Γιώργος Μπούγλας: Αντοχή σε δύο ρόδες

Ο Τρικαλινός ποδηλάτης δε μετρά την ζωή του σε ώρες, μέρες ή χρόνια. Αλλά σε πεταλιές και χιλιόμετρα διαδρομών. Εύλογα, αφού διανύει κατά μέσο όρο 25 χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο.







Λένε ότι όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια. Για τον Γιώργο Μπούγλα, πρωταθλητή Ελλάδας στην ποδηλασία δρόμου το 2014, το 2022 και 2023 και μοναδικό ποδηλάτη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η πραγματικότητα είναι κατά τι διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον του έχει μάθει η κατά κυριολεξία ολόκληρη ζωή που έχει περάσει πάνω σε δύο ρόδες. Εκτός από δυνατά πόδια το άθλημά του, δηλαδή η ποδηλασία αντοχής, χρειάζεται καθαρό, νηφάλιο και συγκεντρωμένο νου.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Τρίκαλα, ίσως την πόλη με την πιο στέρεη ποδηλατική κουλτούρα στην Ελλάδα, ο 33χρονος πρωταθλητής είχε την πρώτη επαφή του με το ποδήλατο σαν παιδικό παιχνίδι. Όπως πάνω κάτω οι περισσότεροι από μας. Ομως οι αυτοσχέδιοι αγώνες που σκάρωναν με τον μεγαλύτερο – επίσης ποδηλάτη- αδελφό του και τους φίλους τους άναψαν τη σπίθα μέσα του κι έκτοτε αυτή συνεχίζει να καίει. Κόντρα μάλιστα στις πολλές δυσκολίες αλλά και στην αναγνώριση που στην περίπτωση του Μπούγλα ήρθε με σχετική χρονοκαθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.



Ο Νοέμβριος του 2023 θα μείνει μάλλον χαραγμένος στη μνήμη του ως ένας από τους πλέον σημαδιακούς μήνες της ζωής του. Ο λόγος; Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες πέτυχε εκείνα για τα οποία προσπαθούσε μια ζωή. Από τη μία ήταν η ένταξή του στην ισπανική Burgos, μια ομάδα Pro επιπέδου δηλαδή, την οποία κυνηγούσε και ήθελε για χρόνια. Από την άλλη ήρθε η ενημέρωσή του από την Ελληνική Ποδηλατική Ομοσπονδία πως ο ίδιος ήταν που πληρούσε τα κριτήρια και τη βαθμολογία για να πάρει το χρυσό εισιτήριο για το Παρίσι.

Ποιος μπορεί να αμφιβάλει πως ο Τρικαλινός ποδηλάτης έχει λόγο να πιστεύει ότι η υπομονή (και η επιμονή) είναι αρετή; Άλλωστε έχει καταφέρει να τις καλλιεργήσει αμφότερες τις ατελείωτες ώρες που ποδηλατεί – αδιάψευστος μάρτυς παραμένουν τα ινσταγκραμικά stories του όπου καθημερινά καταγράφει τις σχεδόν υπεράνθρωπες διαδρομές που διανύει με το ποδήλατό του- και τώρα εκείνες μοιάζουν να τον ανταμείβουν.



Ο Μπούγλας που για χρόνια αγωνίστηκε σε ομάδες της Τουρκίας αλλά και της Κίνας, ζώντας αναγκαστικά μια νομαδική ζωή βρίσκεται μάλλον φέτος στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Και μπορεί να αναγνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των 90 ποδηλατών που θα σταθούν πίσω από τη γραμμή εκκίνησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι σκληρός, ωστόσο υπόσχεται όχι μόνο να δώσει τον καλύτερο εαυτό του αλλά να τον ξεπεράσει στην ολυμπιακή διαδρομή των 237 χιλιομέτρων. Αυτήν που ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα καταγραφεί ως η κούρσα της ζωής του. Αλλά και ως η καλύτερη ανταμοιβή για τα περίπου 25 χιλιάδες χιλιόμετρα που κατά μέσο όρο ποδηλατεί -ακαταπόνητος, πειθαρχημένος, σχεδόν στωικός- κάθε χρόνο της ζωής του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr