Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Με κάλπη και σε ομάδες η ψηφοφορία της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για την σκευωρία Novartis

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Με κάλπη και σε ομάδες η ψηφοφορία της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για την σκευωρία Novartis

Δείτε Live τη διαδικασία - Τρεις δικαιολογημένες απουσίες από το Κίνημα Αλλαγής

papagelopoulos-dimitris
Με μυστική ψηφοφορία σε  κάλπη ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι 300 βουλευτές έχουν χωριστεί με αλφαβητική σειρά σε 5 ομάδες των 60 ατόμων. Κάθε ομάδα καλείται απο την εφορευτική επιτροπή για να ψηφίσει και στη συνέχεια αποχωρεί απο την αίθουσα ώστε να μπει συνεργείο απολύμανσης. 

Για κάθε ομάδα έχουν παραχωρηθεί 60 λεπτά προκειμένου να ψηφίσει που σημαίνει ότι η τελευταία έχει προγραμματιστεί να μπει στην Ολομέλεια στις 5 το απόγευμα.

Δείτε live τη διαδικασία

Κλείσιμο


Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο με τις κατηγορίες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

psifodeltio


Μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τους βουλευτές του σε αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία αλλά και την αντίστοιχη απόφαση ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ 25, στην ψηφοφορία θα συμμετέχουν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ και εάν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου αναμένεται να συγκεντρώσει 180 ψήφους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, θα υπάρξουν τουλάχιστον 3 απουσίες χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα διαφοροποίησης. Πρόκειται για τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου που λείπουν στο εξωτερικό και τον Χάρη Καστανίδη που σοβαροί λόγοι θα τον κρατήσουν μακριά απο την διαδικασία. Να σημειωθεί πως και οι τρεις έχουν στείλει επιστολή με την οποία ενημερώνουν το προεδρείο της Βουλής πως, αν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζαν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. 

Προηγήθηκε η χθεσινή συζήτηση κατά την οποία αναβίωσαν οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις πέντε ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για την τοξική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν και για την απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

Η απόφαση Τσίπρα εκπέμπει πολιτικά το μήνυμα της αποστασιοποίησης από τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού του. Παράλληλα, η τακτική της αποχής από κρίσιμες ψηφοφορίες επιλέγεται συνήθως από τις ηγεσίες κομμάτων όταν υπάρχει φόβος διαρροών και ανεπιθύμητων ανταρσιών.

Ο προβληματισμός για τα κίνητρα της αποχής ενισχύεται και από το γεγονός ότι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα έγινε ελάχιστες ώρες μετά τα «καρφιά» του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για τον ρόλο του Νίκου Παππά στις διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον κ. Παππά οι οποίοι μάλλον αιφνιδίασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρόεδρό του που παρακολουθούσε δια ζώσης την τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου.

Πάντως, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η αποχή από την ψηφοφορία δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Προσθέτουν, δε, πως οι εργασίες της προανακριτικής και οι καταγγελίες περί σκευωρίας έχουν μετατραπεί σε φιάσκο το οποίο η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει.

Πέραν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του εξέφρασε ήπια συμπαράσταση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για όσα κατήγγειλαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ότι διαδραματίζονταν επι των ημερών της δικής του κυβέρνησης.

Παράλληλα, απέφυγε να μιλήσει και για όσα διημείφθησαν μεταξύ των Ν. Παππά, Δ. Παπαγγελόπουλου και Σ. Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου και ελάχιστα μέτρα από το δικό του γραφείο.

Από την άλλη πλευρά πηγές της ΝΔ σχολίασαν πως «Ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στην Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ. Παπαγγελόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή. Για την ταμπακιέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαπγελόπουλου ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή. Και έτσι μένει ένα αναπάντητο ερώτημα: τι κρατάει ενωμένο τον κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ίσως το γεγονός ότι δύο Υπουργοί του συζητούσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με επιχειρηματία για τις “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις”».

Τι είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να αποδομήσει το εις βάρος του κατηγορητήριο στοχεύοντας στην αξιοπιστία των εισαγγελέων που κατέθεσαν επωνύμως ότι υπέστησαν απειλές, εκβιασμούς και παρεμβάσεις στο έργο τους.

Αναφορικά με την περίφημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10.3.2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον Σάμπυ Μιωνή παραδέχθηκε για μια ακόμα φορά πως έθεσε ζήτημα καταβολής χρημάτων προς τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη ως δικαστικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Μιωνή κατήγγειλε στην προανακριτική πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ζήτησε χρήματα προκειμένου να διευθετήσει με ευνοϊκό τρόπο μια σειρά απο δικαστικές έρευνες και ιδιωτικές αντιδικίες που είχε με τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε: «στη μήνυσή του ο κ. Μιωνής αναφέρει πως κατά τη συζήτηση εγώ παρενέβην και του είπα να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που θα λέει: “και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα και που έχει δημιουργήσει”. Την εύλογη απορία μου επιχειρεί να την εμφανίσει ως εκβιασμό. Ο κ. Μιωνής αναφέρθηκε στα δικά του δικαστικά έξοδα και εγώ εύλογα του απάντησα: “εντάξει τα δικά σου έξοδα. Με τα έξοδα του άλλου όμως τι θα γίνει;”».

Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει για τους λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είχε μετατραπεί σε χώρο διευθέτησης δικαστικών μαχών «έδειξε» προς τον κ. Νίκο Παππά.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Παππάς του εκμυστηρεύτηκε πως υπήρξε παρέμβαση απο τον πρέσβη του Ισραήλ προκειμένου να δεχθούν τον κ. Μιωνή ενώ αποκάλυψε πως, όταν ο ίδιος επιχείρησε να αποχωρήσει απο τη συνάντηση, εκνευρισμένος από όσα υποστήριζε ο κ. Μιωνής, «ο Νίκος Παππάς μου έκανε, στα κρυφά, νοήματα για να δείξω υπομονή και να παραμείνω».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη η οποία στην προανακριτική αποκάλυψε ότι την απείλησε πως δεν θα κάνει Χριστούγεννα αν δεν επιστρέψει τον φάκελο της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε αρχικά να πλήξει την αξιοπιστία της εισαγγελέως λέγοντας ότι ο σύζυγός της και τα παιδιά της είναι στελέχη της ΝΔ και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελούσε «ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών» και όχι απειλή.

Θ. Πλευρής: Ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε την κατασκευή κατηγορητηρίου κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης εξήγησε ότι απο επώνυμες καταθέσεις 5 εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων απο τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Μεταξύ άλλων υπενθύμισε και τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου πως ο κ. Παπαγγελόπουλος την πίεζε να κατασκευάσει το κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων πολιτικών για την υπόθεση Novartis. Τέλος, υποστηρίξε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δείξει πως «ή συγκαλύπτει ή φοβάται».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει απο τον Αρειο Πάγο να ερευνήσει εάν και με ποιο τρόπο έχουν διαρρεύσει τα πρακτικά της προανακριτικής της Βουλής. Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά του κ. Λάππα για τους προστατευόμενους μάρτυρες καθώς πρόδωσε την ιδιότητά τους. Αποκάλυψε ότι αποτελούν πρώην και νυν στελέχη της Novartis.

Από το Κινήματος Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για «υπόθεση με ρίζες και ουρές στις πολιτικές διεργασίες της τελευταίας δεκαετίας».

“Η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της ηγετικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατέθηκε στο πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα που δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε στο χώρο της δικαιοσύνης απόλυτα αντιθεσμικά, στηριζόμενο στην αντίληψη της σχολής Ρασπούτιν και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης.

Εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα παραθεσμικά συστήματα, χρειαζόταν και ένας «δράκος» για την προπαγάνδα τους.

Επιλέχθηκε να είναι οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνδύαζαν απόλυτα και τον στόχο της εκλογικής επιτυχίας στις τότε επερχόμενες εκλογές. «Υπενθυμίζω την γραμμή και την επισήμανση στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι και φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε εισαγωγικά.

«Η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν οι μάρτυρες τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε»  εξήγησε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τον μηχανισμό Ρασπούτιν «ως συμμορία που λειτουργούσε με όρους μαφίας».

Απο την πέυρά της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι συγκαλύπτει την υπόθεση ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα ζήτησε την κατάργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών.

Ειδήσεις σήμερα

Daily Mail: «Φρένο» από την Ντάουνινγκ Στριτ στα όνειρα των Βρετανών για διακοπές στην Ελλάδα

Ξεκινά από το βράδυ το έντονο «κύμα» κακοκαιρίας - Δείτε σε χάρτες ποιες περιοχές πλήττονται

Χόρας Γκραντ για Last Dance: «Δήθεν ντοκιμαντέρ με πολλά ψέματα - Θα έσπαγα στο ξύλο τον Τζόρνταν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης