Συγκεκριμένες «ιδέες» για το Σκοπιανό κατέθεσε ο Νίμιτς

«Ξεκάθαρη, χωρίς αιρέσεις» συμφωνία για το Σκοπιανό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα με τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς.

«Δεν εννοείται να υπάρχουν ασάφειες ως προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων», υπογράμμισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες των χωρών είναι δικό τους θέμα, όμως η τελική λύση θα πρέπει να ισ

«Ξεκάθαρη, χωρίς αιρέσεις» συμφωνία για το Σκοπιανό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα με τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς.

«Δεν εννοείται να υπάρχουν ασάφειες ως προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων», υπογράμμισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες των χωρών είναι δικό τους θέμα, όμως η τελική λύση θα πρέπει να ισχύσει χωρίς αιρέσεις». Με τη δήλωσή της αυτή η υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύει σε κεντρικό θέμα της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης το ζήτημα του δημοψηφίσματος που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρουέφσκι για την επικύρωση της όποιας λύσης.

Διαμηνύοντας στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι το δημοψήφισμα (ως διαδικασία επικύρωσης) θα πρέπει να προηγηθεί του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κυρία Μπακογιάννη αποκαλύπτει εμμέσως ότι η διαπραγμάτευση έχει υπεισέλθει στην ουσία του ονόματος. Υπενθυμίζεται ότι στις εφημερίδες των Σκοπίων έχει δημοσιευτεί ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ευρίσκονται ονομασίες όπως «Βόρεια», «Ανω» και «Μακεδονία του Βαρδάρη».

«Η ελληνική θέση είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό», επανέλαβε η υπουργός των Εξωτερικών και σημείωσε ότι ο κ. Νίμιτς «κατέθεσε ιδέες», τις οποίες ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει.

Από την πλευρά του, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει τελικό χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης. «Δεν βλέπω προθεσμίες ούτε την 9η Ιουλίου (ημερομηνία επίσημης ένταξης Κροατίας και Αλβανίας στο ΝΑΤΟ) ή άλλη ημερομηνία ως ιδιαιτέρως σημαντική», και πρόσθεσε ότι εργάζεται προκειμένου «η διαδικασία να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, «το κύριο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το ζήτημα του ονόματος και η χρήση της ονομασίας που θα συμφωνηθεί». Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε «περιφερειακό» το θέμα της υποτιθέμενης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η ταυτότητα των ανθρώπων πηγάζει από τους ίδιους, την παράδοση και την κληρονομιά τους».

Αύριο Παρασκευή ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της FYROM. Οι συζητήσεις αυτές θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας, αφού από τη στάση της σκοπιανής ελίτ θα κριθεί εν πολλοίς εάν οι προτεινόμενες «ιδέες» και «σκέψεις» του κ. Νίμιτς μπορούν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διαβούλευση.      

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr