Ρωσικό ΥΠΕΞ : Θύμισε στην Τουρκία τη «Ναυμαχία στο Ναυαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου

Ρωσικό ΥΠΕΞ : Θύμισε στην Τουρκία τη «Ναυμαχία στο Ναυαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου

Νέο μήνυμα από τη Μόσχα στην Αθήνα μετά την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας για το δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. - Τη Δευτέρα η επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας - Πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί επίσκεψη Πούτιν

Ρωσικό ΥΠΕΞ : Θύμισε στην Τουρκία τη «Ναυμαχία στο Ναυαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου
Νέο μήνυμα στη Ρωσία και τις νέο-οθωμανικές ονιερώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο την Τρίτη ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, βίντεο αφιερωμένο στην 193η επέτειο της «Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο» που με τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου έδωσε ώθηση στην Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η ανάρτηση αυτή ακολουθεί ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα περί του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτεινεί τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, την άφιξη του μεγάλου ανθυποβρυχιακό πλοίο «Vice Admiral Kulakov» και την πληροφορία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί στην Ελλάδα το 2021.

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Οκτωβρίου 1827, όταν στον κόλπο του Ναυαρίνου οι δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα κατά των Οθωμανών, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.


Στην ανάρτηση το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει με νόημα: «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Η προηγούμενη ανάρτηση-μήνυμα της Μόσχας προς την Άγκυρα είχε γίνει πριν από έξι ημέρες όταν η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κατέγραψε την πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επισημαίνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

«Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» τονίζει η ανακοίνωση σε μια τοποθέτηση ιδιαίτερης βαρύτητας την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis συνεχίζονται.

Η ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας ανέφερε τα εξής:

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών».

Κλείσιμο


Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Ελλάδα φτάνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μια χρονική συγκυρία που μόνο τυχαία δεν είναι και στην οποία κατά πληροφορίες ενδέχεται να ανακοινωθεί η πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα μετά το 2016.

Είναι εμφανές πως ως ένα βαθμό η ρωσική πλευρά συνδέει ατύπως πλην ουσιαστικώς τις σχέσεις της με την Άγκυρα και την Αθήνα. Η ανακοίνωση για τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η επίσκεψη Λαβρόφ εντάσσονται μεν στο στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού πως ναι μεν Ρωσία και Τουρκία έχουν έλθει κοντά, αλλά ταυτόχρονα οι σχέσεις τους είναι δύσκολες. Κι αυτό, επειδή τα συμφέροντα των δύο κρατών είναι αντικρουόμενα σε όλα τα τοπικά μέτωπα, στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.

Ο μόνος λόγος που Μόσχα και Άγκυρα κρατιούνται κοντά είναι το αμοιβαίο συμφέρον στη «μεγάλη εικόνα». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει συμβιβασμούς με τον Τούρκο ομόλογό του στα επιμέρους τοπικά μέτωπα, προκειμένου να κρατήσει ανοικτό το ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και έτσι να μειώσει την πίεση που με διάφορους τρόπους του ασκούν ΗΠΑ και Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη τη Ρωσία για να εξισορροπεί την αμερικανική πίεση για να επιστρέψει στο «δυτικό μαντρί». Μην ξεχνάμε ότι είναι πεπεισμένος πως πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016 ήταν αμερικανικός δάκτυλος.

Ειδικά, πάντως, η ανοικτή επέμβαση της Τουρκίας για να υποστηρίξει ποικιλοτρόπως την αζέρικη επίθεση εναντίον του αρμενικού Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στη Ρωσία, η οποία θεωρεί τον Καύκασο από γεωπολιτικής απόψεως «πίσω αυλή» της και «μαλακό υπογάστριο». Ως εξ αυτών, η ανακοίνωση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και η επίσκεψη Λαβρόφ θα πρέπει να ειδωθούν και σαν έμμεση απάντηση της Μόσχας στην Άγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη του σε ρωσικό ραδιόφωνο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία». Ερχόμενος στην Αθήνα, λοιπόν, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι δεν «παίζει» μονάχα μαζί της.

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League - Δείτε όλα τα γκολ της πρεμιέρας

Υπόθεση Βαλ: Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ της Δανίας και η δολοφονία-θρίλερ της δημοσιογράφου

Κάθε μέρα καλύτερα ο Έκτορας μετά τις μαχαιριές που δέχτηκε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης