Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το ΕΣΥ, μειώνουμε εργοδοτικές εισφορές, καμία σκέψη για εκλογές-ανασχηματισμό

«Η ελληνική κοινωνία με εμπιστεύεται γιατί δεν είμαι τακτικιστής», δήλωσε στο Star ο πρωθυπουργός - Μέλημά μας η ανάταξη της οικονομίας, τόνισε - Πώς εξήγησε τα γεγονότα του Έβρου, «σφάζοντας με το βαμβάκι» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - O Σωτήρης Τσιόδρας θα είναι πλέον στενότατος σύμβουλός μου

Με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε οριστικό τέλος στα εκλογικά σενάρια, ενώ μετέθεσε για το άδηλο μέλλον το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και απαντώντας στα ερωτήματα της Μάρας Ζαχαρέα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ προσγειωμένος έναντι των δημοσκοπήσεων που δείχνουν υπεροχή του ίδιου και της παράταξής του. «Είναι η φωτογραφία της στιγμής», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται»



«Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα αν δέχεται εισηγήσεις για εκλογές ή ανασχηματισμό. «Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μία εντολή τετραετίας».

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος», συνέχισε. «Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τελείως ανεύθυνη» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές από μια κυβέρνηση μόλις δέκα μηνών. «Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή. Πάντα, κάποια στιγμή θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός. Αλλά, δεν είναι του παρόντος, γιατί θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά», είπε.

Εξήγησε ότι όλα τα πολιτικά στελέχη που δοκιμάζονται χρειάζεται να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε. Γι΄ αυτό, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις και κυρίως κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων. Και συνδέοντας την επισήμανσή του αυτή με τη συγκυρία, αναρωτήθηκε: «Σκεφτείτε λίγο ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας».

«Το μέλημά μας θα είναι η ανάταξη της οικονομίας», υπογράμμισε. «Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω. Και να το επενδύσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, τόκο προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει».

Αναφερόμενος δε στις ευνοϊκές μετρήσεις της κοινής γνώμης, τόνισε: «Εγώ δεν βλέπω αυτές τις πολύ καλές δημοσκοπήσεις για να χαίρομαι και να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι η φωτογραφία της στιγμής. Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται».

«Έγιναν υπερπατριώτες αυτοί που ήθελαν ανοικτά σύνορα…»

Κληθείς να εξηγήσει τις πρόσφατες αναφορές για τον Έβρο, ο πρωθυπουργός απάντησε με την εκτίμηση ότι «δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Και την οποία μάλιστα, είπε, έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση, υιοθετώντας «μία πιο ακροδεξιά ρητορική».

Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν, σημείωσε εξηγώντας ότι «η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων της κοίτης του Έβρου; Ότι υπάρχουν τμήματα αυτή τη στιγμή ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου τα οποία είναι τουρκικά, επειδή έχει μετακινηθεί η κοίτη του Έβρου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά «είναι τεχνικά ζητήματα», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει έμμεση κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατάμε τα σύνορά μας ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο υπερπατριώτες που υιοθετούν τι; Ένα ψευδές δημοσίευμα μια εγγλέζικης εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση. Νομίζω ότι αξίζουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

Ενώ στο ερώτημα για ποιο λόγο αναφέρθηκε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα, η απάντησή του ήταν ότι «κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το διάβημα διαμαρτυρίας, συμπλήρωσε, «έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης, μην κοροϊδευόμαστε, τους τελευταίους μήνες».

Σύμβουλος ο Τσιόδρας

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στο εξής, καθώς περνάμε στην επόμενη φάση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει ως στενότατος συνεργάτης του. Προανήγγειλε μάλιστα «νέο ΕΣΥ» στηριγμένο στην εμπειρία και τα κέρδη που αφήνει πίσω της η πανδημία.

«Δεν έχει πια λόγο ο Σωτήρης να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα γιατί περνάμε πια στην επόμενη φάση, αλλά σύμβουλός μου για θέματα δημόσιας υγείας θα παραμείνει στενότατος και θα βοηθήσει και αυτός όπως και η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των ειδικών. Τους ευχαριστώ από καρδιάς διότι πήραν δύσκολες αποφάσεις και με τις εσωτερικές επιστημονικές, ξέρετε, διαφωνίες που πάντα υπάρχουν, κατέληγαν όμως κατά κανόνα σε ομόφωνες αποφάσεις. Και αυτό ήταν πάρα πολύ διευκολυντικό για την Πολιτεία. Άρα έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιο το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται και όπου χρειάζεται από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Αλλά ο πυλώνας του θα είναι...» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά το καλοκαίρι μείωση εργοδοτικών εισφορών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε «και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας».

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι. Θα είναι  στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διεμήνυσε, τέλος, ότι ισχύει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «πάνω στην κρίση κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν και πολύ πιο γρήγορα. Όπως, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν να κάνουν με την ψηφιακή διακυβέρνηση».

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αν μη τι άλλο, πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα. Δεν αισθάνομαι δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή  ότι έχει αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας εκσυγχρονισμού της χώρας, αυτή η πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία εκλεγήκαμε. Ναι, μπορεί να πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, κάποιες τακτικές κινήσεις, αλλά η βασική μεταρρυθμιστική διάθεση και η δική μου και αυτής της κυβέρνησης, παραμένει όχι απλά ακέραια, ενισχυμένη θα σας έλεγα» τόνισε ο πρωθυπουργός. 


Ειδήσεις σήμερα:

ΠΟΥ: Προειδοποίηση για «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε περιοχές που η πανδημία υποχωρεί

Θεσσαλονίκη: Τραγωδία στην Ευκαρπία - Τροχαίο με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Αποκαλυπτική η Γουάντα Νάρα, «δείχνει» μεταγραφή Ικάρντι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr