Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ - Μίλησε για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα «δικαιωματά» της στην περιοχή

Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη.


Δηλώσεις Τσαβούσογλου


Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι ντι Μάιο, στην Άγκυρα, τόνισε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η διάθεση... συνεργασίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδειξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα.

«Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί. Ως εκ τούτου» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι' αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε.

Προηγουμένως, βεβαίως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προλάβει να... καταγγείλει «προσπάθειες αποκλεισμού» της Άγκυρας από τις συζητήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης -και για τις γεωτρήσεις- προχωρά κανονικά. «Θέλουμε να προβούμε σε βήματα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνιστά υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού" λαού ως εγγυήτρια χώρα» σημείωσε.

Οι νέες προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα

Κλείσιμο
Προκλητικές, πάντως, για μια ακόμη φορά, ήταν οι δηλώσεις για το Αιγαίο και την Ελλάδα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

Και συνέχισε, δείχνοντας τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο: «Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, λέγοντας και πάλι ότι στην εν λόγω συμφωνία ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, θέση την οποία επικροτεί η Άγκυρα.

Αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «το Ισραήλ, αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα - Ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Συναγερμός στη Φθιώτιδα: Πυρκαγιά στο Μαρτίνο κοντά στην εθνική οδό

Ο Τσίπρας «άδειασε» Παπαδημούλη: Λάθος ο τρόπος που επέλεξε να επενδύσει τα χρήματά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης