Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία Πρεσπών και τις άρσεις ασυλίας

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία Πρεσπών και τις άρσεις ασυλίας

Αφορμή η  δικογραφία που διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο μετά από μήνυση δύο πολιτών, που ζητούν να καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία Πρεσπών και τις άρσεις ασυλίας
Πολιτική δικαίωση για την υπογραφή και ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω της ποινικής διαδικασίας των άρσεων βουλευτικής ασυλίας αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δικογραφία που διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο μετά από μήνυση δύο πολιτών, οι οποίοι ζητούν να καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία τα μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία εξήγησε πως δεν πρόκειται να στηρίξει τις άρσεις ασυλίας, καθώς η Συμφωνία έχει υπογραφεί με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και πλέον αποτελεί μέρος του πλέγματος που συνθέτει το Διεθνές Δίκαιο. Τόνισε δε πως οι πολιτικές διαφωνίες λύνονται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ποινικές διατάξεις, ενώ υπενθύμισε πως με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος: "O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων".

Απο την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε την στάση της πλειοψηφίας ως αναδίπλωση στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την “γαλάζια” παράταξη να ζητήσει “συγγνώμη”.

Η συγκεκριμένη τακτική εξόργισε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που αποχώρησαν απο την αίθουσα αρνούμενοι να μετέχουν στην ψηφοφορία.

Κατα την συνεδρίαση υπήρξε παρέμβαση και του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που υπογράμμισε ότι ο Αρειος Πάγος όφειλε να εξετάσει το αβάσιμο της μήνυσης και να μην την διαβιβάσει στο κοινοβούλιο.

“Οι εντάσεις, αντιρρήσεις και οι θέσεις των κομμάτων ακούστηκαν και αναλύθηκαν κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά τις διαφωνίες που ειπώθηκαν και απο την δική μας παράταξη η Συμφωνία ψηφίστηκε και ισχύει. Η Ελλάδα είναι υπερ των Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου. Το κύριο, μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημά μας στις διαφορές με τον εξ ανατολών γείτονά μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά” εξήγησε αρχικά ο κ. Τασούλας.

Αναφορικά με την υπο συζήτηση μήνυση, επισήμανε: “Επρεπε η μήνυση να μην έρθει στην Ολομέλεια. Οχι γιατί έπρεπε να το λύσει η επιτροπή Δεοντολογίας αλλά όφειλε να το λύσει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει μια φράση στο Σύνταγμα που λέει ότι ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει τον φάκελο επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός προφανώς δεν είναι επι της καλλιγραφίας των μηνύσεων. Είναι στοιχειώδης έλεγχος με τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως ακούστηκαν για το απαράδεκτο της εγκλίσεως. Αυτό έπρεπε να γίνει σε προγενέστερο στάδιο απο την εισαγγελία του Α.Π. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε στο ξεκίνημα της συζητήσεως για την αξιοποίηση του ελέγχου αυτου”.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολιτικές διαφωνίες δεν λύνονται με την ποινικοποίηση της πολιτικής: “Η εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές δεν είναι επιτακτική απο τους ψηφοφόρους. Είναι ελεύθερη εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ο ψηφοφόρος το πρόγραμμα ενός κόμματος και λέξη προς λέξη του λέει να το υλοποιήσει. Εμπιστεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την κρίση του προσώπου. Αυτή της τεράστια κρίση μην την βλέπετε με την έννοια του μαρτυρίου αλλά της γοητείας που προϋποθέτει βάσανο για το τι θα ψηφίσουμε. Αν το κατανοήσουμε τότε θα αποφύγουμε τις μηνύσεις . Δεν λύνονται με μηνύσεις τα πολιτικά ζητήματα. Λύνονται πολιτικά με πολιτικό κριτή τον ελληνικό λαό. Σήμερα δεν συζητούμε για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το κάναμε και τοποθετήθηκαν οι πάντες. Οι λέξη κοινοβούλιο είναι σύνθετη γαλλική λέξη. Οι 3 λέξεις που την συνθέτουν μεταφράζονται στο “πες την γνώμη σου”. Στο Σύνταγμα αυτές οι γνώμες έχουν το απεριόριστο δικαίωμα με μόνο περιορισμό την συκοφαντική δυσφήμιση στην οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές”.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης εξηγώντας ότι η πολιτική δεν μπορεί να ποινικοποιείται ενώ και η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜεΡΑ25) τόνισε ότι “θα ψηφίσουμε κατά γιατί η πολιτική δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Η ευθύνη χρεώνεται στην κάλπη”.

Νωρίτερα, ωστόσο, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση.

Κλείσιμο
Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) εξήγησε πως η δικογραφία σχηματίστηκε μετά απο μήνυση δύο ιδιωτών. Πρόσθεσε πως αρχικά ο εισαγγελέας ζήτησε να τεθεί στο αρχείο ωστόσο λόγω της διαφωνίας του προϊστάμενου εισαγγελέα ο φάκελος διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο.

Ο ίδιος σημείωσε δε, ότι ο Αρειος Πάγος οφείλει να “φιλτράρει” αντίστοιχες υποθέσεις προκειμένου να μην επιβαρύνουν την Βουλή.

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είπε “Δεν θα μπω στην ουσία αυτής της απαράδεκτης και φαιδρής μήνυσης. Δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε. Είμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών, δεν έστειλε απλώς ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που λύνει προβλήματα μέσω το διαλόγου και της διπλωματίας – αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει πλέον και η δική σας παράταξη”.

Την σκυτάλη πήρε ο κ. Νίκος Φίλης λέγοντας ότι όσοι ψήφισαν την Συμφωνία έπραξαν το “πατριωτικό τους καθήκον. Είμαστε υπερήφανοι και υπερασπιζόμαστε τη στάση μας”.

Κατηγόρησε την ΝΔ υποστηρίζοντας πως αντί να τοποθετηθεί πολιτικά απαντά με “δικονομικά” επιχειρήματα. Ακολούθως, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου ειπε: “αισθανόμαστε υπερήφανοι και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για στροφή της ΝΔ απο τον “εθνικολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για τον συνολικό χάρτη στα Βαλκάνια που επισφράγισε η Συμφωνία”. “Εχουν παρέλθει οι μέρες των απειλών κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που η ΝΔ κινούσε με πρακτικές εθνικιστικού μίσους” είπε.

“Η ΝΔ διαφωνούσε και διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε εξηγήσει ότι είναι επιβλαβής και συνιστά υποχώρηση από τα κεκτημένα προηγούμενων κυβερνήσεων και κόκκινων γραμμών. Αποτελεί μια Συμφωνία που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι ωφέλησε το λαό. Γι αυτό και είχαμε εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να μην ψηφιστεί. Ομως ψηφίστηκε” απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “ο πρωθυπουργός είχε πει ότι από τη στιγμή που θα υπογραφόταν έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα μας έχει συνέχεια”.

Κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής τοποθετήθηκε και ο κ. Μιψάλης Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ.

Η αντιπαράθεση αναζωπυρώθηκε απο την τοποθέτηση του κ. Νίκου Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ): “Τακτικίστικα η ΝΔ προσπάθησε να προσθέσει στη στρατηγική της για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τις απόψεις των πιο ακραίων. Ηταν μια γκρίζα εποχή ως προς τον ακραίο τακτικισμό από την ηγεσία της ΝΔ ενόψει και των εκλογών”.

Ο κ. Βούτσης έστρεψε τα πυρά του και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας “είναι ο πολιτικός της χώρας που επί 25 χρόνια δεν είχε απλά λάθος άποψη αλλά την είχε εργαλειοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου και επέφερε διχασμό και ομηρία για την χώρα”.

“Η ΝΔ έχει διαχρονικά σταθεί με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν παρεκτράπηκε και ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές ούτε την περίοδο της προεδρίας του κ. Σαμαρά” ανταπάντησε ο κ. Λιβανός για να προσθέσει “με αναγκάζετε να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που υπηρετούσατε ήταν αυτό που συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές πολλές φορές και ιδίως στο δημοψήφισμα του 2015. Ας τα αφήσουμε αυτά κι ας κοιτάξουμε μπροστά”.

Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις αρσης ασυλιας των βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκαν απο 211 βουλευτές ενω 11 ψηφισαν υπερ και 1 δηλωσε «παρών».

Κατά της άρσης ψηφισαν απο την πλευρα της κυβερνησης και οι Μάκης Βορίδης, Άδωνης Γεωργιάδης και Νίκος Δένδιας. Πιθανότατα από λάθος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος ψήφισε υπέρ και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παππάς "παρών".

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε σε βίντεο το «αντίο» του Τσιόδρα

Αλβανία: Η χώρα ανοίγει τα χερσαία σύνορα την 1η Ιουνίου για τους υπηκόους της

Αιχμηρός Τουσκ: Ο Κάμινγκς και οι φίλοι του υπέρ του Brexit φεύγουν όταν πρέπει να μείνουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης