Δένδιας: Ζητάμε λίστα κυρώσεων, για να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει

Δένδιας: Ζητάμε λίστα κυρώσεων, για να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει

Η Τσεχία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για εκπόνηση του καταλόγου κυρώσεων ανακοίνωσε από την Πράγα ο υπουργός Εξωτερικών που συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Δένδιας: Ζητάμε λίστα κυρώσεων, για να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει
«Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών» τόνισε από την Πράγα μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Τόμας Πέτριτσεκ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εξίσου ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά επίσης και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής διά της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα» προέταξε ο κ. Δένδιας.

Εστιάζοντας στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι εξαιρετικό, προσθέτοντας πως επιδέχονται βελτίωση. Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του διμερούς εμπορίου. «Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στον εμπορικό τομέα και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη μία πλευρά στην άλλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό, καταρχήν ως προς τις αιτίες του φαινομένου, ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης, ως προς τους τρόπους προστασίας και των κοινωνιών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ασύλου αλλά και ως προς τη δημιουργία ενός προγράμματος επιστροφών αυτών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες προέλευσης. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, συζήτησαν για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, για τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ώστε να δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά τα οποία είναι στη διάθεση μας σαν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του. Ακόμα, συζήτησαν για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε., με τον κ. Δένδια να τονίζει πως η Ελλάδα είναι χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχαρίστησε τον Τσέχο ομόλογό του για τη βοήθεια με την οποία η Τσεχία αμέσως εκδήλωσε την παρουσία της, τόσο στην κρίση μετά από τα γεγονότα της Μόριας όσο και για την κρίση στον Έβρο τον παρελθόντα Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, τονίζοντας πως αποδείξαμε τότε, ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα σύνορα της Ευρώπης.

Επίσης, οι κ.κ. Δένδιας και Πέτριτσεκ συζήτησαν για τη Λευκορωσία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας, εφαρμογής του κράτους δικαίου και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα δεν είναι κοντά στην περιοχή. Θέτει τα θέματα Αρχής. Είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα και την ηγεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κοντύτερα στη Λευκορωσία και έχουν καλύτερη γνώση των συνθηκών. Η Τσεχία είναι μία από αυτές τις χώρες, γι’ αυτό συζητήσαμε με τον Tomas αναλυτικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση στη Λευκορωσία. Να δείξουμε την προσήλωση μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου και από την άλλη πλευρά να μην δημιουργήσουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών των πολύ πιο κοντά στη Λευκορωσία ως προς την αντιμετώπιση αυτής της μη παραδεκτής κατάστασης» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μήνυμα πως η Τσεχία υποστηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης και εκφράζει την αλλελεγγύη της στη χώρα μας στο μεταναστευτικό, έστειλε από τη μεριά του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών (Tomáš Petříček). Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Τσεχία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για εκπόνηση του καταλόγου κυρώσεων και δήλωσε πως υποστηρίζει την επίλυση του ζητήματος με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως η Τσεχία στηρίζει τους εταίρους της στην ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης, καθώς η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα.

Μιλώντας για τη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Δένδια, ο Τόμας Πέτριτσεκ τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον εμπορικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, επικοινώνησε με τον κ. Δένδια «και αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε το ποσό των 100.000 ευρώ για να βοηθήσουμε την κατάσταση». Προσέθεσε πως σκοπός της Τσεχίας είναι να υποστηρίξει την Ελλάδα όπως μπορεί για την επίλυση αυτού του δύσκολου θέματος, του μεταναστευτικού.

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτριτσεκ ευχαρίστησε την Ελλάδα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης. Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση της Τσεχίας πως το μεταναστευτικό πρέπει να επιλύεται εκεί όπου δημιουργείται, με το να υποστηριχθούν αφενός οι χώρες αυτές και αφετέρου να ενδυναμωθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τέλος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφτεί την Αθήνα, σημειώνοντας πως θα είναι μια ευκαιρία για να εμβαθύνουν περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέθανε ο εμβληματικός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας

Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Ιανός» - Μέχρι την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα

Τσιόδρας: Στο «πορτοκαλί» η Αττική - Πάμε στη λήψη περισσότερων μέτρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης