Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

Ψηφιακά δημοτολόγια και ληξιαρχεία, ψηφιακά διόδια, λύση online για τις λογοθεραπείες, 5G με ρομποτικά χειρουργεία και… σκάμματα για τις οπτικές ίνες - Ο ΑΦΜ θα αποτελέσει τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης του πολίτη και θα μετονομαστεί σε Προσωπικό Αριθμό

pirrakakis-0
«Πώς θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους;» ήταν το κεντρικό ερώτημα του πέμπτου diaNEOsis LIVE, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει απόψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με δεδομένη την χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ωρίμανσης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και εξήγησε ότι για τις ανάγκες του το υπουργείο άλλαξε προσανατολισμό, εστιάζοντας στο τεχνικό σκέλος, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση που έδινε έμφαση στο περιεχόμενο.

«Στο αρχικό πλάνο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τις ψηφιακές υποδομές κάτω από ενιαία διοίκηση» σημείωσε ο υπουργός και το «δεύτερο που κάναμε ήταν τα συστήματα που δημοσίου να διαλλειτουργούν μεταξύ τους», περιέγραψε. Ερευνώντας, παράλληλα «γιατί η Ελλάδα είναι χαμηλά» στους ψηφιακούς δείκτες, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως «η αντανάκλαση του χαμηλού ψηφιακού δείκτη είναι η υψηλή γραφειοκρατία», με την Ελλάδα να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5% το 2006, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. «Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε μια τετραετία» υποστήριξε ο υπουργός, ενώ παρατήρησε πως για να διαπιστωθεί η γραφειοκρατική επιβάρυνση, αρκεί κανείς να εστιάσει στη γραφειοκρατία της ζωής και του θανάτου, με τις διαδικασίες γύρω από τον τελευταίο να απαιτούν ακόμη και σήμερα 13 διαδικασίες.

Ψηφιακά δημοτολόγια και ληξιαρχεία

Ταυτόχρονα, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε τον επόμενο μήνα την ψηφιοποίηση 8 δημοφιλών διοικητικών εγγράφων για τους πολίτες (λχ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πλησιεστέρων συγγενών), για την έκδοση των οποίων απαιτούνται 6.6 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Χαρτογραφώντας τις ανάγκες, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται και το «μητρώο διαδικασιών», το οποίο αφενός θα καταγράψει όλες τις διαδικασίες και αφετέρου θα ορίσει τις διαδικασίες, οπότε να είναι συγκεκριμένη η διαδικασία σε κάθε γκισέ και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με πρόσθετη γραφειοκρατία. Στις προθέσεις του υπουργείου συγκαταλέγεται το επόμενο δίμηνο η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την ψηφιακή διασύνδεση, γνωστό ως «Σύνταγμα της πληροφορικής», το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη Διαύγεια, τις τηλεπικοινωνίες, τα ανοιχτά δεδομένα την κατάργηση του φαξ στο δημόσιο και τον προσωπικό αριθμό του πολίτη.

«Ψηφιακός πρωτοπόρος» το 13033

Κλείσιμο
Αναφορικά με τις ψηφιακές εφαρμογές που ενεργοποιήθηκαν στην πανδημία, με εξαίρεση το 13033 το οποίο ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε «ψηφιακό πρωτοπόρο» με 110 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «οι περισσότερες πρωτοβουλίες δεν είχαν per se σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά εργαλειοποιήσαμε την ψηφιοποίηση κράτους ως εργαλείο τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης», καθιστώντας τους πολίτες ενεργούς δοκιμαστές.

«Το μεγάλο σύστημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί» περιέγραψε, ωστόσο, ο κ. Πιερρακάκης και γνωστοποίησε ότι «η ψηφιακή Βίβλος θα ανακοινωθεί άμεσα», όπως θα λυθεί και η διαλλειτουργικότητα όλων των διοδίων, ώστε οι σταθμοί να ενωθούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους κατά μήκος όλου του εθνικού οδικού δικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε περιπτώσεις που χρήζουν ψηφιοποίησης με έντονο κοινωνικό πρόσημο, ανακοινώνοντας την απλοποίηση της διαδικασίας για την καταβολή του κόστους λογοθεραπείας από το ΕΟΠΠΥ μέσω του gov.gr τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με τις χρεώσεις δεδομένων, «η Ελλάδα, αν βγάζαμε τη φορολογία στο κόστος των δεδομένων θα ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Πιερρακάκης και επιβεβαίωσε ότι «το 5G θα δημοπρατηθεί κανονικά το φάσμα στο τέλος του χρόνου», καθώς θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο παραγωγής και ζωής στη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα ρομποτικά χειρουργεία και άλλες εφαρμογές που σήμερα μοιάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. «Θα σκάψουμε όλη τη χώρα» ξεκαθάρισε επίσης και ως προς την επέκταση του δικτύου με οπτικές ίνες, ενώ «θα αποκτήσουν και όλα τα νησιά της χώρας μας οπτική ίνα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μελετάται η ψηφιακή επίδοση δικογράφων, ενώ για την «εξαγωγή» των ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών, ο υπουργός εξήγγειλε ότι «θα αλλάξουμε το νόμο πηγαίνοντας το κίνητρο στο 40%, για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραγωγές» στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η απλοποίηση αυτής της μορφής γραφειοκρατίας έχει τεράστια πολλαπλασιαστικότητα για την χώρα και τη διεθνή της εικόνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, ερωτηθείς για τις νέες ταυτότητες, το ΑΦΜ θα αποτελέσει τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης του πολίτη και θα μετονομαστεί σε Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) παρατήρησε ο κ. Πιερρακάκης, καθώς «η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι ουσιώδης γιατί ορίζει το εύρος των πραγμάτων» στα οποία κανείς θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ψηφιακά, εκτίμησε ο υπουργός. Αυτά τα μεγάλα δεδομένα, αποτελούν συνακόλουθα τη βάση για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν λείπει από την ατζέντα των ψηφιακών προτεραιοτήτων της χώρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποστάσεις του Lancet από την έρευνα που οδήγησε σε διακοπή της υδροξυχλωροκίνης

Σουηδία: Πολιτικές αναταράξεις μετά την παραδοχή ότι η ανοσία της αγέλης... απέτυχε!

Εταιρεία καλλυντικών αναγκάζει τους υπαλλήλους να υποβληθούν σε τεστ για χρήση ουσιών!  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης