Ξεκάθαρη στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα για το θέμα της ΑΟΖ μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Ξεκάθαρη στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα για το θέμα της ΑΟΖ μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Μήνυμα στην Τουρκία με το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου - Επενδύσεις, αμυντική συνεργασία και αγωγός East Med στις επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού

mitsotakis-netaniaxou
Με δείπνο που παρέθεσε η οικογένεια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ της Τρίτης στην ιδιωτική της κατοικία προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι επισφραγίσθηκε το θερμό κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια των επαφών και συναντήσεων που είχε στα Ιεροσόλυμα η κυβερνητική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στο Ισραήλ για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών που τα τελευταία χρόνια συντονίζουν τα βήματα και αναζητούν συνεχώς νέα πεδία γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

«Η στρατηγική σχέση είναι δεδομένη. Η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών.



Κλείσιμο
Επεσήμανε δε τους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου, της πράσινης οικονομίας και της διαχείρισης των υδάτων, καθώς και της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

«Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.



Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο πρωθυπουργών, αλλά και στη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή από την Ελλάδα έξι υπουργών και δύο υφυπουργών, συζητήθηκαν η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στη γεωργία, στην ενέργεια, στον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια.

Συζητήθηκαν ακόμη η αντίδραση των δύο χωρών στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών κατέληξαν με ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο το Ισραήλ παίρνει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδος για τα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που συνοψίζει τα συμπεράσματα των συνομιλιών. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα», προστίθεται.

«Σκοπός μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Είναι στέρεη και έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς να καθορίζεται από άλλους παράγοντες».



Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ανέπτυξε στον ομόλογό του «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας».

Συζητήθηκαν εκτενώς οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη» και «η απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τον EastMed

Εκτενής συζήτηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς και μεταξύ των υπουργών Άμυνας έγινε και για τη διμερή αμυντική συνεργασία και μάλιστα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή, καθώς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων».

Έγινε, εξάλλου, ευρύτατη συζήτηση για τη διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη.

Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και, όπως σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, «είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε την «τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, το όραμα της οποίας, με τη συμβολή των Η.Π.Α. που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σε αυτό το πλαίσιο χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό EastMed και θα καλωσορίσουμε τη συμμετοχή και της Ιταλίας, ώστε να ξεκινήσουμε τη σοβαρή δουλειά σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη συνολικά, καθώς αναζητούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. 

Η πανδημία και ο τουρισμός

Η Ελλάδα και Ισραήλ συμμετέχουν σε μια ομάδα χωρών, που ονομάζεται «Ομάδα Χωρών για την Έξυπνη Διαχείριση της COVID-19» στο πλαίσιο της οποίας μοιράζονται εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού.

Οι δύο χώρες έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «το να επαναπαυτούμε σήμερα θα συνιστούσε κάθε άλλο παρά έξυπνη διαχείριση». Τόνισε ότι «είναι σημαντικό να εκπέμπουμε διαρκώς το μήνυμα ότι πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση» και  πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Και οι δύο χώρες  έχουν την ανάγκη να λειτουργούν ως τουριστικοί προορισμοί».

«Για εμάς», είπε, «είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα ώστε να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό, θέτοντας όμως την ασφάλεια και την υγεία τους ως κορυφαία μας προτεραιότητα. Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε απευθείας πτήσεις προς όλους τους κύριους τουριστικούς μας προορισμούς. Ελπίζουμε επίσης, από την 1η Αυγούστου να έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο. Εργαστήκαμε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενισχύσαμε τις δομές υγείας σε όλα τα τουριστικά θέρετρα. Η ασφάλεια και η υγεία αποτελούν πάντα την πρώτη μας προτεραιότητα».



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στις δηλώσεις που έκανε και στις συναντήσεις που είχε με ισραηλινούς επενδυτές τόνισε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει μια σταθερή Κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητά της  την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Τις δυο χώρες τις χωρίζει απόσταση μόλις μιάμισης ώρας και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την είσοδό του Ισραήλ  στην αγορά της Ε.Ε.. Έχουμε, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για παράδειγμα, πολλούς ταλαντούχους μηχανικούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και  θα μπορούσαν να εργαστούν σε ισραηλινές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι τον προηγούμενο χρόνο επισκέφθηκαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. συμπατριώτες του και δήλωσε ότι από την 1η Αυγούστου που κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει και το Ισραήλ τα σύνορά του, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες χώρες προς τις οποίες θα επιτραπούν τα αεροπορικά ταξίδια.

Επαφές με Funds

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της JVP Partners, κορυφαίας εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει 9 funds συνολικής αποτίμησης 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επενδυτικός κόμβος για την Ευρώπη.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AMPA Capital, με τον οποίο συζήτησαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. συνάντηση είχε και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elbit Systems, με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ, με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.

Στις συναντήσεις εκφράστηκε ευρύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και  στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της αγρο-τεχνολογίας.   Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz, με τον οποίο συζήτησαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς, επίσης, τη διμερή συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ στον αμυντικό τομέα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη

Ο Ερντογάν στα άκρα: Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

Αντνάν Κασόγκι: Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, η «αγορά του αιώνα», οι «αιώνιες» ερωμένες και οι νύχτες με τον Ανδρέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης