Άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας: Δείτε χάρτη ντοκουμέντο και βίντεο-φωτογραφίες από τα κοινά γυμνάσια στην τουρκική NAVTEX

Στον χάρτη αποτυπώνεται πώς κινήθηκαν τα ελληνικά και γαλλικά πολεμικα πλοία μέσα στον χώρο που έχει δέσμευσει παρανόμως η Τουρκία για την πλεύση του Oruc Reis

Τον χάρτη της κοινής ελληνογαλλικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη θαλάσσια περιοχή ης Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών παρουσιάζει το protothema.gr.

Στον χάρτη φαίνεται πώς κινήθηκαν τα ελληνικά και γαλλικά πολεμικά πλοία αλλά και πώς πέταξαν τα ελληνικά ελικόπτερα και τα δύο γαλλικά Raphale που συμμετείχαν στην άσκηση.

Δείτε τον χάρτη:



H άσκηση αποτελεί μια άμεση και ηχηρή απάντηση από την Γαλλία στην τουρκική προκλητικότητα που ακολούθησε λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας ακόμα ένα βήμα αποφασιστικότητας απέναντι στις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας:
















«Με την ανάπτυξη των αεροπορικών δυνάμεων μας και τις ναυτικές ασκήσεις από κοινού με τους Έλληνες, επαναεπιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ελεύθερη ναυσιπλοΐα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» έγραψε από την πλευρά της το μεσημέρι της Πέμπτης η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρί.



Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.


Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Η Γαλλία βάζει «κόκκινη γραμμή» στους τουρκικούς τσαμπουκάδες  μετά και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας και από το Ισραήλ που εξέφρασε την πλήρη «υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της». 

«Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ στην ελληνική γλώσσα και ανακοίνωσε:

«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα». 

Την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν αληθινό φίλο της Ελλάδας αλλά και ένθερμο υπερασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου

Η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μίας ώρας, που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλύ (Florence Parly).

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματική κινητικότητα 

Μία ημέρα πριν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που κατέστη δυνατόν να συνεδριάσει εκτάκτως με απαίτηση της Ελλάδας για να συζητηθεί η ένταση που προκαλεί η Τουρκία, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει και τους πιο απρόθυμους Ευρωπαίους «παίκτες» για την ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Αύριο Παρασκευή, μετά το Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην Βιέννη όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Αθήνα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της όχι απλώς για να σταματήσει ο πλους του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά να αναδιπλωθεί η Άγκυρα από την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες και η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη

Ερντογάν: Επικοινωνία με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ σήμερα

Πρόωρη συνταξιοδότηση για χιλιάδες μητέρες - Το «παράθυρο» για έξοδο, 12 χρόνια πριν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr