Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Στρος - Καν

Σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, το Δεκέμβριο του 2009...

Νέα σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, το Δεκέμβριο του 2009.

"Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο Ντομινίκ Στρος Καν εμφανίζεται να αποκαλύπτει ότι, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τού έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της ευρωζώνης.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει σχολίασε, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η προσπάθεια που κάνουμε να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα είναι πολύ λανθασμένη» και υποστηρίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός έχει παρέμβει με αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυριακάτικο δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «με τα δεδομένα που υπήρχαν, βρίσκει παράξενο να μην συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ΔΝΤ τέτοιου είδους ζητήματα».

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ εμφανίζει λιγότερες απαιτήσεις σε σχέση με την ΕΕ, θέτοντας ως παράδειγμα το ζήτημα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Γ. Πεταλωτής: Aυτοί που λιποτάκτησαν, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εστίασε με χθεσινές του δηλώσεις στις τεράστιες, όπως είπε, προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει «με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009».

«Καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν», υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής και υπενθύμισε ότι αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, το κατόρθωσε η κυβέρνηση, επιχειρώντας, όπως είπε, «σ' ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η ΝΔ».

Για συνειδητή προσφυγή στην Τρόικα έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις διαρροές για τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2009.

«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και συμπλήρωσε πως «αυτό το "χρήματα υπάρχουν", το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην Τρόικα».

Βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτη. «Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έ-ΣΤΡΟΣ-ε ΚΑΝονικά τον κ. Παπανδρέου. Από ό,τι φαίνεται τώρα πια, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Οι κάλπες πρέπει να βγάλουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, τις οποίες δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Ο κ. Παπανδρέου, όπως το Δεκέμβρη του 2009, ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ άλλα έλεγε, δημοσίως είχε πάει στον κ. Στρος Καν και ζήτησε από το ΔΝΤ να έρθει στη χώρα, έτσι και τώρα, ερήμην του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνίες με την κα. Μέρκελ κάτω από το τραπέζι» σχολίασε με αφορμή και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι φερόμενες δηλώσεις του κ. Στρος Καν αναδεικνύουν ότι ήταν βάσιμη η πολιτική της θέση, «πως η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν μονόδρομος και αποτέλεσε επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε σθεναρά μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr