Επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη για την κρίση στο Καστελόριζο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις ενέργειες της Τουρκίας - Η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ερντογάν - Παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

MTSOTAKIS-MERKEL-ARTHROU
Τηλεφωνική επικοινωνία  με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης την οποία ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια διαμεσολάβησης της κυρίας Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ θεωρείται απίθανο να μην αναφέρθηκαν και στο θέμα της κρίσης στο Καστελόριζο.

Η έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες απο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αφορά το διάστημα των επόμενων 12 ημερών μέχρι τις 2 Αυγούστου προκειμένου να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στο νοτιοανατολικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια περιοχή που εκτείνεται η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η ανακοίνωση για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

Η κα Μέρκελ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Δείτε το tweet της τουρκικής προεδρίας που αναρτήθηκε περίπου στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, στο οποίο γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της συνομιλίας (Λιβύη - Συρία, τουρισμός και οικονομία):

Κλείσιμο
Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε παρέμβαση και απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να καλεί την Τουρκία, μετά την έκδοση της προκλητικής Navtex, να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εντωμεταξύ το πρωί της Τετάρτης η Άγκυρα έβαλε άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX χθες στο Καστελόριζο, είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. Φτάνει μάλιστα σε σημείο να υποστηρίζει ότι είναι εκείνη που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, όπως προστίθεται, «θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο»

Σημειώνεται ότι στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει υπό τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία - Ξεκινά πόλεμος νεύρων 12 ημερών

Ρημάζει το ράντσο του Βγενόπουλου στην Πάρνηθα - Δείτε φωτογραφίες

Τι απάντησε η Dua Lipa για τη φωτογραφία με τη «Μεγάλη Αλβανία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης