ο Γιώργος Καμπίσιος, 12 ετών, από τη Λάρισα. "Θέλω μελλοντικά να δημιουργήσω και να πραγματοποιήσω ένα smart home, ένα σπίτι πλήρως αυτοματοποιημένο, που θα βοήθησε ανθρώπους τις μεγάλης ηλικίας ή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες!" λέει και προσθέτει ότι στο camp ρομποτικής, εκτός από γνώσεις, παίρνει πολλά από τη φιλία με παιδιά από αλλά μέρη του κόσμου. «Μαθαίνουμε να είμαστε και να δημιουργούμε "μαζί", αυτό είναι το βασικό για όλους μας» καταλήγει.

«Ταξίδι στο χρόνο» είναι το θέμα της φετινής κατασκήνωσης. Μετά από πέντε χρόνια η eduACT κατάφερε να μεγαλώσει την παρέα των φίλων τής ρομποτικής ανεβάζοντας τις συμμετοχές παιδιών στις 80, μόνο για την δεύτερη περίοδο -26/8-1/9, μιας και συμμετέχουν για πρώτη φορά διαφορετικά μεταξύ τους παιδιά με διαφορετική καταγωγή, χρώμα και θρησκεία, γεγονός που τους βοηθά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους λειτουργώντας με το πνεύμα της ομαδικότητας και συνεργασίας" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Βασιλείου, εμπνευστής και επικεφαλής του Οργανισμού Δράσης για την Εκπαίδευση, φιλεκπαιδευτικό και μη κερδοσκοπικό.

Παιδιά από την Αίγυπτο και τον Λίβανο αγκαλιάστηκαν από τα υπόλοιπα δημιουργώντας από κοινού αναμνήσεις μιας ζωής. Μαζί μας είναι και προσφυγόπουλα, αλλά και παιδιά από όλη την Ελλάδα και τα παιδιά Ρομά από το Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που μοιράστηκαν διαφορετικές εμπειρίες και συνδιαμόρφωσαν τις ικανότητες και αξίες τους, φέρνοντας τους πιο κοντά στους ηγέτες τους μέλλοντος.

"Μέσα από το παρόν, παρελθόν και μέλλον οδηγούμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τις έννοιες των επιστημών, του πειράματος και όλα αυτά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο και σε πνεύμα φιλίας, ομαδικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Σίγουρα τα παιδιά μας θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά ανανεωμένα σωματικά, εγκεφαλικά και πνευματικά" καταλήγει ο Κώστας Βασιλείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr