«Δέχομαι το ρίσκο»: Η ατάκα Τσίπρα για τις διαδηλώσεις φέρνει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Τι είπε για την λειτουργία της Βουλής εν μέσω πανδημίας - Σκληρή κριτική από την κυβέρνηση - Ταραντίλης: Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες

Την ώρα που τίθεται σε ισχύ το νέο καθολικό lockdown, σε μία προσπάθεια αποφυγής της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού, μία αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, πυροδοτεί εκ νέου πολιτική αντιπαράθεση σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πορείες που έχουν λάβει χώρα κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρά την απαγόρευσή τους με την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων, μίλησε για ρίσκο το οποίο ο ίδιος αποδέχεται, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ίδια την κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν πρέπει να φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις, όπως αυτό για την Παιδεια εν μέσω πανδημίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Συνέχισε δε λέγοντας πως: «ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη».

Δείτε το βίντεο:



Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για αδιαφορία από πλευράς του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των πολιτών από τον συνωστισμό στις πορείες.

Παράλληλα ο κ. Ταραντίλης χαρακτηρίζει ανεύθυνη την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου στην οποία η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία.

Η τοποθέτηση του Χρήστου Ταραντίλη:

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών; Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους;

Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία; Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας.

Η λειτουργία της Βουλής

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε παράλληλα και ζήτημα λειτουργίας της Βουλής εν μέσω της πανδημίας. Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση σχετικά με τον χρόνο που επιλέγει να φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και αποτελούν προϋπόθεση λειτουργίας της, ειδάλλως μπαίνει συνολικά σε καραντίνα. «Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία», είπε συμπληρώνοντας δηκτικά «να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας» αλλά την ίδια ώρα, παρά το γεγονός πως τάχθηκε υπέρ τη λειτουργίας του έργου της Βουλής,  εγκάλεσε την κυβέρνηση για τον χρόνο που επιλέγει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία, δηλαδή μέσα στην πανδημία.

«Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή», είπε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σχολεία: Τι θα ισχύσει στην τηλεκπαίδευση - Ποιες ώρες θα γίνονται τα μαθήματα

«Μοντέλο Πάτρας» για το lockdown στην Αττική - Τι θα ισχύει για επιχειρήσεις και λιανεμπόριο

Τηλεργασία, αναστολές και Συν-Εργασία: Τι αλλάζει με το νέο lockdown 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr