Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία - Ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη για την ΑΟΖ με Αίγυπτο

Βουλή: Ψηφίστηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία - Ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη για την ΑΟΖ με Αίγυπτο

Την Πέμπτη στις 3 η ονομαστική ψηφοφορία - Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: Εθνικά ωφέλιμη συμφωνία - Είχε χρόνο να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν την έκανε - Τσίπρας: Δεν θα υπέγραφα ποτέ τέτοια συμφωνία - Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ «βάζει πλάτη», γιατί αυτό σημαίνει πατριωτισμός 

mitsotakis-0
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης, η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία. Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. 

Την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ψήφισαν επί της αρχής, χωρίς το άρθρο 1, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.  

Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Νωρίτερα, την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με όλα τα νόμιμα όπλα του Διεθνούς Δικαίου ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, προαναγγέλλοντας κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στέλνει παράλληλα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν οξύνει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Κλείσιμο
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμερίσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να υπερψηφίσουν τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και να συμφωνήσουν στην γενναία ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμενων ακόμα και αν αυτό απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομικές θυσίες. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα εξηγώντας ότι το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία με την Αίγυπτο δείχνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Είναι αντιπολίτευση μειωμένης εθνικής ευθύνης» είπε σε άλλο σημείο.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε ποτέ τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ενώ ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις των κομμάτων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε γραμμή συναίνεσης για τα εθνικά θέματα κινήθηκε το Κίνημα Αλλαγής με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως «Εμείς δεν ψηφίζουμε «παρών» και δεν είμαστε απών από την συζήτηση. Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή την κρίσιμη στιγμή βάζει πλάτη γιατί αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Βάζουμε πάνω από όλα την πατρίδα χωρίς να υποχωρούμε από τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας». Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζει… «παρών»

Να σημειωθεί ότι οι δύο συμφωνίες θα κυρωθούν τελικά αύριο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αν και έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών». Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ώστε «η κάθε πολιτική δύναμη και ο κάθε βουλευτής ατομικά να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Το ερώτημα ωστόσο που δημιουργείται είναι, ποια ευθύνη αναλαμβάνει ένα κόμμα που δεν είναι «κατά», ούτε «υπέρ» αλλά δηλώνει «παρών» σε ψηφοφορία που αφορά την εξωτερική πολιτική; Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος επέλεξε την συγκεκριμένη τακτική ως μια απόπειρα να «μεταδώσει» σε άλλα κόμματα αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κάλπη θα αναδείξει εσωκομματικές διαφωνίες για τις δύο Συμφωνίες και σε άλλα κόμματα και κυρίως στην ΝΔ. Η ονομαστική αφορά μόνο την Συμφωνία με την Αίγυπτο και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Μ. Μαξίμου: απαράδεκτη και αδιανόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε απαράδεκτη και αδιανόητη την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την Συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο το οποίο ξεκινά αύριο χωρίς να είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ η κρίσιμη Συμφωνία.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ψηφοφορία για ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση καθώς ψηφίζει «παρών».

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει

- Η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει την τουρκική αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας

- Αντιπολίτευση μειωμένης εθνικής ευθύνης ο ΣΥΡΙΖΑ

Πιο αναλυτικά, κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια! Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε, έτσι, σε μία θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος» για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».

Εκανε λόγο για ενεργή διπλωματία από μέρους της Αθήνας και πολιτική που ξεδιπλώνεται σταδιακά. «Η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού όσο και δυτικά του 26ου» υπογράμμισε.

Ειδικά για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο ανέφερε στην δευτερολογία του ότι «καταρρίπτει μια και καλή την αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας και γι αυτό ο εκνευρισμός της Τουρκίας»

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η αποχή από την ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή» και ζήτησε να αλλάξουν στάση για την ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο κ. Δένδιας να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικών στο Βερολίνο με ψηφισμένες τις συμφωνίες. «Θα είναι ευχής έργο να αναθεωρήσετε τη στάση σας για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή και ευθεία». Κατά την δευτερολογία του κατηγόρησε τον ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως υποκύπτει στις εσωκομματικές αντιφάσεις. «Επιτέλους αφήστε στην άκρη την παράλογη τακτική. Το παρών είναι απών. Δεν θέλω να θυμίσω τι λέγατε για άλλα κόμματα που ψήφιζαν παρών. Έχουμε ανάγκη να αναγνωρίσουμε το κεκτημένο της Συμφωνίας. Σας καλώ ως πολιτικό που χειριστήκατε τέτοια ζητήματα και να κάνετε την υπέρβασή σας. Το ΚΙΝΑΛ άσκησε ταυτόσημη με την δική σας κριτική σε ορισμένα σημεία ποιο έντονα ωστόσο είπε για να μην δημιουργήσει ρήγμα στην εθνική γραμμή θα ψηφίσει υπερ.Εσείς ψηφίσατε παρών στην Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ ενώ εσείς την διαπραγματευτήκατε. Δεν σας καθιστά υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά δικαιούμαστε να σας χαρακτηρίσουμε ως αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Αλ. Τσίπρας «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος»

«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια για τις συμφωνίες που αφορούν τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή.

Μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ. Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.

Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα

Ιόνιο: Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια - Τι σημαίνει και ποιο «μήνυμα» στέλνει στην Τουρκία

Βουλή: Δευτερολογίες Μητσοτάκη - Τσίπρα με σκληρή αντιπαράθεση

Το «τελευταίο αντίο» στον Γιάννη Πουλόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης