Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία

O υπουργός Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την Ελλάδα του αύριο που θα μοιράζει όσο γίνεται δίκαια τα βάρη και τις ευκαιρίες - Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τις αποφάσεις του με κριτήριο τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής, γεγονός που ένωσε τους Ελληνες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία
«Να μην πιστέψει κανείς πως ξαφνικά θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχεται ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες και προβλέπει πρωτοφανή οικονομική κρίση με «κύματα οικονομικής ύφεσης».

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με καινοτόμες ιδέες», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τις αποφάσεις του με κριτήριο τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής, γεγονός που ένωσε τους Ελληνες.

«Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα-βήμα σε συνεργασία με τους επιστήμονες», τονίζει ο κ. Θεοδωρικάκος, και διαπιστώνει ότι στις πρώτες 50 ημέρες της κρίσης «γκρεμίσαμε το στερεότυπο του απείθαρχου Ελληνα και δείξαμε μια εντυπωσιακά οργανωμένη κοινωνία».

- Οταν θα έχει τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, τι θα μείνει στη χώρα;
Η κρίση του κορωνοϊού ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους. Για τους πολίτες, το κράτος, την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, το πολιτικό σύστημα, την επιστημονική κοινότητα. Κυριολεκτικά για όλους. Νεότερους - ηλικιωμένους, γυναίκες - άντρες, φτωχούς - πλούσιους. Στο χέρι μας είναι τα θετικά κεκτημένα που πετύχαμε ως τώρα όλοι μαζί στην αντιμετώπιση της κρίσηςνα μας συνοδεύσουν και το επόμενο δύσκολο διάστημα. Ενότητα, αλληλεγγύη, εθνικό σχέδιο, πειθαρχία, δίκαιες επιλογές.

Αυτά πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα εθνική αυτοσυνείδηση και να οδηγήσουν σε εθνική αυτοπεποίθηση, για να τα καταφέρουμε και απέναντι στον κορωνοϊό και απέναντι στα κύματα της οικονομικής ύφεσης.

- Τι εννοείτε;
Ολοι θυμόμαστε σε πολλές περιπτώσεις καταστροφές, λάθη, τραγωδίες σε αυτή τη χώρα. Πάντα εκ των υστέρων οι πολίτες καταδίκαζαν το «ανύπαρκτο», το «αποτυχημένο» κράτος που φταίει για όλα και ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε με ατομικές και πελατειακές λογικές συνήθως.

Τώρα ξεπεράσαμε αυτή την παραδοσιακή αμφισβήτηση του κράτους από τους πολίτες. Πειθαρχήσαμε και οργανώσαμε τη ζωή μας με βάση συγκροτημένους κανόνες. Γκρεμίσαμε το στερεότυπο του απείθαρχου Ελληνα. Δείξαμε μια εντυπωσιακά οργανωμένη κοινωνία.

- Και πώς έγινε αυτό;
Πεποίθησή μου είναι ότι οικονομία είναι τα πάντα. Και η οικονομία καθορίζει απόλυτα την πολιτική. Αλλά πάνω και από την πολιτική και από την οικονομία είναι ο άνθρωπος, η υγεία και η ασφάλειά του.

Οι πολίτες ύστερα από πολλά χρόνια αναγνώρισαν κρίσιμες, έγκαιρες, αποτελεσματικές αποφάσεις από την ηγεσία του τόπου. Είδαν τον πρωθυπουργό να λαμβάνει αποφάσεις πρώτος στην Ευρώπη με κριτήριο τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής και να προλαβαίνει μια καταστροφή. Να κάνει γενναίες πολιτικές υπερβάσεις και να ενώνει τους Ελληνες. Ενώ συνήθως οι πολίτες έβλεπαν το κράτος να επιχειρεί να τους απομυζήσει.

Τώρα οι πολίτες είδαν το κράτος να τους προστατεύει και να τους διευκολύνει. Να αναπροσαρμόζεται διαρκώς και να γίνεται καλύτερο. Να τους υποστηρίζει μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες.

Για πολλούς αυτά αποτέλεσαν θετικό αιφνιδιασμό και έδωσαν θετική ελπιδοφόρα διέξοδο απέναντι στον φόβο που είχε παγώσει τους Ελληνες όταν βλέπαμε δίπλα μας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αγαπημένων μας ευρωπαϊκών λαών.

- Πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης;
Δυστυχώς, αυτή την κρίση στην Ευρώπη την αντιμετώπισε ο καθένας μόνος του. Δεν υπήρξε συγκροτημένη ευρωπαϊκή απάντηση. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οπως και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα κοινό αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων με όρους πραγματικής αλληλεγγύης.

Αυτό προβληματίζει έντονα τους πολίτες και απογοητεύει πολλούς ανθρώπους που έχουμε πιστέψει στην κοινή ευρωπαϊκή ιδέα. Ομως, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να γίνει καλύτερη. Και ο πρωθυπουργός έχει ισχυρό πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας μάχες σε όλα τα διεθνή fora με θετικές δημιουργικές προτάσεις.

- Πώς αποτιμάτε από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών τον ρόλο του κράτους;
Αντιμετωπίσαμε με γρήγορες και καινοτόμες αποφάσεις αυτή τη δύσκολη και ιδιόμορφη κατάσταση. Πετύχαμε την αδιάκοπη και συνεχή λειτουργία του κράτους και ταυτόχρονα την προστασία της ζωής των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που πρέπει να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Προχωρήσαμε, ταυτόχρονα, την αποκομματικοποίηση του κράτους υλοποιώντας τον θεσμό των υπηρεσιακών γραμματέων, οι οποίοι ανέλαβαν ήδη υπηρεσία. Το ένα τέταρτο των δημοσίων υπαλλήλων εργάζεται με τηλεργασία, ενώ έχει και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας «e:Presence».

Συγχρόνως έγινε πράξη η ταχύτατη ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε κρίσιμη συμβολή μέσω της πλατφόρμας του Μητρώου Πολιτών και της διαλειτουργικότητας. Μέσα στον Μάιο σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνουμε πράξη την άμεση απόδοση των σημαντικότερων πιστοποιητικών από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια.

Οι πολίτες θα τα έχουν στα χέρια τους με ένα κλικ, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Παράλληλα, σε αυτά τα πιστοποιητικά θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς του Δημοσίου, ενώ στο ίδιο διάστημα γίνεται πράξη και η ψηφιακή υπογραφή μέσα σε όλη την ιεραρχία του υπουργείου Εσωτερικών, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με νέες θεσμικές παρεμβάσεις.

- Ποιες είναι αυτές;
Δίπλα στις μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης, προωθούμε μεθοδικά τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο. Αλλωστε αυτές ήταν οι προτεραιότητές μας και πριν από την κρίση και τώρα έγιναν ακόμη πιο αναγκαίες. Εκεί θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, η οποία σε αυτή την κρίση απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να παίζει έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο, ιδιαίτερα στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

- Ποιος είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης αυτή την περίοδο;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντέδρασε δημιουργικά και καινοτόμα. Η συνεργασία μας είναι συνεχής, δημιουργική, αποτελεσματική. Στηρίξαμε και στηρίζουμε οικονομικά με πάρα πολλές διευκολύνσεις τους δήμους και τις περιφέρειες. Κάναμε πράξη την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Αναβαθμίσαμε από κοινού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Στηρίζουμε τη σίτιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παίρνουμε μέτρα για την προστασία ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι Ρομά. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Προωθούμε και στηρίζουμε τον εθελοντισμό στην πράξη.

- Πόσο θα βοηθήσει το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που ανακοινώσατε;
Με το πρόγραμμα αυτό το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα δουλέψαμε πολύ σκληρά μαζί με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Κάνουμε πράξη ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων.

Το αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διαθέτει για τα επόμενα τρία χρόνια διασφαλισμένους πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ερχεται για να καλύψει μεγάλες και σημαντικές τοπικές ανάγκες που αφορούν τις υποδομές, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, αλλά και δράσεις κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εργα που αφήνουν αποτύπωμα σε κάθε γωνιά και σε κάθε δήμο της χώρας. Εργα που θα γίνουν με διαφάνεια από την Αυτοδιοίκηση εξαφανίζοντας κάθε πελατειακή και μικροκομματική λογική. 502 έργα της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν μείνει ορφανά -που δεν είχαν ουσιαστικά διασφαλισμένη χρηματοδότηση- εντάχθηκαν κατευθείαν στο νέο πρόγραμμα και είναι ήδη σε εξέλιξη.

Τα έργα θα αξιολογηθούν από τους κατάλληλους επιστήμονες σε συνεργασία με την ηγεσία της Αυτοδιοίκησης. Εργα που προβλέπεται να δώσουν πνοή και στους μικρούς δήμους, οι οποίοι έμεναν πίσω με το προηγούμενο πρόγραμμα διότι δεν διέθεταν τεχνικές υπηρεσίες για μελέτες.

- Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Τι να περιμένουμε για το επόμενο δίμηνο;
Μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα-βήμα και πάντοτε σε συνεργασία με τους επιστήμονες. Δεν πρέπει να θεωρήσει κανείς πως ξαφνικά θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα επιστρέψουμε στην προ 50 ημερών κανονικότητα.

Ολοι οι Ελληνες θυσιάσαμε τις ελευθερίες μας, τις δουλειές μας, την ψυχαγωγία μας, την καθημερινότητά μας για να προστατεύσουμε εαυτούς και συμπολίτες μας. Εχουμε κερδίσει πολλές μάχες έως τώρα. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Συνεχίζουμε οργανωμένα και πειθαρχημένα.

- Μήπως όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην οικονομία;
Μιλάμε πάντοτε με τη γλώσσα της αλήθειας. Ναι, θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες. Είναι προφανές ότι όλος ο πλανήτης βαδίζει προς μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οταν η υπερδύναμη των ΗΠΑ έχει βρεθεί με 26 εκατομμύρια ανέργους μέσα σε 5 εβδομάδες αυτό αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης. Το πρόβλημα επομένως είναι σε όλο τον κόσμο. Οσο καλύτερα αντεπεξέλθουμε στην υγειονομική κρίση, τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε και απέναντι στην οικονομική κρίση.

- Στην Ελλάδα τι γίνεται με την οικονομία;
Η κυβέρνηση ήδη στήριξε αποφασιστικά τις θέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με καινοτόμες ιδέες.

Αλλά η κρίση πρέπει να μας οδηγήσει και σε βαθύτερα συμπεράσματα και αναπροσαρμογές. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε αυτάρκεια σε τρόφιμα και σε μια σειρά είδη που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, όπως μάσκες, γάντια κ.ά. Και εδώ η Ελλάδα επέδειξε αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Δημιουργήθηκε άμεσα η πρώτη μεγάλη επιχείρηση με 300.000 μάσκες ημερήσια παραγωγή στη Λάρισα.

- Αντέχει το πολιτικό σκηνικό άλλη μία κρίση;
Εμείς οι Ελληνες έχουμε εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και πρέπει να έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Δεν είναι πετυχημένη η συνταγή της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που ζήσαμε το 2012 και το 2015. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ως κοινωνία ήταν ότι με τις φωνές, τις φασαρίες και τον λαϊκισμό χάσαμε πέντε χρόνια και δεκάδες δισεκατομμύρια. Ας μη γυρίσουμε σε αυτά, σε τέτοιες λογικές.

Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται μια νέα κοινωνική συμφωνία για την Ελλάδα του αύριο, που θα μοιράζει όσο γίνεται δίκαια τα βάρη και τις ευκαιρίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τους πολίτες και για το πολιτικό σύστημα.

Θα χρειαστεί συνεννόηση, αλληλεγγύη, εθνική προσπάθεια. Πολύ περισσότερο τώρα που μπροστά μας έχουμε και το μέτωπο της αδιάκοπης τουρκικής προκλητικότητας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό ούτε για μια στιγμή. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το λάβει υπόψη της και η αξιωματική αντιπολίτευση.

- Πώς θα θυμόμαστε το 2020;
Οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή, στο πολιτικό σκηνικό και στις προοπτικές της χώρας θα είναι αντίστοιχης σημασίας με τη Μεταπολίτευση του 1974. Το 2020 θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων με αντίστοιχο με το ’74 πολιτικό και ψυχολογικό βάρος και την πρόκληση της ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο για το κράτος και την οικονομία.

- Τι εννοείτε;
Οι συνθήκες και η πραγματικότητα μας αλλάζουν - και τους πολίτες και τους πολιτικούς.

Το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε πλήρη συνέχεια με την ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια η Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ουσία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη διευρύνθηκε και αναβαθμίστηκε ιδεολογικά. Διατηρώντας βεβαίως πάντοτε ως μέγιστες προτεραιότητες τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης που διαχρονικά τη χαρακτηρίζουν.

Το τελευταίο κρίσιμο διάστημα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον βαθιά πατριωτικό και οικουμενικό της χαρακτήρα. Στην πράξη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τη μείζονα κρίση που απείλησε ανθρώπινες ζωές και στις οποίες αντεπεξήλθε πολύ θετικά.

- Μήπως όλα αυτά οδηγούν σε εκλογές;
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επομένως καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει νόημα. Υπάρχει ισχυρή εντολή και μεγάλη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό από τον ελληνικό λαό.

Ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα

'Ερευνα: Αισιόδοξοι οι Έλληνες, εμπιστεύονται την κυβέρνηση, βλέπουν «φυσιολογική κανονικότητα» τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός: 60% περισσότεροι οι θάνατοι από τις επίσημες αναφορές!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης