Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση - «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση

Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση - «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση

Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Παιδείας - Οι εισηγήσεις των υπουργών για το νομοσχέδιο - Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση - «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση
Υπό το πρίσμα των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν πως η πλατιά πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται υπέρ των ρυθμίσεων για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας ξεκίνησε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η σφυγμομέτρηση του παρουσίασε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» έδειξε ότι 60,5% των πολιτών συμφωνούν με την αστυνομία πανεπιστημίων, το 75,1% με την ελεγχόμενη είσοδο, το 63,1% με την βάση εισαγωγής και το 75,1% με την αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών. Πλειοψηφικά υπερ των προωθούμενων ρυθμίσεων τοποθετούνται και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα φαίνεται πως καταρρίπτουν το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για «αστυνομοκρατία» και ισχυριζόταν πως το νομοσχέδιο αποτυπώνει «το ιδεολογικό στίγμα της Δεξιάς». Ισως γι αυτό οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στην εισαγωγική συζήτηση ήταν χαμηλότερης έντασης και οξύτητας σε σχέση με τις κομματικές ανακοινώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ενισχύουν τις τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που τονίζει ότι η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης λόγω της εκτεταμένης ανομίας και παραβατικότητας.

Κεραμέως: Αποτελεί προάσπιση της Δημοκρατίας η ανοχή στις επιθέσεις καθηγητών;

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις στοχεύουν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Απαντώντας στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «μίλησε ο κ. Φίλης για θεσμική εκτροπή και χτύπημα στην Δημοκρατία. Τι είναι εκτροπή; Το να θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον; Να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να αφαιρέσουμε την οσμή βίας; Ή μήπως είναι χτύπημα στη δημοκρατία το να κάνουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση επί δεκαετίες; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει».

Παράλληλα, η υπουργός διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι σύστασης ομάδας παρακολούθησης και «φακελώματος» καθηγητών και φοιτητών.

«Συγκροτείται ομάδα ελέγχου σήματος όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως της Οξφόρδης. Από πού προκύπτει ότι αυτή η ομάδα θα ελέγχει email και τηλέφωνα; Να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις. Αυτά τα διαψεύδω κατηγορηματικά».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τα πραγματικά περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων είναι λίγα και άρα δεν είναι αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας, είπε: «Διαβάζω μόνο μερικά περιστατικά σε 1,5 έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βανδαλισμοί και καταστροφές στην αρχιτεκτονική σχολή. Καταλήψεις, Εμπρησμός και ομηρία φύλακα στο ΑΠΘ. Επιθέσεις στην Κτηνιατρική. Βιασμός 23χρονης στο ΑΠΘ. Επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίθεση στον καθηγητή Αγγελο Συρίγο. Επίθεση με τσεκούρι και στιλέτα».

Παράλληλα κατά την πρωτολογία τόνισε πως «υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας σε Πανεπιστήμια της χώρας».
Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση - «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση

Συρίγος: Καθεστώς τρομοκρατίας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια - Καθηγητές στοχοποιούνται και αυτολογοκρίνονται

Κλείσιμο
Απίστευτες εικόνες ανομίας και παραλογισμού σε χώρους συγκεκριμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων περιέγραψε στη Βουλή ο κ. Αγγελος Συρίγος, για να εξηγήσει πως η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής επιλογής, αλλά αντικειμενικής ανάγκης.

Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής πανεπιστημίου ανέφερε ότι παραβατικές ομάδες έχουν εγκαταστήσει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε συγκεκριμένα ιδρύματα, καταστρατηγώντας στην πράξη την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. «Υπάρχουν συνάδελφοί μου, που αυτολογοκρίνονται για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες» αποκάλυψε ο κ. Συρίγος, για να προσθέσει ότι σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για κατασκευή drones ακυρώνονται από τους καθηγητές, ώστε να μην στοχοποιηθούν για «φιλομιλιταρισμό».

Χρυσοχοΐδης: Ως εδώ με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Την δυσάρεστη πραγματικότητα ανομίας που επικρατεί επί δεκαετίες στους χώρους αρκετών πανεπιστημίων περιέγραψε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να τονίσει πως πλέον «το δίλημμα δεν είναι Δημοκρατία ή αστυνομοκρατία. Αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια αλλά αν όλοι μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάθε πρύτανη που του κρεμούν ταμπέλες ή θα έχουμε το θάρρος να λύσουμε ένα θέμα που δεν αντέχεται άλλο. Η Δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει άλλο αυτό τον ευτελισμό. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι αυτονόητη. Δεν πρόκειται να κρύψει κάτω από το χαλί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πανεπιστημιακή αστυνομία εξήγησε ότι πλειοψηφία και αντιπολίτευση δεν διαφωνούν ως προς την αναγνώριση του προβλήματος ανομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισή του. Ο ίδιος συνοψίζοντας τις πολιτικές αντιδράσεις τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή αποτελεί η παρουσία της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια» πρόσθεσε ωστόσο ότι «κανείς δεν θέλει την δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ούτε η ίδια η αστυνομία που δουλειά της είναι το οργανωμένο έγκλημα. Ούτε δουλειά μας είναι η παρακολούθηση τήρησης μέτρων covid από τους πολίτες. Η ΕΛΑΣ είναι το ύστατο καταφύγιο όταν το σύστημα δεν δουλεύει. Είναι αναγκαστική πράξη όχι ιδεολογική επιλογή».

Φίλης: Περιθωριακό και όχι μεγάλο το πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια

Επίθεση στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αν και εξέφρασε προβληματισμό για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν είναι μεγάλο αλλά περιθωριακό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη ώστε οι ρυθμίσεις «να μην εφαρμοστούν στην πράξη» ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση».

Ανέφερε δε ότι για την εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ευθύνονται τα ΜΜΕ.

«Υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας; Υπάρχει. Όχι μεγάλο αλλά περιθωριακό. Οι τηλεοράσεις το κατέστησαν ως μεγάλο κάνοντας θέμα και τα μικρά περιστατικά. Γι αυτό και υπάρχει η στρεβλή άποψη στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει πρόβλημα , ενώ όσοι είναι μέσα στα πανεπιστήμια δεν το βλέπουν. Δεν είναι παράλογοι και άνθρωποι της βίας οι πρυτάνεις, οι φοιτητές και εμείς που αντιδρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που διαφωνούμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπων των Θ. Φορτσάκη, Γ. Σουφλιά, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Κύρτσου για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του.

«Τα προβλήματα είναι εισαγόμενα και όχι προβλήματα μεταξύ φοιτητών. Ναρκωτικά και μολότοφ μπαίνουν ας τα πιάσουν απ έξω. Αστυνομεύει απ έξω η αστυνομία ή όχι; Η πανεπιστημιακή αστυνομία τι θα κάνει; Δεν θα έχει λέει όπλα αλλά δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν όπλα σε αποθήκες πανεπιστημίων» τόνισε ο κ. Φίλης για να υποστηρίξει ότι οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα ανέφερε ότι δημιουργείται κέντρο ελέγχου σημάτων τα μέλη του οποίου θα έχουν πρόσβαση στα email και τηλεφωνικές κλήσεις καθηγητών και φοιτητών.
Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση - «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση

Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής): Ανόητο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο

«Ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου ενώ υποστήριξε πως οι διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντισυνταγματικές.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου ανέφερε για τα ζητήματα φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτω: «Μπροστά στο πρόβλημα η κυβέρνηση φέρνει ένα ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού. Λέτε πως δεν μπορεί ο Πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.. Όμως, ανάμεσα σε αυτό που νομοθετήσατε το 2019 και νομοθετείτε τώρα είναι ότι τώρα πια η αστυνομία θα είναι διαρκώς στα πανεπιστήμια και μαζί με το προσωπικό φύλαξης θα βλέπει από τις οθόνες τις κάμερες τι γίνεται στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν χρειαζόταν ειδικό αστυνομικό σώμα. Η εικόνα του πρύτανη στο οικονομικό πανεπιστήμιο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση– αλλά όχι στη λογική αυστηροποίησης. Εσείς προτιμάτε την επίδειξη ισχύος αντί να βρούμε μία λύση με διάλογο».

«Νομοθετείτε αποσπασματικά εν μέσω πανδημίας και έχετε καταφέρει να έχετε όλους απέναντί σας, γονείς φοιτητές πανεπιστημιακούς» τόνισε η κυρία Κεφαλίδου σε άλλο σημείο εκτιμώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Δελλής (ΚΚΕ): Να αποσυρθεί

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής καταγγέλλοντας την πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

«Προβάλλεται και αξιοποιείται εδώ και χρόνια η ολοφάνερη πια προβοκατόρικη δράση μηχανισμών γνωστών αγνώστων που καμία σχέση δεν έχουνε με φοιτητές και η εμφάνιση των πανεπιστημίων ως άντρων εγκληματικότητας» είπε σε άλλο σημείο ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε: «προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών για πτυχία με αντίκρισμα».

Ο κ. Δελλής επιτέθηκε και στον νέο υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο αλλά και στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα. «ο κ. Συρίγος μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς πανεπιστημιακή αστυνομία υπήρχε και το 1969 ενώ ο κ. Μάρδας μας πρότεινε την επαναφορά του αλησμόνητου σπουδαστικού της ασφάλειας σε μεταμοντέρνα εκδοχή».

Τέλος, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου πρότεινε τη «δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις που θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων» ενώ η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 είπε: «Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού».

Ειδήσεις σήμερα: 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Λευκός Οίκος σε Ερντογάν: Οι S-400 υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Κεραμέως: Πώς θα λειτουργεί η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης