Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την σχεδιαζόμενη επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα 12 ν.μ. στην Κρήτη - Υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα η επέκταση της ελληνικής επικράτειας από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα
Την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Πέραν αυτού ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κ.α..

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, είπε «Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».

Τέλος, απαντώντας και πάλι σε κριτική του κ. Κατρούγκαλου περι διπλού κέντρου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε «Αναφορικά με το θέμα για το Βερολίνο και την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον κ. Καλίν, τον διπλωματικό σύμβολο του τούρκου προέδρου σας λέω τα εξής: Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπο αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

Διαβάστε κατά λέξη τις δηλώσεις Δένδια από τα πρακτικά της Βουλής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε το δικαίωμα να έχω τον λόγο. Δεν το συνηθίζω να παρεμβαίνω στη σειρά των εισηγητών, αλλά ελέχθησαν μερικά πράγματα από τον αγαπητό κύριο συνάδελφο τα οποία είναι καλό να διευκρινιστούν για να μη διολισθήσει η συζήτηση επί τη βάσει αυτών των οποίων ελέχθησαν.

Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.

Όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση διατυπώσεων μεταξύ της διατύπωσης του κυρίου Πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δύο επάλληλα επίπεδα του ίδιου πράγματος. Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μία από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία. Βεβαίως, καταλαβαίνω ποιο είναι το συμφέρον του να εμφανιστεί ως απόκλιση. Το καταλαβαίνω πολύ καλά, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι υπάρχει απόκλιση. Θα κάνω και μια τελική τοποθέτηση ως προς αυτό.

Όσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του Πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας οποτεδήποτε δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, διότι είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Βεβαίως, όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματός μας. Η Ιταλία εγνώριζε. Της το είχαμε πει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Δεν σημαίνει ότι το διαπραγματευθήκαμε μαζί τους. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν του έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αλβανική αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμά μας, όπως και η Αλβανία είχε ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της χωρίς να μας ρωτήσει και καλώς. Αν μας είχε ενημερώσει, δεν το ξέρω, δεν ήμουν εγώ τότε ο αρμόδιος υπουργός.

Όσον αφορά το θέμα το οποίο πράγματι ενυπάρχει στον δημόσιο λόγο για το θέμα του Βερολίνου, προφανώς αναφέρεται κανείς στην τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου. Θέλω να σας πω το εξής και να σας το πω γενικά και οριζόντια. Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών. Επί τούτου έχω κάνει και σαφή δήλωση ότι εγνώριζα, ως μη έδει. Και γιατί το έκανα αυτό; Όχι για να πω το αυτονόητο, αυτό που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν χωρίς να χρειαστεί να το πω, αλλά ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική.

Και εδώ θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, κάνοντας ίσως κατάχρηση της καλοσύνης σας και της καλοσύνης του Σώματος, να πω μια φράση η οποία θα παρακαλέσω να καταγραφεί συνολικά στη μνήμη των κομμάτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ και στον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται. Δεν νοείται.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανοχή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία.

Ελάτε, κύριε Λοβέρδο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ναι, ακούστε. Αν το πάμε έτσι, θα φύγουμε από τον προγραμματισμό μας.

Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, για ένα λεπτό, επειδή ήταν η αιτία η ομιλία σας.

Συγγνώμη, Ανδρέα μου, για ένα λεπτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις διευκρινίσεις που έδωσε. Να επισημάνω ότι ακούω για πρώτη φορά και δέχομαι θετικά την αναγνώριση ότι θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και ανατολικά της Κρήτης, κάτι που είναι συνεπές με την αφήγηση του Υπουργού Εξωτερικών ότι όπου έχουμε συμφωνία για ΑΟΖ, επεκτείνουμε συνέχεια τα χωρικά ύδατα. Περιμένω να το ακούσω και από τον Πρωθυπουργό.

Νομίζω ότι από παραδρομή αναφέρθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία της συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Γερμανό και Τούρκο ομόλογό της. Υπάρχουν Πρακτικά. Το ξέρουμε. Και εκεί αναφέρθηκα ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και θέλουμε να είναι στο φως…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Έχετε δίκιο. Υπήρξε διά ζώσης, υπήρξε και τηλεφωνική, έχετε δίκιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ελάτε, παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ολοκληρώνω, λέγοντας ότι πράγματι περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό, γιατί αυτός είναι που προσδιορίζει τη γενική πολιτική της χώρας, να έχουμε την τοποθέτησή του για το σχέδιο που εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχει στο πλαίσιο του κενού στρατηγικής που καταγγέλλουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Δένδιας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: Υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. η επέκταση του εθνικού μας χώρου

Την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επικράτεια αυξάνει το μέγεθός της κατά 10%.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ. αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

«Είναι σημαντικό -όπως αναδείχθηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή- ότι το νομοθέτημα συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για την συνεργασία» τόνισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο στηρίζεται επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τα κριτήρια που θα αφήσουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών

ΗΠΑ: Τέσσερις αστεροειδείς θα περάσουν... σύριζα από τη Γη, την ώρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης