Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» μετά από πέντε ημέρες- Τι προβλέπει η συμφωνία

Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας - Μακρόν: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη - Κόντε: Η Ιταλία παίρνει 209 δισ. - Ρούτε: Δεν έχω καμία διαφωνία με τη συμφωνία - Πανηγυρίζει ο Κούρτς με τους άλλους «φειδωλούς»

Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 6:31 το πρωί της Τρίτης μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων.

 Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου η συμφωνία αφενός προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις "φειδωλές" χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο των συμπερασμάτων (στα αγγλικά)

Δείτε σε γράφημα τη συμφωνία:



Το tweet με το οποίο ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε τη συμφωνία 
Ένα λεπτό αργότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «ιστορική» για την Ευρώπη.


Δείτε τη συνέντευξη τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν



Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει την επανέναρξη της ολομέλειας αφού είχε προηγηθεί διακοπή προκειμένου να υπάρξει «ένας περιορισμένος αριθμός τεχνικών προσαρμογών» επί τη βάσει της τελευταίας πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση αρκετών ευρωπαϊκών διπλωματικών πηγών που σημείωναν ότι το κείμενο της συμφωνίας ήταν έτοιμο και απέμενε πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.




Το στίγμα για την εξέλιξη των συνομιλιών έδωσε περίπου στις 2 τα ξημερώματα η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως... «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα πλάνο ισχυρής ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε έναν δημιουργικό συμβιβασμό στη Σύνοφο Κορυφής».


Τι προβλέπει η συμφωνία για τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το Κράτος Δικαίου

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν και σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες

Ουγγρικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αντιμέτωπης με διαδικασία επί παραβάσει από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της αυταρχικής της παρέκκλισης, έκαναν λόγο για «μεγάλη νίκη».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό κατά τον οποίο η επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους υποσχέθηκε ότι η λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7, που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων, θα τερματιστεί οριστικά.

«Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία ανακαλούνται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται πως υπονομεύουν τους κανόνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Βουδαπέστη και Βαρσοβία είναι αμφότερες αντιμέτωπες με τη λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7.

Είχε προταθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής, ή μείωσης, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις χώρες αυτές εάν κριθεί πως δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πολωνία και Ουγγαρία απείλησαν ότι θα πρόβαλαν το βέτο τους εάν αποκρυσταλλωνόταν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη χρηματοδότηση και το Κράτος Δικαίου αλλά, κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων, προέκυψε ένα κείμενο στο οποίο θεωρείται πλέον πως συναινούν όλοι οι ηγέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Με βάση τον μηχανισμό που προβλέπεται, η οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ενδεχόμενο βέτο του Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί.

Το «ευχαριστώ» του Κουρτς στους «φειδωλούς»

«Καλό αποτέλεσμα» για την Αυστρία και την ΕΕ χαρακτήρισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς με ανάρτησή του στο Twitter τη συμφωνία που επετεύχθη μετά από 4 μέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας και ανέφερε στη λεζάντα: «Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Αυστρία. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και ειδικά τους #frugals».



Ο Κουρτς, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) είχαν προκαλέσει αρκετούς τριγμούς με τη στάση τους κατά τη διάρκεια της τετραήμερης Συνόδου. Την περασμένη Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» κατακεραυνώνοντας τις συγκεκριμένες χώρες για την απροθυμία και τις ανακολουθίες τους.

Κόντε: 209 δισ. στην Ιταλία

Για ένα «φιλόδοξο" ταμείο ανάκαμψης έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 «με ισχύ και αποτελεσματικότητα»

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής.

Όπως είπε το 28%, ή περίπου 209 δισ. ευρώ, από τα 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Ρούτε: Αντέχουμε μερικές γροθιές

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά του φόρου στο Taxisnet

«Θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε»: Σοκ από την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr