«Μένουμε όρθιοι ΙΙ»: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο Ζάππειο

Η ραγδαία απομόνωση από την κοινωνική βάση σήμανε συναγερμό στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου

Ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις πίσω από την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» προκάλεσε στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανέλθει στις αρχές της εβδομάδας με ένα τετράμηνο «έκτακτο πρόγραμμα», (όπως το χαρακτήρισε χθες στον Θέμα 104,6 ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης) και με δεδομένη την ολοκλήρωση του «μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού» προγράμματος της Κουμουνδούρου τις παραμονές έναρξης της πανδημίας.

Η ίδια αυτή έκπληξη ανατροφοδοτείται από το γεγονός ότι δεν έχουν μεσολαβήσει ούτε δύο μήνες από τις 6 Απριλίου, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρώτη εκδοχή της πρότασής του για την αντιμετώπιση του υγειονομικού και οικονομικού σκέλους της πανδημίας, δηλαδή το αρχικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Ακόμη μεγαλύτερη προβληματική προκαλεί η αδυναμία χαρτογράφησης -στην παρούσα συγκυρία- όλων των δυνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική -και όχι μόνο- οικονομία τόσο σε μικρο-, όσο και σε μακρο- επίπεδο, καθώς απουσιάζουν πολλά κρίσιμα «εισερχόμενα» στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα ποσοστά ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και η πτώση στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και ειδικώς, δηλαδή στην Ελλάδα.

Μια πρώτη ανάγνωση της πρωτοβουλίας «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» αντανακλά αφενός την βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει αρχικές, μαξιμαλιστικές της προτάσεις, καθώς «δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού» παραδέχτηκε στην τοποθέτησή του στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας την οδό του πολιτικού ρεαλισμού.

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στις γραμμές της αναθεωρημένης πρότασης της Κουμουνδούρου για την επόμενη μέρα της πανδημίας διαχέεται μια αίσθηση «απενοχοποίησης» της αλλαγής στάσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην επιλογή -σε δεύτερο χρόνο- πιο δημοσιονομικά πραγματιστικών μέτρων και προτάσεων, αποφεύγοντας κάθε σχετική αναφορά στο μαξιλάρι ασφάλειας. Την αλλαγή γραμμής πλεύσης επιβεβαίωσε χθες εμμέσως και ο Γιώργος Σταθάκης, εξηγώντας στον Θέμα 104,6 ότι «μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι», προκειμένου να προσδιορίσει στη συνέχεια τις ακριβείς πηγές χρηματοδότησης του «Μένουμε όρθιοι ΙΙ».

Σε όλα τα παραπάνω αθροίζεται και η εικόνα μιας επαμφοτερίζουσας πολιτικής στάσης, διακριτής μέσα σε 2 τελείως διαφορετικές επιλογές σε 2 μήνες, η οποία υπήρξε απολύτως αναμενόμενο -και για την Κουμουνδούρου- να συγκεντρώσει τουλάχιστον την προσοχή, αν όχι την κριτική, της κοινής γνώμης. Με το «φάντασμα», άλλωστε, του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» να στοιχειώνει την αξιοπιστία της Κουμουνδούρου, η επιλογή του … update στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο και με τόσους αγνώστους Χ στην εξίσωση θεραπείας της πανδημίας, πρέπει να υπηρετεί κατ’ ανάγκην σχεδόν έναν «υψηλό στόχο».

Στο ίδιο πλαίσιο, αμβλύνθηκαν και οι «γωνίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, με τον κ. Τσίπρα να επιλέγει βολές πολύ χαμηλού βεληνεκούς κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου, επιλέγοντας ως κατεξοχήν αντίπαλό του τον κ. Μητσοτάκη και όχι τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ισχύος, οδηγώντας σε πιο εσωτερικές σκέψεις απέναντι στην στρατηγική της Κουμουνδούρου. Η τελευταία ξεδιπλώθηκε εν μέρει από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και μέλος της «ιστορικής ηγεσίας» του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση. Δεδομένου του εσωκομματικού κύρους, αλλά και της μετριοπάθειας που διακρίνει διαχρονικά τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, η ερμηνεία που προσέφερε χθες (μιλώντας στο cnn.gr) αναφορικά με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να ξεκλειδώνει αρκετά την πόρτα του Ζαππείου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «τις πταίει» για την δημοσκοπική διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης αντέτεινε ότι «η τεκμηριωμένη, υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη φάση του lockdown και η αντιπολιτευτική γραμμή, που επί της ουσίας ακολουθήσαμε, σε όλες τις κρίσιμες πτυχές και τα προβλήματα αδιαφάνειας και σκανδαλώδους διαχείριση της κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ήδη ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που ανιχνεύεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που υπήρξαν σε καιρό πανδημίας», με την Κουμουνδούρου να έχει πάρει αγκαζέ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μελετώντας τα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής περιέγραψε πως «τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι» αναδεικνύουν επίσης μια πτυχή στην οποία υπήρχε μεγάλο έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κοινωνική γείωση και την επαφή και την ικανοποίηση αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και της υγιούς επιχειρηματικότητας», ενώ «χτίζουμε πάνω σ’ αυτό το κεφάλαιο, είμαι βέβαιος ότι θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά η προϊούσα αντίθεση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων στην κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται στην παρούσα φάση», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, να ανασχέσει την περαιτέρω απώλεια κοινωνικού (και εκλογικού) κεφαλαίου επιχειρεί με την επιστροφή στο Ζάππειο η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας παράλληλα να καρπωθεί ένα πρώτο, θετικό αποτύπωμα ρεαλιστικού λόγου απέναντι στην καταγγελτική ρητορική που είχε υιοθετήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά τις εκλογές της Ιουλίου.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθιστά την αποστροφή του κ. Βούτση η παραδοχή ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα -και μάλιστα όχι μόνο στα ποσοτικά τους στοιχεία- συνιστούν αξιόπιστα εργαλεία πολιτικής ανάλυσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα η διαφορά που τον χωρίζει αυτήν την περίοδο με την Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά διψήφια και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.

Πρωτίστως, όμως, αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τον εμπειρότατο πολιτικά πρώην Πρόεδρο της Βουλής αποτελεί το γεγονός ότι η «κοινωνική γείωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει «μεγάλο έλλειμμα» ως προς την ικανοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας δηλαδή την Κουμουνδούρου χωρίς ενεργή αντιστοίχιση με κοινωνικές δυνάμεις και σίγουρα μακριά από το όραμα της «πλατιάς απεύθυνσης» ή της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, που κατά καιρούς έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας.

Για τους πλέον υποψιασμένους, η απώλεια «κοινωνικής γείωσης», καθώς διαπιστώνεται από ένα κορυφαίο στέλεχος πρώτης γραμμής αφήνει και μια εσάνς ελιτισμού και απόμακρου "ύφους", όταν μάλιστα για το τελευταίο ο κ. Βούτσης έχει μιλήσει αυτοκριτικά από την πρώτη στιγμή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο φόβος, πάντως μιας ακόμη ήττας, όπως αυτός αποτυπώνεται -στις αξιόπιστες πλέον- δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κινητοποιεί τον κομματικό μηχανισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, παρόλο που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει αμφότερα τους τακτικισμούς και τις εκλογές, προσφέροντας πεδίο και χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκπονεί χωρίς πίεση προγράμματα.


Ειδήσεις σήμερα

Χαρδαλιάς: Έκλεισε ένας κύκλος ειλικρινούς επικοινωνίας

Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες έπειτα από 40 ημέρες (βίντεο και φωτό)

Ρόδος: «Έθαψαν» 73χρονο και έναν μήνα μετά διαπιστώθηκε ότι φιλοξενείται σε ίδρυμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr