Σύνοδος Κορυφής: «Μέτωπο» Μητσοτάκη - Κουρτς - Φρέντερικσεν για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων νέων εμβολίων

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να οδηγεί τις εξελίξεις στην έγκριση των εμβολίων - Επεσήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων - Ζητούμενο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού να συμφωνηθούν σε πρώτη φάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε απόψε μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την Πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.



Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.



Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορωνοϊού αποφάσισαν οι «27»

Την πρώτη απόφαση για την πανδημία που θέτει κοινό πλαίσιο αναφορικά με τα τεστ κορωνοϊού στις χώρες των «27» υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, η απόφαση αυτή είναι βασική για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Η στάση της Μέρκελ 

Ενώ η Κομισιόν - όπως και αρκετές χώρες της Ένωσης, αλλά και διεθνείς Οργανισμοί,όπως η ΙΑΤΑ - τάχθηκαν υπέρ μίας ρύθμισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε νωρίτερα σε δηλώσεις της ότι δεν αναμένει άμεσα αποφάσεις  . Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.Μιλώντας μάλιστα για την Γερμανία, ανέφερε ότι ελπίζει ότι η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.Άφησε δε ανοικτό - ως «έσχατο μέσο» , όπως είπε, ακόμα και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ειδήσεις σήμερα

Με πολύ κόπο έπεσαν κάτω από 300 οι διασωληνωμένοι - Ανοίγει η λίστα εμβολιασμών για τους 80 - 84 ετών

Η αθλήτρια της ιστιοπλοϊας που κακοποιήθηκε στα 11 από τον προπονητή της: «Ήταν βιασμός με όλο το νόημα»

Σύνοδος Κορυφής: «Μέτωπο» Μητσοτάκη - Κουρτς - Φρέντρικσεν για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων νέων εμβολίων 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr