Παπανδρέου: Η συντήρηση έδωσε τα ρέστα της για να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το '11

«Χρειαζόμαστε μια προοδευτική διακυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, πράγμα που δεν συνηθίζει, παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο. Στη συνέντευξη του αναφέρθηκε σε πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η πανδημία, η νέα ηγεσία των ΗΠΑ, η δική του διακυβέρνηση αλλά και η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε σχετικά με την αναφορά του περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα είπε πως «υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει. Την αλλαγή πορείας. Όχι απλά την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Μια προοδευτική στροφή, που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας».

Απαντώντας και για τις μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και παλιών συνερατών του, απάντησε πώς οφείλεται στον «πελατειασμό, που διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας». Συνεχίζοντας με αιχμηρό τρόπο σχολίασε πώς «αν σκεφτείτε τι μεσολάβησε από το 2009, θα δείτε ότι, με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος η κρίση, «ωφέλησε» όσους επέλεξαν να οικοδομήσουν πολιτικές καριέρες και τα κόμματα εκείνα που έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Θυμηθείτε, τι μάχη έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

«Η παράταξη μας έχει χτυπηθεί άδικα από πολλούς και ποικίλους παράγοντες, χωρίς να εξαιρώ και τα πλήγματα από στελέχη μας που δεν σεβάστηκαν ότι η παράταξη τα ετίμησε», σχολίασε απαντώντας το πολιτικό τοπίο, σχολιάζοντας εμμέσως και τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για το Κίνημα Αλλαγής. «Τώρα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε μια πορεία αντάξια του έργου και της προσφοράς μας στον τόπο», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής, μίλησε και για την περίοδο διακυβέρνησης του (2009-2011). Αναφέρθηκε στον «πόλεμο» που δέχθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Κατηγόρησε κύκλους λέγοντας, πώς «η συντήρηση, ανεξάρτητα από το χρώμα που φοράει, έδωσε τα ρέστα της για να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν κατανόησαν ότι, δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας».Τόνισε, ότι αν ολοκλήρωνε το έργο της η δική του κυβέρνηση, τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα για την ελληνική οικονομία, «μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα. Το μεταρρυθμιστικό έργο μας θα είχε συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και πολλές παθογένειες του παρελθόντος, πράγματι θα αποτελούσαν παρελθόν». Και το κυριότερο, θα είχαμε ανοίξει έναν άλλο δρόμο, μια βιώσιμη πορεία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, που θα μας καθιστούσε ικανούς να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια, με όραμα και ρεαλισμό τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Οι καλές σχέσεις του Γιώργο Παπανδρέου με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι γνωστές. Μετρούν άλλωστε πολλά χρόνια γνωριμίας και συνεργασίας. «Η νίκη Μπάιντεν είναι μόνο η αρχή, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων του λαϊκισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του απομονωτισμού» σχολίασε ο κ. Παπανδρέου. Όπως είπε, ο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας, ωστόσο, όπως τόνισε «είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε - το ίδιο ισχύει άλλωστε για κάθε χώρα - ότι θα ταυτιστούν εκατό τοις εκατό με τις δικές μας απόψεις».

Για το Κυπριακό, υπογράμμισε πως ο χρόνος δεν δρα πάντα υπέρ μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η νίκη Τατάρ, με οδυνηρό τρόπο, οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι έχουμε φτάσει στην τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αν δεν υπάρξουν σύντομα δυναμικές πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση, οι κίνδυνοι είναι πολλοί: ταϊβανοποίηση, προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία, οριστική διχοτόμηση».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο - Σήμερα η γενική δοκιμή του συστήματος

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού - Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από Βρετανία στην Αθήνα

Βρούτσης (ΘΕΜΑ 104.6): Μέσα στο 2021 θα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr