Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Τσίπρα για τον εμφύλιο Τσακαλώτου - Πολάκη

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Με 79% εξελέγη Γραμματέας ο Τζανακόπουλος – Παρέμβαση Τσίπρα για το μπρα ντε φερ Πολάκη - Τσακαλώτου

Περισσότερο από εμφανής υπήρξε η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το κρεσέντο εσωστρέφειας στην σημερινή -πρώτη μετά από καιρό- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με βασικό αντικείμενο εργασίας την ανάδειξη του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο τελευταίος εξελέγη με 110 θετικές ψήφους και ποσοστό 79%, ενώ υπήρξαν ένα άκυρο, 29 λευκά και 11 απουσίες σε σύνολο τελικά 140 ψηφισάντων επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια διαδικασία που κύλησε ήπια μεν, χωρίς να απουσιάζουν, ωστόσο, οι αντιπολιτευτικές και οι εσωκομματικές αιχμές.

Εξαπολύοντας παράλληλα μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης, την αρχή της εσωκομματικής καταλλαγής έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πλέκοντας δημόσια το εγκώμιο του απερχόμενου Γραμματέα, Πάνου Σκουρλέτη. «Θα ήθελα να πω όμως λίγα λόγια για τον απερχόμενο γραμματέα. Τον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη που ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων». Στο πλαίσιο αυτό του εσωκομματικού «κατευνασμού», ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Σκουρλέτη για τη συνεισφορά του, λειτουργώντας στην πραγματικότητα προληπτικά απέναντι σε δυνητικές αντιδράσεις στην κάλπη της εκλογής του νέου Γραμματέα, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Και αυτό γιατί, η απόφαση της διαδοχής του κ. Σκουρλέτη από τον κ. Τζανακόπουλο ήταν αιφνίδια και «χωρίς διαβούλευση», όπως υποστήριξε μερίδα στελεχών κυρίως της «αριστερόστροφης» πτέρυγας του κόμματος, εκτιμώντας παράλληλα πως ο τρόπος της ανακοίνωσης των αλλαγών υπήρξε και «υποτιμητικός για το κόμμα». Για το λόγο αυτό, ένα μέρος των λευκών ψηφοδελτίων που έπεσαν στην κάλπη αποτελούν, κατά πληροφορίες, έκφραση δυσαρέσκειας στον «τρόπο λήψης των αποφάσεων», για τις οποίες δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες, εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά γνωστοποιούνται στα κομματικά στελέχη ως «ειλημμένες αποφάσεις μέσα από τα ΜΜΕ».

Σκουρλέτης: «Το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο»


«Δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη» τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από τη θέση του Γραμματέα ο Πάνος Σκουρλέτης. Επιχειρώντας μια αναδρομή στην κομματική θητεία του παράλληλα με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «αυτή την κορυφαία στιγμή της εξόδου από τα μνημόνια, με τις πολλές δυνατότητες, προφανώς δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε» και εξήγησε ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «διλήμματα που προέκυψαν με τεχνητό τρόπο», δηλαδή «ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί η ιστορία της διεύρυνσης να είναι μια άμορφη αναφορά σε έναν φορέα που θα ταυτίζεται με την παράταξη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «αρνητική» την εμπειρία του «μη διαλόγου» -αντί του πραγματικού διαλόγου- που έγινε στα social media, «στο περιθώριο των οργανώσεών μας, ενεργοποιώντας εξωθεσμικά κέντρα» και απάντησε στα εσωκομματικά βέλη που έχει δεχθεί σε προσωπικό τόνο, λέγοντας ότι «υπέστην μια “δημιουργική” εν πάση περιπτώσει ερμηνεία αυτών των πραγμάτων, ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν “νέο Λαφαζάνη”, δηλαδή αστεία πράγματα».

Στον αντίποδα, ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε πως «βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Βεβαίως να μπορούμε να εκφράσουμε και ανθρώπους οι οποίοι εκφράζονταν από άλλες πολιτικές μήτρες, έχουν άλλη ιστορική διαδρομή. Στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας» και επανέλαβε πως «δεν είμαι παντρεμένος με τις καρέκλες, πιστεύω στην ανανέωση», χωρίς να κρύψει πως «μακάρι να γινόταν μέσα από διαδικασίες μιας νέας εκλεγμένης ΚΕ από ένα δημοκρατικό συνέδριο» η διαδοχή του.

«Μίζεροι εγωισμοί»

Την ίδια ώρα, εκτός από την χείρα φιλίας που έτεινε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και στο αυγουστιάτικο μπρα ντε φέρ Τσακαλώτου – Πολάκη, αποδοκιμάζοντας προηγουμένως και επί της αρχής τον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των στελεχών του. «Oι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας. Σε τέτοιες μάλιστα στιγμές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, με φόντο την ανταλλαγή φίλιων διαδικτυακών πυρών μεταξύ στελεχών όλων των τάσεων ακόμη και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο.

Χορεύοντας με το… μαξιλάρι

Επιλέγοντας να διατηρήσει τον έλεγχο της εσωκομματικής ατζέντας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «το μαξιλάρι ασφαλείας» είναι «αυτά ακριβώς τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και την πλήρη χρεοκοπία, για άλλη μια φορά, της ελληνικής οικονομίας» γέρνοντας την πλάστιγγα προς την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας (κλείνοντας ελαφρά το μάτι και προς τον κ. Πολάκη), ενώ συνέχισε, αποκαλώντας το μαξιλάρι «δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε».

Μπαίνοντας στο χορό του «μαξιλαριού», « το μαξιλάρι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αν ήμασταν εκτός μνημονίων» δήλωσε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ενώ «η κυβέρνηση μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα» σχολίασε με φόντο την εσωκομματική συζήτηση περί διεύρυνσης. Για το ίδιο θέμα, «μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιος αποφάσισε αυτό; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Όχι να υπερηφανεύομαστε» επισήμανε από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Ο ίδιος ζήτησε συντεταγμένο αντιπολιτευτικό λόγο και όχι «όχι προτάσεις ατάκτως ειρημένες» και συνέστησε πως δεν πρέπει η αριστερά να ακολουθεί το δρόμο του «παπανδρεϊσμού», αναφορικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενωτικός εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζητώντας να «λειτουργήσουμε ως πανστρατιά» με ευρύτερο «πολιτικό σχέδιο», αφού αυτό είναι κάτι παραπάνω από το πρόγραμμα του κόμματος. Ο ίδιος παρά τις 3 διαδοχικές ήττες, δήλωσε πως βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο».

Τσακαλώτος: Να σταματήσει ο «μαύρος Αύγουστος»

«Εγώ και άλλοι σύντροφοι έχουμε την ανάγκη από τη μια να λέμε τα πράγματα, όπως πρέπει να ειπωθούν για το κόμμα, ότι τα μέσα δεν αγιάζουν το σκοπό, για την εξωτερική και οικονομική πολιτική» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας αναφορικά με την επανεκκίνηση του κόμματος, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε «να συμφωνήσουμε όλοι και όλες σε κάποια όρια και κανόνες του παιχνιδιού» και χαρακτήρισε «ευθύνη του Δημήτρη (Τζανακόπουλου) να δουλεύουνε τα όργανα». Ο πρώην υπουργός ζήτησε συγκεκριμένα να καταστεί σαφές «ποιο όργανο αποφασίζει τι», μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεδριάζει στο εξής ανά 15 ημέρες το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να σταματήσει το ο μαύρος Αύγουστος» αναφερόμενος στον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των συντρόφων του τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και διευκρίνισε ότι τα φίλια πυρά «δεν ήταν από όλες τις πλευρές του κόμματος. Δεν ήταν όλοι που μιλούσαν για αριστερίζουσες εκκρεμότητες». Ο πρώην υπουργός δήλωσε παρών μαζί με τους συντρόφους του στην «επανεκκίνηση, αλλά με αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

«Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση, γιατί η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει αν συνεχίσουμε όπως τον Αύγουστο» σημείωσε μάλιστα ο πρώην υπουργός, ζητώντας σχετικές εγγυήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να κάνουμε σωστές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα και αν είναι ανάγκη με πλειοψηφίες ή μειοψηφίες», καταλήγοντας ότι η πρόκληση είναι η «αντιπολίτευση με ιεραρχίες και προτεραιότητες».


Ειδήσεις σήμερα:


Κορωνοϊός: 144 νέα κρούσματα - Μειώθηκαν στα 51 στην Αττική

Η αφοπλιστική ομολογία της Μισέλ Ομπάμα: Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πετάξω τον Μπαράκ από το παράθυρο

Ο Τσιτσιπάς τρολάρει... τον εαυτό του: «Βρήκα αυτόν που παίζει καλύτερα από μένα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr