Μητσοτάκης: Να μην μιλούν για σχέδια καταστολής όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των «μαγαζιών» τους

Φασισμός η τυφλή βία και η άκρατη καταστροφή - Tο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» - Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο

Τις αρχές και το περεχόμενο του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί στη σκιά των αποκαλύψεων για όσα συνέβαιναν επί κυβερνήσεως του Αλέξη Τσίπρα.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπατε κ. Τσίπρα με υποτιμητικό ύφος για την επένδυση στο Ελληνικό ότι γνωρίζετε από γκρέμισμα ως μηχανικός. Είστε όντως καλώς στο γκρέμισμα αλλά αυτό το γνωρίζετε ως πρωθυπουργός και όχι μηχανικός» είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον κ. Τσίπρα να είναι «πιο προσεκτικός όταν εσείς εγκαινιάζετε έργο με μουσαμάδες».

«Μνημονεύσατε τον κ. Γεραπετρίτη αφήνοντας υπόνοια ότι το κείμενο το έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επιμελητής ενός έργου δεν φέρει καμία ευθύνη ταύτισης με τις απόψεις όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο. Θα σας παρακαλούσα για μια ακόμα φορά όταν μιλάτε στην Βουλή και καταθέτετε έγγραφα στην Βουλή να είστε πιο προσεκτικός και να μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Το κάνετε συνεχώς και παρουσιάζετε την μισή αλήθεια. Την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός ή ενημερώστε τους συνεργάτες σας να διαβάζουν καλύτερα», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία του νομοσχεδίου, για την οποία άσκησε κριτική η αντιπολίτευση.

«Υπήρξε προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή και πως στο βάθος του μυαλού μας είναι να συγκρατήσουμε την κοινωνική οργή. Λοιπόν το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Το ανακοινώσαμε αρχές έτους. Δεν κατατέθηκε στην Βουλή μετά από απόφαση δική μου και αίτημα του ΚΚΕ που ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο όταν η Βουλή επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας. Το αίτημα του ΚΚΕ ήταν εύλογο και το αποδέχθηκα. Αν δεν υπήρχε η πανδημία το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα για την δήθεν κοινωνική οργή. Επιχειρείτε να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ότι είναι. Είδα και το σποτ σας που τα βλέπει όλα ανάποδα. Ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα», διευκρίνισε.

Μάλιστα, ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί ύφεσης της οικονομίας, εξηγώντας ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, αφού η ύφεση θα είναι παγκόσμια. «Ύφεση κορωνοϊού και όχι Μητσοτάκη. Θα ανακάμψει η οικονομία και ελπίζω τότε να λέτε για ανάπτυξη Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

«Στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μείνατε με τα διατάγματα της χούντας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που αφορούν στο νομοσχέδιο.

«Αναφερθήκατε στο Συνταγματικό δίκαιο για την συνάθροιση. Εξακολουθείτε να μην αναφέρεστε στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 11 του Συντάγματος που προβλέπει εφαρμοστικό νόμο. Όταν λέτε ότι εμείς καταργούμε το δικαίωμα στην συνάθροιση κάνετε λάθος. Εμείς ορίζουμε σύμφωνα με τον νόμο την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης με τρόπο που δεν θα επηρεάζονται τα δικαιώματα των άλλων.

Εσείς στα χρόνια της δικής ας κυβέρνησης δεν φέρατε νόμο και μείνατε με τα διατάγματα της χούντας.

Εμείς επιλέξαμε την δύσκολη ισορροπία μεταξύ δύο αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Δεν ήταν εύκολη ισορροπία. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας είναι εναρμονισμένη και με το αίσθημα των καιρών και την επιθυμία των πολιτών. Η πρόθεσή μας δεν είναι η καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Αλλά η στάθμιση ώστε να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης και ναι να προσθέσουμε την έννοια της αστικής ευθύνης ως προς τις υποχρεώσεις του οργανωτή που είναι ξεκάθαρες. Αν ο οργανωτής κάνει την δουλειά του δεν κινδυνεύει απο τίποτα», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε πλήρως υπ' όψιν τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής και ενσωμάτωσε τα προτεινόμενα.

«Ως προς την λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο ξαναγράφηκε με δημοκρατικό μελάνι την προσπερνώ. Η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στην συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα. Το νομοθέτημα σήμερα είναι καλύτερο απ' όταν κατατέθηκε. Σέβομαι και τιμώ ένα κόμμα που προσέρχεται όχι με καταστροφική διάθεση αλλά με δημιουργική . Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέφυγε σε επιχειρήματα που προέρχονται από το βαθύτατο παρελθόν», πρόσθεσε.

«Δεν είστε τυχερός αλλά θρασύς κύριε Τσίπρα»

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεταπολίτευση, τον κατηγόρησε ότι έκανε καριέρα «λοιδορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης. Που μας κρεμάσατε στα μανταλάκια μιλώντας για το παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν είστε τυχερός αλλά θρασύς κ. Τσίπρα. Τώρα την θυμηθήκατε την μεταπολίτευση; Ε, αυτή η παράταξη την έκανε την μεταπολίτευση. Ο Κ. Καραμανλής την έκανε την μεταπολίτευση που νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Αρκετά με την υποκρισία», επισήμανε.

«Ποιοι είναι οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της μεταπολίτευσης; Εσείς που κυβερνήσατε με τον κ Καμμένο. Ότι δεν είναι στην αίθουσα ο κ. Καμμένος σήμερα δεν σημαίνει ότι έχει ξεχαστεί ότι εσείς στρατευτήκατε μαζί του», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιλογή και επέλεξε τη χειρότερη εκδοχή του εθνικολαϊκισμού. «Το κάνατε γιατί σας ταίριαζε. Είστε ίδιοι. Κάνετε σήμερα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως κληρονόμος κάποιον δυνάμενων της μεταπολίτευσης αλλά η προσπάθειά σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε.

«Η προσπάθειά σας να αλλάξετε το κόμμα σας όταν συστηματικά παρουσιάζετε μέσα από την έκφανση ενός πολιτικού αφηγήματος που εμφανίζει την χώρα στα πρόθυρα καταστροφής είναι συγκρουόμενα. Έχετε μπροστά σας 3 χρόνια μπας και διορθωθείτε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Απαντώντας, συγκεκριμένα στην κριτική που ασκείται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου περί «αντιδημοκρατικών διατάξεων» τη χαρακτήρισε «θρασύτατη από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς».

«Να μην μιλούν για σχεδια καταστολής όσοι έχει αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των "μαγαζιών" τους όπως έλεγαν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις αποκαλύψεις από τη μήνυση Καλογρίτσα και το ηχητικό ντοκουμέντο του διάλογου του Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά.



Μιλώντας για τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Βουλή είχε την ευκαιρία να βελτιώσει το νομοθέτημα χωρίς όμως να αλλάξει το κεντρικό στόχο που είναι η νέα κοινωνική ταυτότητα των συναθροίσεων».

«Διαδηλώνω σημαίνει πρώτα απο όλα δηλώνω. Είμαι παρών και υπεύθυνος για τις επιλογές μου» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «θα αποφεύγονται οι αντισυγκεντρώσεις που ξέρουμε ότι συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις. Κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε ολους. Να ανακοινώνεται εγκαίρως για να ρυθμίζεται η κυκλοφορία στην περιοχή».

«Ο νόμος που εισηγούμαστε σήμερα προσαρμόζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ακόμα και αν μια διαδήλωση δεν γνωστοποιείται δεν θα είναι παράνομη αν τηρεί τις προδιαγραφές» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι «σύντομα θα υπάρξει και ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει το κοινό για τις διαδηλώσεις και πορείς και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Το πνεύμα του νόμου

Μιλώντας για το πνεύμα του νόμου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν απομόνωνε κανείς κάποια στιγμιότυπα απο όσα έγιναν θα έμενε κανείς με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα ζούμε τις πρώτες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο ή πρώτα χρόνια μετά απο αποκατάσταση Δημοκρατίας. Οτι δηλαδή υπάρχουν ακόμα νωπές ανοιχτές δημοκρατικές πληγές. Η σημερινή Ελλάδα έχει αφήσει πίσω αυτές της πληγές και δεν σκοπεύω να μπω σε άγονη αντιπαράθεση με όσους θεωρούν ότι τους ανήκουν δικαιωματικά τα δικαιώματα και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια».

«Από μικροπολιτική ραθυμία αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά. Είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους και τις πλατείες όσοι είχαν αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους όπως τα έλεγαν» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε «η Ελλάδα διαθέτει κοινωνική ωριμότητα για να διευρύνει και να διασφαλίσει τα δικαιώματα» υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αποτελεί προεκλογική δέσμευση. Το είπαμε και πήραμε πολιτική νομιμοποίηση και το κάνουμε πράξη. Πρέπει λοιπόν επιτέλους να πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά».

«Θα δανειστώ τον τίτλο ενός μεγάλου Αμερικάνου στοχαστή νομικού ο οποίος απέριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε σήμερα. Να εναρμονίσουμε ελευθερία με την ισότητα των δικαιωμάτων ώστε να πάψουν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων να τις καταχρώνται. Το 1916 ένας νεαρός νομικός και στην συνέχεια επιφανείς συνταγματολόγος εξέδιδε το 2ο βιβλίο για υπαίθριες διαδηλώσεις. Ο συγγραφέας θεωρούσε την ελευθερία δημόσιας συνάθροισης κομβικό δίαυλο επικοινωνίας. Εντόπισε όμως μια θεμελιώδη ατέλεια. Την έλλειψη πλαισίου για επιβολή όρων που προέβλεπε το Σύνταγμα. Καλώ όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να ξαναδιαβάσουν το νομοσχέδιο υπο το φως του Αλέξανδρου Σβώλου».

«Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα απο κάνενα ιδεολογικό ρεύμα που να αμφισβητεί τον πυρήνα της θεσμικής τομής που φέρνει η κυβέρνηση. Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα όπως επιτάσσει το Σύτναγμα. Μπορούμε να διαφωνήσουμε επι των συγκεκριμένων προβλέψων και να το κάνουμε καλύτερο. Η επι της αρχής απόρριψη όμως του νομοθετήματος συνιστά παραβίαση Συντάγματος. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο απο το να φέρνουμε τον εφαρμοστικό νόμο του άρθρου 11 του Συντάγματος όπως το Σύνταγμα επιτάσσει» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Τα κείμενα Αλιβιζάτου-Μανιτάκη

Ανέτρεξε, επίσης, σε δύο κείμενα που γράφηκαν απο έγκριτους και αναγνωρισμένους Συνταγματολόγους που δεν πρόσκεινται στην ΝΔ.

«Άρθρο του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου που είναι και μια έμμεση απάντηση σε απαράδεκτους ισχυρισμούς που αναπαράχθηκαν στην αίθουσα: “οσο για τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο κυβέρνησης είναι το ίδιο ή χειρότερο απο νόμο χούντας είναι νομικά ασύστατος και συνταγματικά αυθαίρετος που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει αγυρτεία. Το νομοσχέδιο αυτό όπως εύκολα διαπιστώνει ο στοιχειωδώς ενημερωμένος νομικός με λίγες βελτιώσεις που επέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία του εναρμονίζεται πλήρως με τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες"».

«Πάμε σε άλλον καθηγητή ο οποιος προέρχεται ακόμα αριστερότερα. Τον κ. Μανιτάκη: η παρούσα κυβέρνηση το τόλμησε. Καιρός ήταν. Δεν πήγαινε άλλο με αυτή την θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος συνάθροισης που καθε ομάδα διαδήλωνε όποτε ήθελε, όπως ήθελε και όπου ΄’ηθελε προβάλλοντας ιδέες που η ίδια έκρινε ότι είναι άξια. Και όλα αυτά παρεμποδίζοντας ανενδοίαστα την άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων».

Φασισμός η τυφλή βία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Απόλυτα προστατευμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Όπως είπε το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

«Το άρθρο 11 λέει επι λέξει: οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Μόνο στις δημόσιες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται αστυνομία. Οι δημόσιες συναθροίσεις μπορούν να διακόπτονται σε σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια ή κίνδυνο κοινωνικοοικπονομική ζωή όπως ορίζει ο νόμος. Αυτό το άρθρο 11 πρέπει να γνωρίσει ουσιαστική αποσαφήνιση ώστε να οριστεί όπως το Σύνταγμα ορίζει το περιεχόμενο της έννοιας υπαίθρια συνάθροιση. Να μπούν κανόνες για την διεξαγωγή της χωρίς να παρεμποδίζονται τα δικαιώματα των άλλων πολιτών» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η πλειοψηφία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξηγεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά ακόμα και απο ελάχιστες μειοψηφίες χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.

Απο την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, πιεσμένος απο τα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν την ηθική του υπόσταση, επαναφέρει την ακραία ρητορική μιλώντας για χούντες, αυταρχισμό, φασισμό και «αποφράδες ημέρες».

Ειδήσεις σήμερα:

Σουβλάκια, σεξ και... μεθύσια στις φυλακές Κορυδαλλού - Ο ρόλος του Αντώνη του Άραβα

Κοτανίδου (ΘΕΜΑ 104,6): Νοέμβριο προς Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Αγκαλιές, φιλιά μετά το εμβόλιο

Δολοφονία Μακρή: Με δάκρυα στα μάτια αναγνώρισε τον έναν κατηγορούμενο η Βικτώρια Καρύδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr