Ανασχηματισμός: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Οι αμετακίνητοι, οι «καραμπόλες» και το «νέο αίμα»

Ανασχηματισμός: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Οι αμετακίνητοι, οι «καραμπόλες» και το «νέο αίμα»

Εντός της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα, οι ανακοινώσεις - Στο επίκεντρο των αλλαγών οι Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως - Πληροφορίες για μετάθεση Πέτσα, αποχώρηση Βρούτση και Θεοχάρη και «νέο αίμα» από την ΚΟ της ΝΔ

Ανασχηματισμός: Οριστικοποιούνται οι αλλαγές - Οι αμετακίνητοι, οι «καραμπόλες» και το «νέο αίμα»
Σενάρια για τον πρώτο ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης πυροδοτεί η έλευση του καινούργιου χρόνου, καθώς όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συντείνουν στη διαπίστωση ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ωριμάσει η ιδέα να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος το οποίο στο βασικό του κορμό παραμένει ίδιο από τον Ιούλιο του 2019 που σχηματίστηκε.

Ο χρόνος για να δρομολογηθούν οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και, ενώ ο προσανατολισμός των προηγούμενων ημερών ήθελε ως πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων την ημέρα των Φώτων, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως δημιουργήθηκε κλίμα επιτάχυνσης των αποφάσεων με βάση το οποίο δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστές ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.

Οι 18 μήνες που παρήλθαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ότι είναι επαρκές διάστημα για να αξιολογηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί από την αποτελεσματικότητα του έργου που ο καθένας εξ αυτών επιτέλεσε και να ληφθούν αποφάσεις για την ανανέωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμα επανεκκίνησης
Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει ούτε σε τακτικούς συνομιλητές του τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς που έχει κατά νου, οι λίγοι γνωρίζοντες τις διαθέσεις του θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση των αλλαγών. Η δυναμική, άλλωστε, που έχει δημιουργηθεί καθιστά μονόδρομο την ανακοίνωση των αλλαγών καθώς σε αρκετά υπουργικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός με κυρίαρχο θέμα συζήτησης «ποιος φεύγει» και «ποιος μένει» στην κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι διαψεύσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο ενός επικείμενου ανασχηματισμού υπήρξαν τόσο χαλαρές που ερμηνεύονταν ως επιβεβαίωση των φειδωλών πληροφορίων και της πληθωρικής φημολογίας σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Έτσι, κατ΄ αυτή την εκδοχή των πραγμάτων, το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ανακοίνωση των ονομάτων των κυβερνητικών στελεχών που θα αποχωρήσουν ή θα μετατεθούν σε άλλα πόστα, καθώς και εκείνων που θα τους αντικαταστήσουν.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δίνει σημασία στα χρονικά ορόσημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούν τον ανασχηματισμό τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου με το επιχείρημα ότι έτσι θα δοθεί σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης η οποία μέσα στο «δίσεκτο» 2020 έδωσε σκληρές μάχες με την τριπλή κρίση που αντιμετώπισε στον υγειονομικό τομέα, στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Το 2021 βρίσκει την κυβέρνηση στη φάση που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την αντεπίθεση για να καλυφθεί, κυρίως στην Οικονομία, αλλά όχι μόνο, το χαμένο έδαφος του προηγούμενου χρόνου», υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται υπέρ των άμεσων αλλαγών.

Οι παραμένοντες και οι «υπ΄ ατμόν»
Με βάση την ονοματολογία που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά παρασκήνια ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που φέρεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως αν αυτός γίνει άμεσα και δεν αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο. Είναι κατά βάση οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι χειρίζονται τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και απαιτούν αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια στους υφιστάμενους χειρισμούς.

Από εκεί και ύστερα ουδείς άλλος θεωρείται αναντικατάστατος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει όλους τους υπολοίπους να είναι υπ΄ ατμόν με κατεύθυνση είτε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είτε την μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών σε άλλο κυβερνητικό πόστο που θα θεωρηθεί ως «δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί». Συνομιλητές του πρωθυπουργού μετέφεραν στο protothema την πρόθεσή του «να μην μετακινήσει μεν όλα τα πιόνια, αλλά να κάνει αλλαγές στην κυβερνητική σκακιέρα οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες».

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μεταχείριση την οποία θα τύχουν θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να προσδώσει στον ανασχηματισμό. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αμοιβαία μετάθεσή τους με τον πρώτο να μετακινείται στο υπουργείο Ενέργειας και τον δεύτερο να τον διαδέχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν να παραμένει στη θέση του ο κ. Γεωργιάδης και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να περνάει στην νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συζητήθηκε επίσης η εκδοχή να γίνει αμοιβαία μετάθεση της τελευταίας με τον κ. Χατζηδάκη, χωρίς, ωστόσο, η σχετική φημολογία να βρίσκει επιβεβαίωση, ίσως και επειδή την αντικατάσταση της νυν υπουργού Παιδείας έχει ζητήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις πλέον πιθανές αλλαγές εκτιμάται ότι είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με προορισμό το υπουργείο Εργασίας από το οποίο φέρεται να αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο και καθ΄ όλη της διάρκεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

«Νέο αίμα»
Σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» με το οποίο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προέρχεται κατά βάση από το στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ενός περιορισμένου αριθμού ικανών προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως την Κεντροαριστερά που έχει «αιμοδοτήσει» και το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Από τους γαλάζιους βουλευτές προς αξιοποίηση φέρονται οι Χρήστος Ταραντίλης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας εκ των οποίων μπορεί να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το κενό του κ. Πέτσα να καλύψει η νυν αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, που, ωστόσο, έχει το «ντεζαβαντάζ» ότι δεν είναι βουλευτής. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

Άλλες πληροφορίες, τέλος, θέλουν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν επισημανθεί και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά έχουν διακριθεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα ως εργατικοί, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί.


Ειδήσεις σήμερα:

Eπιχείρηση «Ελευθερία»: Στα περιφερειακά νοσοκομεία τα εμβόλια για τους υγειονομικούς

Brexit: «Μπλόκο» σε Βρετανούς που ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Ισπανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης