Μητσοτάκης: Οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά - Αναστολή πλειστηριασμών
12.11.2020
17:59
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός - Παραδοχή ότι «πέσαμε έξω» για τη Θεσσαλονίκη - Τεστ στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία
Οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών προανήγγειλε στην τριτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός αποδεχόμενος προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και την στήριξη των πολιτών, ενώ δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα ότι «στη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διεξαγωγή τεστ στα γυμνάσια και τα λύκεια πριν ανοίξουν.
Ειδικότερα, κλείνοντας την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία που έγινε με δική του πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός είπε:
Θα ήθελα να κλείσουμε την διαδικασία με μια πιο αισιόδοξη προοπτική στα πράγματα. Μέσα από την συζήτηση ακούστηκαν, πιστεύω, ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Αναφέρω κάποια:
Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη; Να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά ότι δεν άκουσα όσα μου είπε και δεν έκανα αυτοκριτική υπενθυμίζω ότι για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για τη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. Τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.
Για την επίταξη: Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο-Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται.
Αναστολή πλειστηριασμών: Είναι σωστή η πρόταση του κ. Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για τα σχολεία: Εχουμε στόχο 90 χιλ. λάπτοπ να πάνε έως Φεβρουάριο και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση.
Τεστ μαζικά: Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε -και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή- για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια. Αλλά, επαναλαμβάνω, τα τεστ μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες εφησυχασμού.
Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών: Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πώς θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει έως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Τέλος να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού COVID να αγκαλιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί.
Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.
Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος.
Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν: Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη.
Το πλήρες κείμενο της τριτολογίας του Πρωθυπουργού ακολουθεί:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείσαμε αισίως επτά ώρες συζήτησης για το πιο ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα και πιστεύω ότι θα μας απασχολεί για αρκετό διάστημα ακόμα. Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μία πιο αισιόδοξη, θετική προσέγγιση, στα πράγματα.
Μέσα από τη συζήτηση και παρά τις επιμέρους εντάσεις, που αναπόφευκτα συνοδεύουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο, ακούστηκαν, πιστεύω, ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Επισημαίνω κάποια: Πρώτον, τί γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι εύλογο, καθώς εκεί αντιμετωπίζουμε σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς, να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά, η οποία με έψεξε επειδή δήθεν δεν άκουσα αυτά τα οποία είπε, αλλά ταυτόχρονα με κατηγόρησε ότι δεν έκανα καμία αυτοκριτική, ότι ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι, ότι στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό το οποίο, δηλαδή, αναφέρατε επανειλημμένως ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά, επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Διαβαλκανικό. Έχει ήδη μπει στην εφημερία. Σωστή είναι η επισήμανση. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κρεβάτι το οποίο να είναι κενό και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε ως Covid, είτε ως Νon Covid για να αποδεσμευτούν άλλα κρεβάτια ως Covid, το οποίο να μην αξιοποιηθεί. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται -και θα εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη- μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο τα κρούσματα να φτάσουν σ’ ένα πλατό και από εκεί και πέρα να αρχίσουν να πέφτουν.
Έχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της επίταξης. Κοιτάξτε να δείτε, θα πρέπει, νομίζω, κι εσείς να αναγνωρίσετε ότι εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα όταν τη ζητούσατε, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα, διότι ουδέποτε χρειαστήκαμε αυτές τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει επίταξη. Πληρώνω και έχω στη διάθεσή μου εκείνη τη στιγμή. Αλλά πληρώνω κάθε μέρα που περνάει. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Και αυτό έχουμε κάνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όχι σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα ποιο είναι και ποιο πρέπει να είναι; Να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ναι, τώρα είναι πραγματικά απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσουμε. Και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε και σε άλλες πόλεις, εύχομαι να μη χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες πόλεις. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει τη συνταγή της επίταξης το Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα είχαμε δαπανήσει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου χωρίς τελικά να χρειαστούμε ούτε μία από αυτές τις κλίνες εντατικής τις οποίες θα είχαμε επιτάξει.
Αναστολή πλειστηριασμών. Σωστή είναι η πρόταση. Νομίζω την έκανε ο κ. Βελόπουλος. Βεβαίως, θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με τη σχετική ρύθμιση, την οποία θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει.
Ζήτημα που αφορά την Παιδεία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας. Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει. Όμως, ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφερθήκατε στην Πορτογαλία, τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει παιδί το οποίο να ζητά πρόσβαση, να πρέπει να έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση και για τεχνικούς λόγους να μην μπορεί να την έχει, διότι εκεί πράγματι δημιουργούνται ανισότητες, οι οποίες νομίζω ότι από κανέναν από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Τεστ και μαζικά τεστ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί. Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ. Θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία, όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα.
Επαναλαμβάνω, στην εθνική αντιπροσωπεία ότι ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία απέκτησε πρόσβαση σε αξιόπιστα rapid test. Ότι τα rapid test αυτά έχουν αξιοποιηθεί ειδικά σε δομές όπου πρέπει να έχουμε, πρέπει να παίρνουμε γρήγορα αποτελέσματα σε δομές μεγάλης ευαισθησίας, όπως τα γηροκομεία, όπου γίνονται τακτικότατα εβδομαδιαία τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Όμως, από μόνο του -θέλω να το ξεκαθαρίσω- το τεστ από μόνο του δεν συνιστά δίχτυ ασφάλειας για αυτόν ο οποίος εκείνη την ημέρα τεστάρετε αρνητικός. Πολλές φορές δημιουργεί και μία αίσθηση ψεύτικου εφησυχασμού. Είμαι αρνητικός, άρα μπορώ να είμαι λίγο πιο χαλαρός. Και την επόμενη μέρα θα είσαι θετικός και άμα είσαι εργαζόμενος στο γηροκομείο, θα μπεις στο γηροκομείο και θα κολλήσεις συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύει η ζωή τους από μία διασπορά. Άρα, το ζήτημα προφανώς και αφορά και τις διοικήσεις των γηροκομείων. Προφανώς και αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πρωτίστως τις Περιφέρειες, που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τα γηροκομεία, αφορά όμως και τους ίδιους τους εργαζόμενους, ειδικά σε χώρους πολύ μεγάλης ευαισθησίας, όπως είναι τα γηροκομεία.
Κλείνω με την πρόταση του κ. Τσίπρα, για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη. Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία, να μπορέσουμε να κλείσουμε τη σημερινή συζήτηση, αφού αναλώσαμε πολλές ώρες στο να δούμε πού διαφωνούμε. Να καταλήξουμε, τουλάχιστον, στο πού μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Τέλος, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή, του Υπουργείου Υγείας, ειδικά της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, τα εμβόλια.
Ειδικά το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει δείξει τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές, είναι ένα εμβόλιο το οποίο για να διατεθεί χρειάζεται αρκετά περίπλοκη αλυσίδα διανομής, καθώς πρέπει να μετακινείται μέχρι που να φτάσει στον τελικό του αποδέκτη, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είμαστε στους μείον 70 για την ακρίβεια. Είμαστε, όμως, απολύτως ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα και θα ήθελα πραγματικά αυτή η αποστολή του εθνικού εμβολιασμού Covid να αποτελεί μία προτεραιότητα, την οποία θα αγκαλιάσουν όλα τα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας. Και η αναφορά μου για το ζήτημα της γρίπης αφορούσε το κλείσιμο του ματιού το οποίο γινόταν, δεν θα αποδώσω πολιτικές ευθύνες, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, και θυμάστε πόσες δυσκολίες είχαμε να πείσουμε συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο με το εμβόλιο του Covid. Και θα ζητήσω επίσης, ας αφήσετε στην άκρη, προφανώς η κριτική γίνεται, οι πολίτες ακούν, κρίνουν, ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Θα ζητήσω όμως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από όλους τους συναδέλφους οι οποίοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο να επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες. Και κυρίως, να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί μεταξύ ατόμων, τα οποία δεν βρίσκονται μαζί στο ίδιο σπίτι, δηλαδή καλέσματα, επισκέψεις χρησιμοποιώντας το άλλοθι μίας μετακίνησης. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά.
Όπως έχω ζητήσει και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θυμάμαι ποιος πολιτικός αρχηγός έκανε την επισήμανση, να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και για τη μάσκα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη αλλά και για την εφαρμογή της τηλεργασίας εκεί που αυτή είναι εφικτή. Οι χώροι εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο μας γεννούν ορισμένα ερωτηματικά. Αποτέλεσαν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν και οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι ότι το κράτος μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών θα εφαρμόσει αυτή την πτυχή της νομοθεσίας γιατί έτσι προστατεύονται πρώτα από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Θέλω να κλείσω σε αυτή τη δύσκολη μέρα, σε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα συνολικά για τη χώρα πάλι με έναν τόνο αισιοδοξίας. Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει το εμβόλιο και θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε αρκετοί. Πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς οι οποίοι μας κατηγόρησαν και μας είπαν ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία «στρατηγική ακορντεόν» ανοίγουμε–κλείνουμε, θα τους ζητήσω να καταθέσουν, ενδεχομένως, εναλλακτική πρόταση μέχρι που να φτάσουμε στο εμβόλιο. Διότι, αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, είναι όταν με το καλό ξαναρχίζουμε να ανοίγουμε, να έχουμε την ίδια αντίδραση όλοι μας, προσέξτε, δεν εξαιρώ την Κυβέρνηση, όλοι μας που είχαμε μετά την επιτυχία του πρώτου κύματος. Δεν θα κουραστώ να το λέω, βεβαίως και υπήρξε εφησυχασμός από όλους, ενδεχομένως και από την Κυβέρνηση, διότι υπήρχε η φυσική ανακούφιση, ίσως, η πεποίθηση ότι τελειώσαμε με αυτή την περιπέτεια. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν έχουμε λόγο να την κρύψουμε. Ε, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Και δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ειδικά ενόψει Χριστουγέννων με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει η αγορά, να βρεθούμε ενδεχομένως με τους αγαπημένους μας, αλλά μπορεί να πρέπει να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας, δηλαδή να περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας. Διότι, αν ξανά ανοίξουμε και βρεθούμε πάλι στις αρχές Ιανουαρίου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, θα έχουμε ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό που είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι κανείς δεν επιθυμεί.
Κλείνω -θυμήθηκα, γιατί μερικές φορές καλό είναι να εμπνεόμαστε από την τέχνη και από τη μουσική, ειδικά έναν ωραίο στίχο, δεν είναι του Σεφέρη, θα πάω λίγο πιο μακριά. Του Λέοναρντ Κόεν από το Άνθεμ «υπάρχει μια ρωγμή, μια ρωγμή στα πάντα, έτσι μπαίνει το φως μέσα». Έτσι θα μπει και το φως μέσα και θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, αρκεί να το κάνουμε όλοι ενωμένοι, όλοι συστρατευμένοι, με ευθύνη και με αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ειδήσεις σήμερα:
Βουλή - Μητσοτάκης: Ζητάτε συγκυβέρνηση με αφορμή την πανδημία - Τσίπρας: Δεν θα σας σώσουμε εμείς
Κορωνοϊός - Σοκ στη Νάπολη: Ασθενής πέθανε μέσα σε τουαλέτα νοσοκομείου
«Πρόβα» διαζυγίου για τη Μελάνια Τραμπ: Αγκαζέ με στρατιώτη στην πρώτη εμφάνιση μετά τις εκλογές
Ειδικότερα, κλείνοντας την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία που έγινε με δική του πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός είπε:
Θα ήθελα να κλείσουμε την διαδικασία με μια πιο αισιόδοξη προοπτική στα πράγματα. Μέσα από την συζήτηση ακούστηκαν, πιστεύω, ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Αναφέρω κάποια:
Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη; Να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά ότι δεν άκουσα όσα μου είπε και δεν έκανα αυτοκριτική υπενθυμίζω ότι για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για τη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. Τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.
Για την επίταξη: Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο-Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται.
Αναστολή πλειστηριασμών: Είναι σωστή η πρόταση του κ. Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για τα σχολεία: Εχουμε στόχο 90 χιλ. λάπτοπ να πάνε έως Φεβρουάριο και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση.
Τεστ μαζικά: Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε -και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή- για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια. Αλλά, επαναλαμβάνω, τα τεστ μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες εφησυχασμού.
Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών: Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πώς θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει έως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Τέλος να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού COVID να αγκαλιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί.
Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.
Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος.
Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν: Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη.
Το πλήρες κείμενο της τριτολογίας του Πρωθυπουργού ακολουθεί:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείσαμε αισίως επτά ώρες συζήτησης για το πιο ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα και πιστεύω ότι θα μας απασχολεί για αρκετό διάστημα ακόμα. Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μία πιο αισιόδοξη, θετική προσέγγιση, στα πράγματα.
Μέσα από τη συζήτηση και παρά τις επιμέρους εντάσεις, που αναπόφευκτα συνοδεύουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο, ακούστηκαν, πιστεύω, ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Επισημαίνω κάποια: Πρώτον, τί γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι εύλογο, καθώς εκεί αντιμετωπίζουμε σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς, να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά, η οποία με έψεξε επειδή δήθεν δεν άκουσα αυτά τα οποία είπε, αλλά ταυτόχρονα με κατηγόρησε ότι δεν έκανα καμία αυτοκριτική, ότι ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι, ότι στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό το οποίο, δηλαδή, αναφέρατε επανειλημμένως ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς. Αλλά, επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αυτή τη στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Διαβαλκανικό. Έχει ήδη μπει στην εφημερία. Σωστή είναι η επισήμανση. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κρεβάτι το οποίο να είναι κενό και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε ως Covid, είτε ως Νon Covid για να αποδεσμευτούν άλλα κρεβάτια ως Covid, το οποίο να μην αξιοποιηθεί. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται -και θα εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη- μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο τα κρούσματα να φτάσουν σ’ ένα πλατό και από εκεί και πέρα να αρχίσουν να πέφτουν.
Έχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της επίταξης. Κοιτάξτε να δείτε, θα πρέπει, νομίζω, κι εσείς να αναγνωρίσετε ότι εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα όταν τη ζητούσατε, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα, διότι ουδέποτε χρειαστήκαμε αυτές τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει επίταξη. Πληρώνω και έχω στη διάθεσή μου εκείνη τη στιγμή. Αλλά πληρώνω κάθε μέρα που περνάει. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Και αυτό έχουμε κάνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όχι σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα ποιο είναι και ποιο πρέπει να είναι; Να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Ναι, τώρα είναι πραγματικά απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσουμε. Και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε και σε άλλες πόλεις, εύχομαι να μη χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες πόλεις. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει τη συνταγή της επίταξης το Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα είχαμε δαπανήσει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου χωρίς τελικά να χρειαστούμε ούτε μία από αυτές τις κλίνες εντατικής τις οποίες θα είχαμε επιτάξει.
Αναστολή πλειστηριασμών. Σωστή είναι η πρόταση. Νομίζω την έκανε ο κ. Βελόπουλος. Βεβαίως, θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με τη σχετική ρύθμιση, την οποία θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει.
Ζήτημα που αφορά την Παιδεία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας. Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει. Όμως, ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφερθήκατε στην Πορτογαλία, τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει παιδί το οποίο να ζητά πρόσβαση, να πρέπει να έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση και για τεχνικούς λόγους να μην μπορεί να την έχει, διότι εκεί πράγματι δημιουργούνται ανισότητες, οι οποίες νομίζω ότι από κανέναν από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Τεστ και μαζικά τεστ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί. Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ. Θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία, όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα.
Επαναλαμβάνω, στην εθνική αντιπροσωπεία ότι ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία απέκτησε πρόσβαση σε αξιόπιστα rapid test. Ότι τα rapid test αυτά έχουν αξιοποιηθεί ειδικά σε δομές όπου πρέπει να έχουμε, πρέπει να παίρνουμε γρήγορα αποτελέσματα σε δομές μεγάλης ευαισθησίας, όπως τα γηροκομεία, όπου γίνονται τακτικότατα εβδομαδιαία τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Όμως, από μόνο του -θέλω να το ξεκαθαρίσω- το τεστ από μόνο του δεν συνιστά δίχτυ ασφάλειας για αυτόν ο οποίος εκείνη την ημέρα τεστάρετε αρνητικός. Πολλές φορές δημιουργεί και μία αίσθηση ψεύτικου εφησυχασμού. Είμαι αρνητικός, άρα μπορώ να είμαι λίγο πιο χαλαρός. Και την επόμενη μέρα θα είσαι θετικός και άμα είσαι εργαζόμενος στο γηροκομείο, θα μπεις στο γηροκομείο και θα κολλήσεις συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύει η ζωή τους από μία διασπορά. Άρα, το ζήτημα προφανώς και αφορά και τις διοικήσεις των γηροκομείων. Προφανώς και αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πρωτίστως τις Περιφέρειες, που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τα γηροκομεία, αφορά όμως και τους ίδιους τους εργαζόμενους, ειδικά σε χώρους πολύ μεγάλης ευαισθησίας, όπως είναι τα γηροκομεία.
Κλείνω με την πρόταση του κ. Τσίπρα, για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη. Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία, να μπορέσουμε να κλείσουμε τη σημερινή συζήτηση, αφού αναλώσαμε πολλές ώρες στο να δούμε πού διαφωνούμε. Να καταλήξουμε, τουλάχιστον, στο πού μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Τέλος, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή, του Υπουργείου Υγείας, ειδικά της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, τα εμβόλια.
Ειδικά το πρώτο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει δείξει τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές, είναι ένα εμβόλιο το οποίο για να διατεθεί χρειάζεται αρκετά περίπλοκη αλυσίδα διανομής, καθώς πρέπει να μετακινείται μέχρι που να φτάσει στον τελικό του αποδέκτη, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είμαστε στους μείον 70 για την ακρίβεια. Είμαστε, όμως, απολύτως ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα και θα ήθελα πραγματικά αυτή η αποστολή του εθνικού εμβολιασμού Covid να αποτελεί μία προτεραιότητα, την οποία θα αγκαλιάσουν όλα τα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας. Και η αναφορά μου για το ζήτημα της γρίπης αφορούσε το κλείσιμο του ματιού το οποίο γινόταν, δεν θα αποδώσω πολιτικές ευθύνες, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, και θυμάστε πόσες δυσκολίες είχαμε να πείσουμε συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο με το εμβόλιο του Covid. Και θα ζητήσω επίσης, ας αφήσετε στην άκρη, προφανώς η κριτική γίνεται, οι πολίτες ακούν, κρίνουν, ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Θα ζητήσω όμως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από όλους τους συναδέλφους οι οποίοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο να επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες. Και κυρίως, να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί μεταξύ ατόμων, τα οποία δεν βρίσκονται μαζί στο ίδιο σπίτι, δηλαδή καλέσματα, επισκέψεις χρησιμοποιώντας το άλλοθι μίας μετακίνησης. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά.
Όπως έχω ζητήσει και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θυμάμαι ποιος πολιτικός αρχηγός έκανε την επισήμανση, να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και για τη μάσκα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη αλλά και για την εφαρμογή της τηλεργασίας εκεί που αυτή είναι εφικτή. Οι χώροι εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο μας γεννούν ορισμένα ερωτηματικά. Αποτέλεσαν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν και οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι ότι το κράτος μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών θα εφαρμόσει αυτή την πτυχή της νομοθεσίας γιατί έτσι προστατεύονται πρώτα από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Θέλω να κλείσω σε αυτή τη δύσκολη μέρα, σε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα συνολικά για τη χώρα πάλι με έναν τόνο αισιοδοξίας. Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει το εμβόλιο και θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε αρκετοί. Πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς οι οποίοι μας κατηγόρησαν και μας είπαν ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία «στρατηγική ακορντεόν» ανοίγουμε–κλείνουμε, θα τους ζητήσω να καταθέσουν, ενδεχομένως, εναλλακτική πρόταση μέχρι που να φτάσουμε στο εμβόλιο. Διότι, αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, είναι όταν με το καλό ξαναρχίζουμε να ανοίγουμε, να έχουμε την ίδια αντίδραση όλοι μας, προσέξτε, δεν εξαιρώ την Κυβέρνηση, όλοι μας που είχαμε μετά την επιτυχία του πρώτου κύματος. Δεν θα κουραστώ να το λέω, βεβαίως και υπήρξε εφησυχασμός από όλους, ενδεχομένως και από την Κυβέρνηση, διότι υπήρχε η φυσική ανακούφιση, ίσως, η πεποίθηση ότι τελειώσαμε με αυτή την περιπέτεια. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν έχουμε λόγο να την κρύψουμε. Ε, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Και δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ειδικά ενόψει Χριστουγέννων με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει η αγορά, να βρεθούμε ενδεχομένως με τους αγαπημένους μας, αλλά μπορεί να πρέπει να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας, δηλαδή να περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας. Διότι, αν ξανά ανοίξουμε και βρεθούμε πάλι στις αρχές Ιανουαρίου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, θα έχουμε ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό που είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι κανείς δεν επιθυμεί.
Κλείνω -θυμήθηκα, γιατί μερικές φορές καλό είναι να εμπνεόμαστε από την τέχνη και από τη μουσική, ειδικά έναν ωραίο στίχο, δεν είναι του Σεφέρη, θα πάω λίγο πιο μακριά. Του Λέοναρντ Κόεν από το Άνθεμ «υπάρχει μια ρωγμή, μια ρωγμή στα πάντα, έτσι μπαίνει το φως μέσα». Έτσι θα μπει και το φως μέσα και θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, αρκεί να το κάνουμε όλοι ενωμένοι, όλοι συστρατευμένοι, με ευθύνη και με αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ειδήσεις σήμερα:
Βουλή - Μητσοτάκης: Ζητάτε συγκυβέρνηση με αφορμή την πανδημία - Τσίπρας: Δεν θα σας σώσουμε εμείς
Κορωνοϊός - Σοκ στη Νάπολη: Ασθενής πέθανε μέσα σε τουαλέτα νοσοκομείου
«Πρόβα» διαζυγίου για τη Μελάνια Τραμπ: Αγκαζέ με στρατιώτη στην πρώτη εμφάνιση μετά τις εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr