Δημοσκόπηση: Πολιτικό κεφάλαιο διαρκείας η πανδημία για την κυβέρνηση - Διαφορά 19,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγουν τον δρόμο για ανασχηματισμό στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολίτες

Εξακολουθεί να εγγράφει πολιτικό κεφάλαιο και μάλιστα διακομματικά η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει σημάνει σχεδόν τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Με τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα να απέχει λίγα μέτρα από την ολοκλήρωσή της, η «συσπείρωση γύρω από τον ηγέτη» φαίνεται να μην εξαντλείται στα χρονικά όρια της καραντίνας, αφήνοντας παρακαταθήκη για το πολιτικό μέλλον του κυβερνητικού σχήματος. Παρότι η οικονομία έχει επανεκκινήσει και το πρώτο τουριστικό ρεύμα είναι προ των πυλών, το «ταμείο» για το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να γεμίζει, αφού οριζόντια κοινωνική αποδοχή απολαμβάνουν η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο «στρατηγός» της μάχης κατά του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναλυτικά, το 75% αξιολογεί ως θετικές τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αρνητικά τις κρίνει το 19%, δημοσκοπικό εύρημα που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πλέον είναι ορατές οι επιπτώσεις και οι αλλαγές της πανδημίας σε ένα μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό φάσμα. Θετικό είναι το ισοζύγιο για το Μέγαρο Μαξίμου και αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που έχει δρομολογήσει, τα οποία επιδοκιμάζει το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα, έναντι 37% που διάκεινται αρνητικά.

Χάσμα 26 μονάδων

Διακομματικού χαρακτήρα αναγνώριση από τους πολίτες τυγχάνει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο κρίνουν ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό σε ποσοστό 50% οι ερωτηθέντες, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 24%, με μια διαφορά δηλαδή που αγγίζει τις 26 μονάδες.

Τον τίτλο του «λοιμωξιολόγου όλων των Ελλήνων» διατηρεί αναλλοίωτο παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του και ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, με αποδοχή που φτάνει το 79%. Ψήφο εμπιστοσύνης από καρδιάς δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και στο εθνικό σύστημα υγείας, τη συμβολή του οποίου αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 83% στη διάρκεια της πανδημίας και μόνο 9% αρνητικά.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η πρόθεση ψήφου, με την Νέα Δημοκρατία να διατηρεί το παγιωμένο πλέον διψήφιο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας ποσοστό 42,5% έναντι 23% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη διαφορά μεταξύ τους να διαμορφώνεται στο 19,5%. Τρίτο με 6% έρχεται το Κίνημα Αλλαγής (ελαφρώς ενισχυμένο από τις τελευταίες μετρήσεις) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Δείχνουν ανασχηματισμό

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν αποκρυσταλλώσει πλήρως την εικόνα της πανδημίας, αφού εκτός από τη συμβολή του καθενός κρίσιμου «κρίκου» στην αλυσίδα της αντιμετώπισής της, ανοίγουν το δρόμο και για πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ειδικότερα, τις αλλαγές προκρίνει το 59% των ερωτηθέντων (σίγουρα και μάλλον ναι), ενώ κατά ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού τάσσεται το 22% των πολιτών.

Θέλουν επειγόντως διακοπές

Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, αλλά και την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και το καλοκαίρι, βαλίτσες διακοπών ετοιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το 64% δηλώνει έτοιμο για καλοκαιρινές αποδράσεις παρά τη συγκυρία, έναντι του 28% που εμφανίζεται διστακτικό. Πιο επιφυλακτική ως προς το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία εμφανίζεται η ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, ενώ ατρόμητοι φαντάζουν απέναντι στον κορωνοϊό οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά ύδατα

Σοκ από τις ΗΠΑ: 8χρονο κοριτσάκι «έσβησε» από τον νέο κορωνοϊό στη Βόρεια Καρολίνα

Ινδία: Φρίκη και κατακραυγή - Τάισαν έγκυο ελεφαντίνα ανανά με κροτίδα και την σκότωσαν (σκληρές εικόνες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr