«Εκλογές» στα Κατεχόμενα: Ένα βήμα πιο μακριά από τη λύση του Κυπριακού με τη νίκη Τατάρ

Με δεκανίκι τους εποίκους η νίκη του εκλεκτού του Ερντογάν για μόλις 4.500 ψήφους

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επιβάλλει τον άνθρωπο του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, και να στείλει τον Μουσταφά Ακιντζί στο σπίτι του. Οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, παρά το ότι δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμη διαδικασία, αφού αφορούν ένα παράνομο μόρφωμα που εμφανίζεται ως «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζονται ως ψηφοφορία ανάδειξης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος είναι και ο διαπραγματευτής στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου δεν μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει το γεγονός, ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν σκοπεύει να συνομιλήσει στην βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης η οποία είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ταυτιζόμενος πλήρως με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Με δεκανίκι του έποικους

Ο Ερσίν Τατάρ, πρώην αρχιλογιστής του Τουρκοκύπριου μεγαλοαπατεώνα Ασίλ Ναδίρ, εξελέγη ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με ποσοστό 51,69% έναντι 48,31% του Μουσταφά Ακιντζί. Η διαφορά τους ήταν μόλις 4.500 ψήφοι, οι οποίοι ήταν αρκετοί, για να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση Άγκυρας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ακιντζί. Ο Ερσίν Τατάρ έλαβε 67.322 ψήφους και ο Μουσταφά Ακιντζί 62.910 ψήφους.

Μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει, πως ο Τατάρ μπόρεσε να υπερισχύσει με μεγάλες διαφορές στις «περιφέρειες» του κατεχόμενου Τρικώμου και της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πρόκειται για δύο περιοχές στις οποίες οι Τούρκοι έποικοι αποτελούν πλειοψηφία έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Στο Τρίκωμο ο Τατάρ πήρε το 70,8% των ψήφων έναντι 29,2% του Ακιντζί και στην Αμμόχωστο 57,5% με 42,5% αντιστοίχως. Στη κατεχόμενη Λευκωσία που είναι ισχυρή η παρουσία Τουρκοκυπρίων που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ισλαμοποίηση του ψευδοκράτους ο Ακιντζί επικράτησε με 56,1% , έναντι 43,9% του Τατάρ.

Στην Κερύνεια ο Τατάρ εξασφάλισε ποσοστό 50,5% και ο Ακιντζί 49,5%, στη Μόρφου ο Τατάρ περιορίστηκε σε ποσοστό 47,5%, έναντι 52,2% του Ακιντζί. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο Τατάρ στις πρώτες του δηλώσεις επέλεξε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, χωρίς να παραλείψει και τις ευχαριστίες στον Ερχάν Αρικλί, ηγέτη του κόμματος των εποίκων και καταζητούμενο διεθνώς για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, το 1996 στη Δερύνεια.

Μειώθηκε η αποχή

Την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών, εντάθηκε η παρέμβαση της Άγκυρας, ώστε να κινητοποιηθούν ψηφοφόροι που δεν είχαν πάει να ψηφίσουν. Η πίεση έπεσε κυρίως πάνω στους «δημόσιους» υπαλλήλους και στις οικογένειες τους, με την υπενθύμιση ότι οι μισθοί τους έρχονται κάθε μήνα από τη Τουρκία. Σε αυτό το όργιο εκβιασμών οι εγκάθετοι της Άγκυρας χρησιμοποίησαν κάθε μέσο αλλά και την δημιουργία φόβου. Ο Ακιντζί παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος των Ελληνοκυπρίων, ο οποίος είναι έτοιμος να αποδεχθεί διάλυση του «ψευδοκράτους» ώστε οι Τουρκοκύπριοι να καταστούν μειονότητα. Παράλληλα ο Ερσίν Τατάρ είχε στη διάθεση του τον μηχανισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στα κατεχόμενα και διατηρεί ισχυρές προσβάσεις και μοχλούς πίεσης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής του ψευδοκράτους. Στο δεύτερο γύρο ψήφισαν 24.000 ψηφοφόροι περισσότεροι από τον πρώτο γύρο μειώνοντας την αποχή κατά 9%. Το γεγονός αυτό θεωρείται παράδοξο καθώς στον πρώτο γύρο συμμετείχαν σχεδόν 20 υποψήφιοι και συνεπώς οι επιλογές ήταν πολύ περισσότερες για τους υποστηρικτές των κομμάτων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους που πήρε το 2015, ενδεχομένως γιατί φόβισε με την ανοικτή αντιπαράθεση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Τουφάν Ερχιουρμάν δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Μουσταφά Ακιντζί, αφού πολλοί εκ των ψηφοφόρων δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ αρκετοί άλλοι αντί του Ακιντζί επέλεξαν τον Τατάρ.

Ψευδοκράτος στα δύο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέδειξε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι βαθιά διχασμένη με τους υποστηρικτές του Τατάρ να θεωρούν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη λύση πλην της διζωνικής δικονοτικής ομοσπονδίας στο κυπριακό και τους υποστηρικτές του Ακιντζί να επιμένουν στην διεξαγωγή συνομιλιών μόνο στη βάση της συμφωνημένης μορφή λύσης, η οποία έχει καταγραφεί και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Ερσίν Ταταρ διεμήνυσε χθες πως στο Κυπριακό θα διαπραγματευτεί με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυμμένο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της «κυριαρχίας» της «τδβκ» (ψευδοκράτος), ενώ κάλεσε όλους να πορευτούν προς την επίλυση του Κυπριακού αναγνωρίζοντας πρώτα και πάνω απ' όλα τις πραγματικότητες στο νησί. Έδωσε άλλωστε καθαρά το στίγμα του προς ΕΕ και ΟΗΕ, καθώς όπως είπε «ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του». Κάλεσε όλους να βγουν από τα καλούπια και να σκεφτούν διαφορετικά στο ζήτημα αυτό. Ο Τατάρ επέκρινε «όσους είπαν κουβέντες για την Τουρκία χρησιμοποιώντας την ως υλικό» στην «προεκλογική» εκστρατεία. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως το ψευδοκράτος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και «ουδέποτε θα καταστεί δυνατόν να αποκοπούν οι δεσμοί της 'τδβκ' (ψευδοκράτος) με την Τουρκία».

Τέλος δρόμου για Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε πως αποχωρεί μετά από 45 χρόνια από την τουρκποκυπριακή πολιτική σκηνή αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των «εκλογών», ενώ συνεχάρη τον Τατάρ αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της Άγκυρας, λέγοντας πως κάθε άλλο παρά φυσιολογικά ήταν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής περιόδου». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Ακιντζί κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκαλύψει ότι απειλήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του από το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν για να αναγκαστεί να αποσυρθεί. Είχε επίσης εκφράσει την οργή του για το show με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, το οποίο μεθόδευσε ο Ερντογάν με τον Τατάρ δύο 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των «εκλογών», στήνοντας επίσης και την φιέστα για επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό από τη Τουρκία στα κατεχόμενα. Στο πλαίσιο της παρέμβασης Ερντογάν εντάσσεται και η αποστολή πακέτου οικονομικής βοήθειας από τη Τουρκία για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε ν αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη πανδημία.

Δείτε βίντεο με τους πανηγυρισμούς του Τατάρ:



Και τώρα διαπραγματεύσεις

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από λίγες ημέρες είχε εξαγγείλει νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυριακού αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να είναι προβλέψιμη σε περίπτωση που παρέμενε στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί. Η ανάδειξη Τατάρ, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα καθώς ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα του Ακιντζί και ουσιαστικά αποτελεί την φωνή του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζει η Άγκυρα για αλλαγή βάσης στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, θα ήταν παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κάποιος ότι μπορεί η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να οδηγήσει σε συνομιλίες από το σημείο που είχαν διακοπεί το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί την διαδικασία εκείνη νεκρή και προτείνει την αναζήτηση λύσης δύο κρατών, ή χαλαρής συνομοσπονδίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε εκτός ΕΕ τους Τουρκοκύπριους αι ουσιαστικά θα αποτελούσε ένα ακόμη βήμα για προσάρτηση των κατεχομένων στη Τουρκία. Αν οι συνομιλίες δεν επαναρχίσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί, σημαίνει ότι όσες συγκλίσεις επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν κοντά σε λύση, θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων και η διαπραγμάτευση θα αρχίσει από το μηδέν, παρά το ότι συμπληρώνονται σχεδόν 50 χρόνια από την εισβολή.

ΑΟΖ και Αμμόχωστος

Η παρουσία Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, θα βοηθήσει τον Ερντογάν να προβάλλει με μεγαλύτερη ένταση το αφήγημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στην πραγματικότητα οι Τουρκοκύπριοι θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για επίτευξη των στόχων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται πως θα συνεχιστούν οι προκλήσεις με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, γιατί δήθεν τα τουρκικά πλοία θα ενεργούν με την άδεια του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα θεωρείται πιθανή ακόμα μία νέα κίνηση για εποικισμό της Αμμοχώστου, κάτι που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα αποτελέσει την ταφόπετρα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η Λευκωσία δεν σκοπεύει να καταλήξει σε συμπεράσματα άμεσα και αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφής του Τατάρ, ελπίζοντας πως οι εκλογές στις ΗΠΑ με πιθανή νίκη του Τζο Μπαίντεν ίσως αλλάξει τα πράγματα με άσκηση επιρροής προς τη Τουρκία, ώστε να τερματίσει τις προκλήσεις. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της ΕΕ, στην οποία προσβλέπει η Λευκωσία.

Επίσκεψη με μήνυμα

Σήμερα ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την πάγια τακτική των Αμερικανών να συναντώνται και με Τουρκοκύπριους κατά τις επισκέψεις τους στη Κύπρο, όπως ο Μ. Πομπέο, έτσι και ο Κ. Κούπερ δεν θα έχουν καμία επαφή. Ο Κλαρκ Κούπερ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό και οι πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε με τον Μάικ Πομπέο, πριν τρεις μέρες. Ο κ. Κούπερ συνοδευόμενος από τον υπουργό άμυνας της Κύπρου Χ. Πετρίδη θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο αποτελεί και την βάση διεύθυνσης των στρατιωτικών ασκήσεων που όλο και συχνότερα διεξάγουν Κύπρος και ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

To δικαστήριο αποφασίζει μετά τα παρακάλια των Χρυσαυγιτών για να μην πάνε φυλακή

«Παιχνίδια» της Τουρκίας με τους χάρτες - Τι έκανε για να... χωρίσει το Αιγαίο στη μέση

Οι φόροι και τα άλλα «αγκάθια» στα αναδρομικά των κληρονόμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr