Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να υπάρξει σεβασμός και σε αυτόν που διαδηλώνει και στους υπόλοιπους πολίτες

Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να υπάρξει σεβασμός και σε αυτόν που διαδηλώνει και στους υπόλοιπους πολίτες

Υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, με την ΝΔ να μιλά για νομοθέτηση του αυτονόητου όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

HRISOXOIDIS-1024x683
Ως αυτονόητη ρύθμιση που ικανοποιεί το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζοντας παράλληλα υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στην νομοθέτηση ενός ισχυρού κοινωνικού αιτήματος.

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη»

«Με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ο νόμος επιχειρεί να βάλει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην βλάπτονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των άλλων. Τι εννοώ; Όταν κάνει απεργία μια 3βάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα. Γίνεται η διαδήλωση με ευθύνη οργανωτών του. Δημιουργήθηκε ποτέ ζήτημα με το ΠΑΜΕ; Ποτέ. Ομως εμφανίζονται κάθε ημέρα πάρα πολλές μικρές πορείες, 50 – 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους. Θα μπορούν και αυτοί να ικανοποιηθούν απο το πεζοδρόμιο κα οι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούν. Τόσο απλα πράγματα λέμε. Για όνομα του Θεού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και σε αυτόν που διαδηλώνει και στην μητέρα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο. Αυτό το απλό πράγμα ρυθμίζουμε που είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και εσείς λέτε ότι είναι χουντικό. Ε λοιπόν όχι», είπε.

«Τι θέλουμε να κάνουμε στην χώρα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα στα 45 μεταπολιτευτικά χρόνια ουδέποτε ψήφισε νόμο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αν και όφειλε με βάση το Σύνταγμα. Αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα αυτοί χρησιμοποίησαν το χουντικό νομο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις που ζήτησαν να κάνουν μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης για να προσθέσει: «Χαίρομαι που το ΚΙΝΑΛ λέει ότι υπάρχει λόγος να ψηφιστεί νόμος για χρήση του δημόσιου χώρου που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Εγώ έχω βαθειά πιστή στην δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία. Πιστεύω στην διαδικασία της διαβούλευσης και ο ένας να επηρεάζει τις απόψεις του άλλου ώστε εδώ να βγαίνει το καλύτερο προϊόν. Με μια προϋπόθεση: το αποτέλεσμα».

«Πόσες μεταρρυθμίσεις σε αυτη τη χώρα πέρασαν απο εδώ με ένα κόμμα και αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες για την χώρα; Είμαι ανοικτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις του νομοσχεδίου που θα το καταστήσουν καλύτερο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων αρκεί να μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των εργαζόμενων και των πολιτών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, είπε: «πείτε μια παράγραφο, ένα άρθρο που εμποδίζει σε οπουδήποτε πολίτη να διαδηλώσει. Πείτε μου ένα άρθρο. Δεν υπάρχει. Η κάθε του σειρά κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα να μπορεί ο πολίτης να εκφράζει την διαμαρτυρία του ή την συμπαράστασή του σε συγκεντρώσεις. Κάνουν λάθος διεύθυνση όσοι πιστεύουν οτι αυτή η κυβέρνηση θα ολισθήσει σε ατραπούς ακροδεξιάς. Βαδίζουμε με οδηγό την συναίνεση γι αυτό και υπάρχει κοινωνική εμπιστοσύνη στο κράτος».

«Ήταν ελευθερία αυτό που βλέπαμε στην ΑΣΟΕΕ;»

«Ή θα μιλήσουμε επι της ουσίας και θα συμφωνήσουμε ότι θα δούμε τις διαφορές ή εδώ ήρθατε για πυροτεχνήματα. Η δουλειά μου δεν είναι τα πυροτεχνήματα αλλά η διαμόρφωση ενός άξιου νομοσχεδίου για τις ανάγκες της χώρας μας» είπε ο υπουργός σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Δηλαδή όλα όσα γίνονται στον χώρο των διαδηλώσεων είναι καλά; Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι ικανοποιημένη με αυτή την διαδικασία; Ούτε οι ίδιοι που διαδηλώνουν δεν είναι. Ξέρετε κανέναν καταστηματάρχη , γονιό, συνταξιούχο, νέο που είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση; Δεν είναι κανείς».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπενθύμισε ότι με την κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια και με την αντιμετώπιση της μικρής και μεγάλης παραβατικότητας που είχε αναπτυχθεί περιξ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποκαταστάθηκε η τάξη και ικανοποιήθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών. «Επι δέκα χρόνια υπήρχαν λαθρέμποροι γύρω απο την ΑΣΟΕΕ και σε απέναντι κτήριο λειτουργούσε εργοστάσιο ναρκωτικών. Επρεπε τα παιδιά μας να το υφίστανται όλο αυτό; Ηταν ελευθερία όλη αυτή η κατάσταση; Ποιο βιβλίο τα λέει αυτά; Που είναι γραμμένα όλα αυτά; Και γιατί αυτό είναι ελευθερία και αυτό που φέρνουμε εμείς χούντα;».

«Ο νόμος επιχειρεί να ρυθμίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και παράλληλα να βάλει εγγυήσεις. Είπε ο κ. Καστανίδης αν θα πάει ο μπαχαλάκιας να κάνει αίτηση στην αστυνομία για την πορεία του. Γιατί τι είναι ο μπαχαλάκιας; Γιατί το ΠΑΜΕ παίρνει άδεια. Θα παίρνουν άδεια όλοι και θα ορίζουν διοργανωτή και θα μιλούν με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή και αν αυτός λειτουργήσει καταχρηστικά θα ενεργοποιούνται δικαστικές εγγυήσεις» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα υπάρξει τροποποίηση ώστε για την απόφαση διάλυσης μιας πορείας να παρίσταται εισαγγελέας.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε και το ζήτημα των αποζημιώσεων: «Ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και τραγωδίες. Σας ρωτώ, τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία ΟΑΣΑ κα τρόλεϊ, ποιος τα πλήρωσε; Μήπως συνελήφθη και τιμωρήθηκε κανείς; Μήπως κάποιος άλλος πήγε και πλήρωσε τα αυτοκίνητα που κάηκαν, τα ακυρωτικά μηχανήματα του ΜΕΤΡΟ; Αρα λοιπόν δεν χρειάζονται όλα αυτά ρύθμιση; Είμαστε ανοικτοί μέσα απο την κοινοβουλευτική διαδικασία να κάνουμε το καλύτερο δυνατό αλλά στην βάση ότι θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Νωρίτερα, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης με την Νέα Δημοκρατία να μιλά για για νομοθέτηση του αυτονόητου ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας κάθε φορά που ελάχιστες μειοψηφίες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Απο την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαναφορά χουντικών διατάξεων, το ΚΚΕ μίλησε για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας ενώ το ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου «φιμώνει» τους πολίτες «ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται».

Το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ζήτησε βελτιώσεις των προωθούμενων διατάξεων ενώ η Ελληνική Λύση κάλεσε το υπουργείο να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές.

ΝΔ: Νομοθετούμε το αυτονόητο

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης επισήμανε ότι οι προωθούμενες διατάξεις εισάγουν αυτονόητες ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

«Είμαστε δυστυχώς η χώρα που μονίμως καθυστερεί το αυτονόητο. Εκτός αν θεωρείται αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσά της να παραλύει επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες μπορούν να χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το έτσι θέλω. Δεν τσουβαλιάζω, αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καταχρηστικά επιβαρύνουν συμπολίτες μας» ανέφερε για να εξηγήσει: «Εχουμε πρόβλημα στάθμισης συνταγματικών δικαιωμάτων. Απο την μια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της δημοκρατικής διαφωνίας και απο την άλλη το δικαίωμα της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και του σεβασμού της ζωής».

Ο ίδιος απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως η αντίληψη «μιας πλευράς της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ευκαιρία να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης των πολιτών αποτελεί άκρατο και ακραιφνή λαϊκισμό. Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα νομοσχέδιο ώστε να μην μπορούν ανώδυνα 10 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο και να παραλύουν τα καταστήματα. Η διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων εφαρμόζει την συνταγματική πρόνοια χωρίς παρερμηνείες».

Υπογράμμισε δε πως «χώρες όπως η Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία κ.α. που λαμβάνουν ταυτόσημα μέτρα είναι χώρες φασιστικές ή χουντικές; Προκαλεί θυμηδία να προσπαθεί κάποιος να φαιδροποιεί το δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες».

ΣΥΡΙΖΑ: Θα βάζετε φυλακή όσους διαμαρτύρονται

Απο την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε: «τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα απαγόρευσης συγκεντρώσεων ήταν επι χούντας. Αυτά παρέμειναν νεκρά στην περίοδο μεταπολίτευσης. Οι διατάξεις είναι ίδιες και χειρότερες με αυτές τις χούντας. Αυτά είναι αναντίλεκτες ιστορικές αλήθειες».

«Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση». Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της συμπολίτευσης ανέφερε: «Ο Κ. Καραμανλής ήταν ένας απο εκείνους που ηγήθηκε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όταν ξεφύγετε απο την ακροδεξιά στροφή να αναρωτηθείτε γιατί ο Κ.Καραμανλής δεν έφερε τέτοιο νομοσχέδιο. Λέτε ψέματα ότι σήμερα μπορούν 50 άτομα να κλείσουν τους δρόμους».

«Πίσω απο τα ψέματα επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος. Καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛΑΣ το απόλυτο αφεντικό. Εισάγετε στην ελληνική κοινωνία κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πεφωτισμένους της ΝΔ. Εισάγετε νέο είδος εγκληματία: τον πολίτη διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε πορείες που δεν έχει σύμφωνη γνώμη η ΕΛΑΣ τον κατηγορείτε με ποινή φυλάκισης. Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλ συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε τους 10 χιλ διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε», προσέθσε.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε πως «μέσω της απαγόρευση των διαδηλώσεων επιχειρείτε να κάνετε διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι πίσω απο τα ψέματα κρύβετε ένα αυταρχικό κράτος που στήνετε μέρα με την ημέρα».

Απο το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης παρέθεσε την εμπειρία του ως Δήμαρχος Αθηναίων αναφέροντας ότι απο το 2011 εως το 2015 γίνονταν 1.476 διαδηλώσεις στην Αθήνα κάθε έτος και πρόσθεσε ότι μόνο οι 70 απο αυτές είχα πάνω απο 1.000 συμμετέχοντες. «Το Σύνταγμα προβλέπει νόμο και πρέπει να υπάρξει νόμος. Η Δημοκρατία φυγομάχησε που διατήρησε τα Προεδρικά Διατάγματα της χούντας» ανέφερε ο ίδιος και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην Ολομέλεια ζητώντας βελτιώσεις.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τερατούργημα και ζήτησε απο την κυβέρνηση να το αποσύρει.

«Είναι τερατούργημα που όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην λαϊκή διεκδίκηση αλλά ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση στο βάρβαρο καθεστώς.Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή απο την καθαρεύουσα στην δημοτική. Αυτή η προσέγγιση είναι ρηχή και συγκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο πέρα απο κακέκτυπη αντιγραφή εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους και πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου ειναι το άρθρο 19 που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη καθώς προβλέπει διεύθυνση πρόληψης βίας με στόχο την πρόληψη μορφών βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή βία κ.α. . Τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστιμός με μορφές βίας» είπε ο ίδιος.

Απο την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία. «Να βάλουμε σκληρές ποινές ώστε να μη διανοηθεί κανείς να ξανασπάσει βιτρίνα» είπε για να προσθέσει «βάσει του Συντάγματος επιτρέπονται οι συναθροίσεις αλλά η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που πλήττει την ελευθερία του άλλου. Να μπει όρος να περιφρουρούνται οι πορείες κι αυτός που συλλαμβάνεται ότι καταστρέφει να τιμωρείτε με βαρύτατες ποινές» είπε σε άλλο σημείο.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται. «Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω απο τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας» είπε και υποστήριξε ότι εκτός απο τους μπαχαλάκηδες «υπάρχουν και οι αστυνομικοί που βάζουν κουκούλες και πετούν μολότοφ για να διαλύσουν πορείες».

Ειδήσεις σήμερα

Νέοι ψευτοτσαμπουκάδες των Τούρκων: Υπερπτήσεις και 5 «dogfights» ελληνικών και τουρκικών F-16

Παρέμβαση Πομπέο προς Τουρκία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 11 «εισαγόμενα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης