Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Μήνυμα στην Άγκυρα από τα Τίρανα - «Η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει όταν η Αλβανία είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. το 1990» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός

Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια
Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου υπερασπίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Αμέσως μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος, στην Αλβανία ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού εγκαλώντας τον για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας. Η κριτική αυτή έχει ασκηθεί καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από βήματος Βουλής για την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών κατηγόρησε τους επικριτές του ως «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη». Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Όπως είπε ο Έντι Ράμα, «είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Έντι Ράμα σχολίασε πως το 1990, όταν αντίστοιχα η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει, σημειώνοντας πως και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα. Ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει τότε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ένα βήμα πριν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί  κλεισίματος  κόλπων και  χάραξης  ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της  Σύμβασης των   Ηνωμένων Εθνών του 1982  για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο  δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν - Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής

Μάχη στις εντατικές - Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης