Ελληνοτουρκικά: Με ψυχραιμία και εξοπλισμούς απαντά η Αθήνα στους «τρελούς Τούρκους»

Ελληνοτουρκικά: Με ψυχραιμία και εξοπλισμούς απαντά η Αθήνα στους «τρελούς Τούρκους»

Ερωτήματα προκαλεί στην Αθήνα το ξέσπασμα του Ερντογάν εναντίον του Μητσοτάκη, την στιγμή που έχει προταθεί στην Τουρκία ημερομηνία επανάληψης των διερευνητικών επαφών και αναμένεται η απάντηση - Το επεισόδιο με το «Kemal Reis» και η άγνωστη 22α Ιουλίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ελληνοτουρκικά: Με ψυχραιμία και εξοπλισμούς απαντά η Αθήνα στους «τρελούς Τούρκους»
Με γλώσσα «νταή» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακυρώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει η Αθήνα, αξίωσε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα «θα γνωρίσει καλά τους τρελούς Τούρκους».

«Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Οταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δύο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι θέλεις ειρήνη, μη με προκαλείς. Εάν δεν ξέρεις τη θέση σου, τότε είσαι εσύ που ανέτρεψες το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα καθόμαστε μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας. Τι συνέβη και ο Ερντογάν αφιονίστηκε; Μήπως είναι η συνειδητοποίηση ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να αναστήσουν το οπλοστάσιό τους και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ; Πώς μπορεί να εξηγηθεί το... ακορντεόν δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που τη μία δείχνουν να τείνουν χείρα φιλίας και να ζητούν συνεννόηση, για να μεταμορφωθούν μέσα σε ελάχιστα 24ωρα απειλώντας και απαιτώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα να σταματήσουν ακόμη και τις επισκέψεις στα νησιά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, λες και πρόκειται για ζώνες διαφιλονικούμενης κυριαρχίας;

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να αναπτύσσονται θεωρίες... συνωμοσίας για τον Ερντογάν για το τι κάνει και τι επιδιώκει. «Εμείς προτείναμε στους Τούρκους ημερομηνίες για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών και περιμένουμε απάντηση», εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος. «Κάθε φορά που ζορίζεται από τους Αμερικανούς ρίχνει ριπές προς την πλευρά της Ελλάδας για να ασκήσει πίεση», σχολιάζει για τα λεκτικά πυρά του προέδρου της Τουρκίας διπλωματικός παράγοντας.

«Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να μπορεί όμως ποτέ να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη», δήλωσε προχθές, Παρασκευή, ο Ελληνας πρωθυπουργός. Δύο ημέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην κατάσταση «μη πολέμου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020. «Υπήρξε κάποια στιγμή που φτάσαμε κοντά σε πολεμικό επεισόδιο;» ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε: «Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω». «Αυτό ήταν η σύγκρουση των δύο πλοίων;» ήταν η επόμενη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε με ένα μονολεκτικό «ναι».

Το επεισόδιο στο Αιγαίο

Ηταν την Τετάρτη 12 Αυγούστου όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική φρεγάτα έκανε έναν άτσαλο ελιγμό και συγκρούστηκε με τη φρεγάτα «Λήμνος». Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε μυστικό το περιστατικό, για να μη δώσει στους Τούρκους την ευκαιρία να επιδιώξουν αντίποινα. Οταν όμως η Αγκυρα διακίνησε τα fake news ότι δήθεν η φρεγάτα «Λήμνος» είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, τότε το protothema.gr δημοσίευσε τη φωτογραφία με την τρύπα στο πρωραίο τμήμα της τουρκικής φρεγάτας, ντοκουμέντο που δεν άφηνε περιθώρια για αμφιβολίες. Ο πρωθυπουργός είχε θέσει τις ημέρες εκείνες τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ύψιστη ετοιμότητα. Η επικοινωνιακή προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δήθεν οι Τούρκοι είχαν δώσει ένα μάθημα στους Ελληνες είχε πέσει στο κενό. «Αν δεν κάνει κίνηση τώρα, δεν θέλει να πάει σε πόλεμο», ήταν η πρόβλεψη που είχε διακινδυνεύσει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνομιλία του με τον τελευταίο μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας από την επακούμβηση.

Δεν ήταν η μοναδική φορά κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών του «Oruc Reis» στην περιοχή του Καστελόριζου που οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες να επιτελέσουν τα συνταγματικά προβλεπόμενα καθήκοντά τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το 24ωρο της 22ας Ιουλίου, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν απογείωσε ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος της. Στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας όλα τα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη ήταν έτοιμα, εξοπλισμένα με όλα τους τα όπλα και πλήρη φόρτου καυσίμων. Το ίδιο βράδυ, όπως βεβαιώνουν έγκυρες πηγές, 20 ελληνικά πολεμικά πλοία κινήθηκαν νότια και ανατολικά της γραμμής Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη. «Πήγαμε για να μην κάνουμε πόλεμο», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικός αξιωματούχος από τον οποίο ζητάμε να μας αποκωδικοποιήσει τον αντικειμενικό σκοπό της τακτικής που είχε ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Με την προβολή της αποτρεπτικής ισχύος, η τουρκική πλευρά πήρε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη διά παν ενδεχόμενο.

Το φόρουμ «Φιλία»

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς παζαρεύει με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την τύχη των ρωσικών S-400, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα και τη Γαλλία αντιλαμβανόμενος ότι ο άξονας Αθήνας - Παρισίων δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τα τουρκικά σχέδια στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ με επικοινωνίες των μυστικών υπηρεσιών της Αγκυρας και της Ιερουσαλήμ αλλά και διερευνητικές επαφές μέσω μιας σειράς από κανάλια. «Δεν γνωρίζω αν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών», ήταν η διπλωματική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως πιθανή εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

Εμπειροι διπλωματικοί παράγοντες με γνώση των συζητήσεων σημειώνουν ότι είναι άλλο πράγμα η απόπειρα για ήρεμα νερά μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ για δύο, τρεις, πέντε μήνες και άλλο πράγμα η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Σε μια περίοδο όπου όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τα δεδομένα είναι τέτοια που δεν μπορούν να αγνοηθούν: η τουρκική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι παραμένει χρήσιμη για την Ουάσινγκτον, δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εντός της Ε.Ε. όπως η Γερμανία. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στον σχεδιασμό ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό και οπλικά συστήματα ενώ ισχυροποιεί τις συμμαχίες της στην ευρύτερη περιοχή, όπως έδειξε το φόρουμ «Φιλία» στο οποίο συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Κύπρος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία κλείνουν - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης