Süddeutsche Zeitung για Χρυσή Αυγή: Η Ευρώπη μπορεί να μάθει από την Ελλάδα

Πρωτοσέλιδο στους Financial Times η καταδίκη των Χρυσαυγιτών!

H Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σημειώνει: «Δικαστήριο στην Αθήνα έκρινε τους ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή ένοχους για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης. Πολίτες και πολιτικοί, από τους συντηρητικούς έως την αριστερά, γιορτάζουν την απόφαση ως νίκη για το έθνος τους. Ορθά. Αυτή την ημέρα, το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας.Tο γεγονός ότι ένα κόμμα που εμφανίζεται με πορτρέτα του Χίτλερ, σβάστικες και προτεταμένο το δεξί χέρι ήταν σε θέση να αναπτυχθεί σημαντικά στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου ο τρόμος των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων εξακολουθεί να είναι μια βαθιά πληγή, είναι από μόνο του ένα κυνικό αστείο της ιστορίας - και ένα παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, όταν η οικονομική κρίση και η ανεργία κάνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε ακατέργαστα μηνύματα μίσους. Από την Ελλάδα, η Ευρώπη μπορεί να μάθει πώς μπορεί να αναπτυχθεί η άβυσσος του δεξιού εξτρεμισμού - και πώς μπορεί να την καταπολεμήσει».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα έζησε μια ταραχώδη δεκαετία, αλλά ακόμη και στις χειρότερες φάσεις της κρίσης χρέους δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος οι στρατηγοί να αναλάβουν την εξουσία, όπως έκαναν μεταξύ 1967 και 1974. Παρά τη μαζική ανεργία, μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με μια ύφεση που κράτησε δέκα χρόνια, η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα δεν απειλήθηκε ποτέ. Αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση που εκδόθηκε κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που θα ήθελε να καταργήσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα υπέρ μιας δικτατορίας, όπως αυτής της δεκαετίας του 1930. Η Χρυσή Αυγή ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστική μεταξύ των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων στην ΕΕ. Θέλησε να δανειστεί σύμβολα από τον Εθνικοσοσιαλισμό… Η δίκη εναντίον της «Χρυσής Αυγής» ξεσκέπασε τους αυτόκλητους υπερασπιστές της πατρίδας ως άπληστους, οξύθυμους κλόουν, κάτι που κατάλαβε και το εκλογικό σώμα. Η ελληνική δημοκρατία άντεξε στη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή».

Πηγή: Deutsche Welle


Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί επίσης κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδο των Financial Times που κυκλοφορούν σήμερα. Δείτε το πρωτοσέλιδο:

Η είδηση προβλήθηκε στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη. Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του "Führer", Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής διοικούσαν εγκληματική οργάνωση» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης του Reuters που στο τηλεγράφημά του εξιστορεί το χρονικό της δίκης και όσων συνέβησαν και στα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτό».

«Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το BBC, αναλύοντας λεπτομερώς το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.



Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό μέγαρο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, φωνάζοντας «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», τονίζει ο Guardian, σχολιάζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζουν οι NYT.

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα - μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά - που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες... Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η κυρία Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροαματικής διαδικασίας της δίκης.



Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 407 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική - 88 διασωληνωμένοι

Roland Garros: Ο Τσιτσιπάς στους 4 και συνεχίζει να γράφει ιστορία

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές - Κλειστά θα παραμείνουν τα νυχτερινά κέντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr