Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Θετική και πολύ καλοδεχούμενη η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης»

Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Θετική και πολύ καλοδεχούμενη η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε το σκεπτικό του κόμματος για τη στάση στην ψηφοφορία σχετικά με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου -  Τι ανέφερε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Θετική και πολύ καλοδεχούμενη η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που έφτασαν προς ψήφιση στη Βουλή και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Θετική και πολύ καλοδεχούμενη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Άργησε βέβαια και αποτελεί υπέρβαση της αρχικής θέσης της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν εναντίον όταν την είχαμε αναγγείλει το 2018. Μετά τις ευρωεκλογές, έγινε η προκήρυξη των έκτακτων εκλογών και δεν μπορέσαμε να φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναγγείλει πως θα γίνει με προεδρικό διάταγμα η επέκταση και όχι ο Αλέξης Τσίπρας. Την εισήγηση την είχα κάνει προσωπικά εγώ στον πρωθυπουργό ως αναπληρωτής υπουργός και ως συνταγματολόγος, καθώς έχουμε άρθρο του συντάγματος που λέει πως οποιαδήποτε μεταβολή στα όρια της επικράτειας - και η μεταβολή της αιγιαλίτιδας είναι μεταβολή στα όρια της επικράτειας - είναι πλήρης κυριαρχία. Γίνεται με ειδικό νόμο, ψηφίζεται από τη Βουλή και απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών».

Για την απόφαση του ΣΙΡΙΖΑ να ψηφίζει «παρών» στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Δεν καταψηφίζουμε, αν και υπάρχουν προβληματικά σημεία στη συμφωνία με την Αίγυπτο, γιατί αν ενταχθεί σε ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής, έχει στοιχεία για να διεμβολίσει το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο. Μπορεί να μας δώσει εργαλεία. Δεν το ακυρώνει αυτομάτως, απλά θα έχουμε στη διεθνή έννομη τάξη δυο νομικά κείμενα, εκ των οποίων η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει συναφθεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το άλλο είναι παράνομο. Βέβαια, αυτά θα συνυπάρχουν μέχρι να πάνε σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, της Χάγης ή του Αμβούργου.

Στα αρνητικά, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή τη συμφωνία, όπως η μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών, η μηδενική επήρεια του Κουφονησιού και της συστάδας των νησιών που είναι γύρω από αυτό, το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση δεν φτάνει ακριβώς στον 28ο Μεσημβρινό, αλλά πολύ κοντά. Υπάρχουν προβληματικά στοιχεία, που ανέφερε και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο πάντως θα υπερψηφίσει. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το εξής: οι πολιτικές που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για θέματα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέχρι τώρα, ήταν το λεγόμενο δόγμα Μολυβιάτη, η αυστηρή δηλαδή εφαρμογή μέσης γραμμής ίσης απόστασης και πλήρους επήρειας των νησιών. Αυτή η μεθοδολογία δεν εφαρμόστηκε, προφανώς, ούτε για την Αίγυπτο ούτε και για την Ιταλία. Ζητήσαμε να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, ποια μεθοδολογία εφαρμόστηκε στην Αίγυπτο και ποια θα εφαρμοστεί στην επικείμενη συζήτηση με την Τουρκία. Παράδοξη ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών: δεν εφαρμόσαμε καμίθα μέθοδο για τη χάραξη ΑΟΖ κι αυτό μας ανησυχεί. Αυτό δικαιολογεί τη μη υπερψήφισή της».

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τη ρητορική του Ερντογάν, είπε: «Όταν αναφερόμαστε στο κενό στρατηγικής της κυβέρνησης, εννοούμε πως θα έπρεπε να προλαβαίνουμε τέτοιες επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας. Είχαμε πει πως η βασική μας στρατηγική θα ήταν να κάνουμε τις κόκκινες γραμμές μας κατά της Τουρκίας, ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές. Να υπάρχουν πολύ ισχυρές κυρώσεις που θα πλήττουν την οικονομία τους, προληπτικές κυρώσεις. Σε συνδυασμό με μια πολιτική καρότου, που θα υποχρέωνε την Τουρκία να γνωρίζει πως θα είχε να κερδίσει πράγματα, αν έμπαινε στον διάλογο. Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση μέχρι και πρόσφατα. Πριν λίγους μήνες, ο κ. Βαρβιτσιώτης έλεγε πως είναι στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης η μη διεκδίκηση κυρώσεων. Τώρα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν η Τουρκια δεν εγκαταλείψει μέχρι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου την επιθετική συμπεριφορά, τότε ήρθε η ώρα για την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης