Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τον Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου - «Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Έλληνας προωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Οι δύο άνδρες προχώρησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους και όπως έγινε σαφές τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και κυρίως στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια. «Όσοι εισέρχονται εξατάζονται για κορωνοϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαίκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτθκό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγηγύη της στην Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, ωστόσο ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» και τόνισε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Μισέλ: «Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Λέσβο, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος θέλει να δει με τα μάτια του ποια είναι η κατάσταση και «τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μεταναστευτικό και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ», τόνισε, τέλος, ο Σαρλ Μισέλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Μαργαρίτης Σχοινάς: Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ, ούτε με πυρκαγιές, ούτε με παιχνίδια λαθρεμπόρων,

Θρίλερ με τον Γιώργο Μαυρίδη στο Μεξικό: Τον συνέλαβαν, τον απέλασαν αλλά επέστρεψε στα κρατητήρια

Η πρώην του Τραμπ «απασφάλισε»: Η μπηχτή για τη Μελάνια, τα σχόλια για μετανάστες και τα όνειρα για την Ιβάνκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης