Τον κορυφαίο ορειβάτη – αλπινιστή Αντώνη Συκάρη συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον κορυφαίο ορειβάτη – αλπινιστή Αντώνη Συκάρη συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Αντώνη Συκάρη για την τελευταία του αποστολή στο φονικό βουνό Κ2 των Ιμαλαΐων – Τι είπε ο ορειβάτης στο protothema.gr για τη συνάντηση, αλλά και για τα κρυοπαγήματα που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την προσπάθεια ένα βήμα πριν την κορυφή

SYKARIS_MITSOTAKIS
Τον κορυφαίο Έλληνα ορειβάτη – αλπινιστή Αντώνη Συκάρη υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τον κάλεσε για τον συγχαρεί για την τελευταία του αποστολή στο φονικό βουνό Κ2 των Ιμαλαΐων. Ο πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Έλληνα αλπινιστή στα Ιμαλάια όπου μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας προσπάθησαν για το ακατόρθωτο, να κατακτήσουν την φονική κορυφή των 8611 μέτρων μέσα στο χειμώνα. Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας φτάσει μια ανάσα από την κορυφή, αποφάσισε να μην προχωρήσει εξαιτίας κρυοπαγημάτων στα πόδια του, σκεπτόμενος πως εάν προχωρήσει τα πόδια θα πάθαιναν τέτοια ζημιά που θα του τα έκοβαν. Αυτό και μόνο στάθηκε αρκετό για τον Έλληνα ορειβάτη να μην επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή.

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αντώνη Συκάρη δίνοντάς του κουράγιο και δύναμη, ενώ τώρα που επέστρεψε στην Ελλάδα, τον κάλεσε και αργά το απόγευμα της Παρασκευής, συναντήθηκαν. Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά με τον πρωθυπουργό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ορειβασία και τον αλπινισμό.

Μιλώντας στο protothema.gr ο Αντώνης Συκάρης τόνισε ότι δεν περίμενε από τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει να λύσει τόσα προβλήματα, να βρει λίγο χρόνο για να τον καλέσει: «Ειλικρινά δεν έχω λόγια για τον πρωθυπουργό. Δεν το περίμενα να με καλέσει. Συζητήσαμε για την αποστολή, ενώ έδειξε ότι έχει αρκετές γνώσεις για την ορειβασία και τον αλπινισμό. Συζητήσαμε για το όνειρό μου που είναι να γίνω ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο άνω των 50 ετών που θα έχει ανέβει και στις 14 κορυφές του πλανήτη άνω των 8000 μέτρων, προτρέποντάς με να μην αφήσω αυτό το όνειρο και να το προσπαθήσω. Επίσης μιλήσαμε για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιώ, για τη φόρμα, τις μπότες, τα μπαστούνια και γενικά για όλα αυτά που είναι απαραίτητα σε έναν ορειβάτη- αλπινιστή. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να κάνει προς το καλοκαίρι ανάβαση στον Όλυμπο, ενώ μου αποκάλυψε ότι σκοπός του είναι η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός και το χειμώνα, με την δημιουργία σύγχρονων καταλυμάτων ή τον εκσυγχρονισμό εκείνων που υπάρχουν και θέλει να προσεγγίσει επενδυτές ώστε η χώρα μας να έχει τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου. Μου είπε ότι με παρακολουθεί μέσα από τη σελίδα μου στο www.antonissykaris.gr αλλά και μέσα από το facebook και το Instagram. Ειλικρινά ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός ο άνθρωπος, ο πρωθυπουργός βρήκε αυτό το χρόνο για να μιλήσει μαζί μου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη συμπαράσταση και τη συνάντησή μας».

Στο Νεπάλ η επόμενη αποστολή

Ο Αντώνης Συκάρης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για την επόμενη αποστολή του η οποία θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου για το βουνό Annapurna στο Νεπάλ.

Κλείσιμο
Ο Έλληνας ορειβάτης είχε περιγράψει στο protothema.gr λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα τις δύσκολες στιγμές που έζησε στο Κ2. «Το έχω πει πολλές φορές ήμουν αποφασισμένος μόλις θα έφτανα στην κορυφή θα σήκωνα το δορυφορικό τηλέφωνο και θα έλεγα η Ελλάδα νίκησε, η Ελλάδα τα κατάφερε, είμαστε στην κορυφή. Γιατί όλοι αυτό πασχίζαμε, να φτάσουμε στην κορυφή».

Φθάνοντας μαζί με άλλους σχοινοσυντρόφους στα 7450 μέτρα με την θερμοκρασία να είναι στους μείον 39 ψάχνοντας να βρουν κάποιες σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα, ο Αντώνης Συκάρης, σκεφτόταν την κορυφή και μόνο.

«Την ώρα που προσπαθούσαμε να βρούμε τις σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα μέσα στο χιόνι, τα πόδια μου έπαθαν κρυοπαγήματα και ειδικά τα μεγάλα δάχτυλα. Εκεί το πράγμα άρχισε να θολώνει ως προς το να πας στην κορυφή. Όταν στήσαμε τις σκηνές και ενώ ήταν για δυο άτομα μπήκαμε 7 με 8 άτομα, κατάφερα να βγάλω τα παπούτσια μου και βλέπω τα δυο δάχτυλά μου που είχαν αρχίσει να γίνονται μπλε. Αυτό σήμαινε ότι θα εξελισσόταν. Η επιθυμία μου όμως να συνεχίσω παρέμενε και ήταν πολύ δυνατή. Ξέραμε ότι η θερμοκρασία όσο ανεβαίνουμε θα φτάσεις στους μείον 55 και ότι έχουμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να πάμε και να γυρίσουμε, αφού και ο αέρας που ήταν στα δέκα χιλιόμετρα την ώρα θα γύριζε στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Με τα στοιχεία αυτά αρχίζεις να σκέφτεσαι επιχειρησιακά ότι ρισκάρεις πολύ περισσότερο για να φύγεις και να πας στην κορυφή» λέει στο protothema.gr ο Αντώνης Συκάρης.


Γιατί αποφάσισε να μην συνεχίσει την προσπάθεια


Περιγράφοντας τις δραματικές εκείνες στιγμές αποκαλύπτει ότι ο βορειοϊρλανδός σχοινοσύντροφός του Νοέλ, ο οποίος είχε δει την κατάσταση των ποδιών του του είπε να μην συνεχίσει την προσπάθεια. «Τα πόδια μου είχαν πρόβλημα και είχαμε και την πρόβλεψη ότι ο καιρός θα χαλάσει. Σε καμία περίπτωση όμως εγώ δεν είπα ότι δεν θα πάω. Ήθελα πάρα πολύ να φτάσω στην κορυφή, ήθελα να το κάνω για τους Έλληνες για την ελληνική ορειβασία, για την Ελλάδα. Ωστόσο με όλα αυτά και τα υπόλοιπα άτομα που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα αναθεώρησαν τις απόψεις τους και δεν ξεκίνησε κανείς για την κορυφή. Εγώ επέμενα, έβαλα τα παπούτσια μου παρόλο που είχα πρόβλημα και είπα ότι θα ξεκινήσω. Πήρα δυο φιάλες οξυγόνου και σηκώθηκα να πάω. Ήδη τρία άτομα είχαν φύγει και ήξερα ότι υπάρχουν άνθρωποι μπροστά μου, όποτε ήξερα ότι δεν θα ήμουν μόνος.

Εκείνη τη στιγμή ο Νοέλ μου είπε: «Αντώνη 95% αυτοί που έφυγαν θα γυρίσουν πίσω δεν θα ανέβουν στην κορυφή μην πας σε παρακαλώ, δες τα πόδια σου θα πάθεις μεγάλη ζημιά, αν πας θα σου κόψουν τα πόδια». Οι τελευταίες αυτές λέξεις του βορειοϊρλανδού αλπινιστή χτύπησαν σαν καμπάνα στα αυτιά του Αντώνη Συκάρη. Το μυαλό του έφτιαξε εικόνα το κόψιμο των ποδιών του και αμέσως σκέφτηκε, όπως είπε στο protothema.gr: «αν μου κόψουν τα πόδια δεν θα ξαναπάω ποτέ για ορειβασία σε κανένα βουνό. Και εγώ θέλω να κατακτήσω και τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων. Αξίζει τον κόπο αφού έχω και κρυοπαγήματα να πάω πάνω; Η λογική έλεγε να μην συνεχίσω. Μίλησα με τον γιο μου την κόρη μου και την γυναίκα μου, τους εξήγησα την κατάσταση και μου είπαν «μπαμπά μην πας, θα χάσεις τη ζωή σου». Κάθισα μιάμιση ώρα και ταλαντευόμουν, αλλά ευτυχώς πήρα την απόφαση να μην συνεχίσω. Εκείνο που με έκανε να το αποφασίσω ήταν τα λόγια της οικογένειάς μου, αλλά και η εικόνα που έφτιαξα στο μυαλό μου να είμαι χωρίς πόδια. Γιατί εάν έχανα τα πόδια μου δεν θα μπορούσα να πάω σε άλλα βουνά ποτέ ξανά». Σε αυτή την διεθνή αποστολή στην οποία συμμετείχε η ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα ενώ άλλοι τρεις επίσημα αγνοούνται. «Ο Ισπανός Σέρτζιο Μινκότε στις 16 Ιανουαρίου και ο Βούλγαρος Ατανάς Σκατόφ στις 5 Φεβρουαρίου. Έπεσαν στο κενό ενώ ανεβαίναμε. Ο Μινκότε πέθανε στα χέρια μου. Είναι συγκλονιστικό. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Ο Σκατόφ έπεσε σε γκρεμό περίπου δύο χιλιομέτρων και όταν ήμουν στο Ισλαμαμπάντ ήρθε η γυναίκα του για να παραλάβει τη σορό του. Ο Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα από το Πακιστάν, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι ήταν οι τρεις που επιχείρησαν να ανέβουν την κορυφή, όταν εγώ αποφάσισα να μην το κάνω, δυστυχώς χάθηκαν» θα πει ο Αντώνης Συκάρης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολυχρονίδη (ΘΕΜΑ 104,6): «Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από ηθοποιό-σκηνοθέτη που το όνομά του έχει δημοσιευθεί»


Το «διαφορετικό» χιόνι της «Μήδειας» τσάκισε τα δένδρα στην Αττική


Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την πίεση στο ΕΣΥ - Κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης