Η μυστηριώδης Σουζάνα του Πολ Τόμσεν

Διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο όπου καταλύει ο Mr «blue eyes» κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα

ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «Σουζάνα» υπογράφει με διακριτικό τρόπο την παραμονή της στο ξενοδοχείο όπου καταλύει ο επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα. Είναι η άγνωστη συνεργάτιδα που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα, όταν εκείνος επισκέπτεται τη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξει αν το εγχώριο οικονομικό επιτελείο συμμορφώνεται με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

μσεν, του στελέχους που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το σκληρό πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία.  Αθόρυβα και χωρίς να το γνωρίζει κανείς, πιθανόν ούτε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν, η Σουζάνα βρίσκεται διακριτικά στο πλευρό του κ. Τόμσεν, διαμένοντας μάλιστα στο ίδιο ξενοδοχείο όπου καταλύει ο Mr «blue eyes» κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα. Προκειμένου, μάλιστα, να έχουν στενή συνεργασία όσο θα βρίσκεται στη χώρα μας, φροντίζει ο ίδιος να της κλείνει δωμάτιο δίπλα στο δικό του, όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια της διαμονής του κ. Τόμσεν στο «Χίλτον». Και επειδή πρόσληψη Ελληνίδας βοηθού δεν προβλέπεται από τη συμφωνία του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της τρόικας καλύπτει τα έξοδά της από την τσέπη του, πληρώνοντας πάντα το ξενοδοχείο με την προσωπική πιστωτική του κάρτα. 

ΚΟΜΨΟΣ, ΞΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ 

Ο κ. Πολ, για την ακρίβεια Πουλ, Ματίας Τόμσεν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην Ααμπενράα της Δανίας πριν από 56 χρόνια. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εργάστηκε μετά την απόκτηση του μάστερ του ως επισκέπτης καθηγητής στο ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ως το 1982. Εκείνη τη χρονιά ο κομψός, ξανθάς, γαλανομάτης Δανός προσελήφθη από το ευρωπαϊκό γραφείο του ΔΝΤ. Οι καλές σπουδές του και το πείσμα που τον διέκρινε εκτιμήθηκαν από τους προϊσταμένους  ως θεμελιώδη προσόντα για την εξέλιξή του σε τεχνοκράτη καριέρας. Το προφίλ αυτό ο νεαρός, τότε, Δανός το καλλιέργησε ως απεσταλμένος του Ταμείου στις χώρες που ζήτησαν την οικονομική βοήθειά του. Ηταν η εποχή που τα πρώην σοβιετικού τύπου καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης κατέρρεαν πολιτικά το ένα μετά το άλλο και οι οικονομικές ανάγκες τους διογκώνονταν καθημερινά. Οι προσφυγές τους για δάνεια στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτες και έτσι ο προσοντούχος Δανός υπάλληλος ξεκίνησε ως απεσταλμένος τη διαδρομή του από το Βελιγράδι το 1987. 

Μετακινούνταν και έμενε περιστασιακά εκεί επί τέσσερα συναπτά χρόνια. Ακολούθησαν η Σλοβενία, τα Σκόπια, η Ρουμανία. Πάνω από μία δεκαετία πηγαινοερχόταν στη βορεινή πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου, επιβλέποντας τη διασφάλιση των χορηγημένων δανείων μέσω των σχεδιασμών του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των συγκεκριμένων χωρών. Σε Λιουμπλιάνα, Σκόπια και Βουκουρέστι ανέπτυξε πληθώρα επαφών σε κορυφαίο, και μη, επίπεδο ενώ παράλληλα κέρδιζε προαγωγές και αξιώματα στα πλαίσια της εξέλιξής του εντός της υπαλληλικής πυραμίδας του οργανισμού. Επόμενο σημαντικό βήμα στην καριέρα του ήταν η εγκατάστασή του ως επικεφαλής του ΔΝΤ στη Μόσχα το 1998. Εξι χρόνια πήγαινεέλα εκεί γνώρισε από κοντά τις πολυποίκιλες πτυχές της  ρωσικής πρωτεύουσας χειμώνα και καλοκαίρι. Σε μια πόλη όπου εκείνη την περίοδο βασίλευαν η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, οι ελκυστικές προκλήσεις, οι ηδονικοί πειρασμοί αλλά και οι επικίνδυνες τρικλοποδιές, ο κ. Τόμσεν, χωρίς να είναι ακραία πουριτανός, αποδείχτηκε εκτός από επαγγελματικά αποτελεσματικός και βράχος ηθικής, πιο ακλόνητος από εκείνον που στηρίζει την εμβληματική γοργόνα της πατρίδας του. 

Στο μόνο «αμάρτημα» που υπέπεσε, όπως διαδίδουν συνάδελφοί του, υποτίθεται ότι είναι η ροπή προς τη μοριακή γαστρονομία. Μυήθηκε, λένε, στην απόλαυση αυτής της τέχνης μαγειρέματος που μεταφορικά συνδυάζει σε ένα πιάτο το γερμανικό Μπαουχάους με τον ρωσικό κονστρουκτιβισμό. Στα εστιατόρια, πάντως, όπου σύχναζε συνοδευόταν μονίμως από υπεράνω υποψίας παρέα. Οσο για το τι έκανε ιδιωτικώς στο δωμάτιό του ο διακριτικός και άμεμπτος, κατά την έξωθεν καλή μαρτυρία κ. Τόμσεν, ουδείς είχε να του καταμαρτυρήσει οτιδήποτε το επιλήψιμο. Και για ποιον λόγο άλλωστε;    Το 2004 τερμάτισε ευδοκίμως τη θητεία του στη Μόσχα και ο παντρεμένος με δύο παιδιά Δανός τεχνοκράτης προήχθη σε αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκου τομέα του Ταμείου. Ωσπου η νοτιότερη πλευρά της Ανατολικής Ευρώπης έσπευσε επειγόντως να ζητήσει, πέραν αυτή της Ε.Ε., και τη βοήθεια του ΔΝΤ. Κάπως έτσι ο ώριμος και δοκιμασμένος πλέον σε ειδικές αποστολές κ. Τόμσεν, αρκούντως γοητευτικός, έμπλεος εμπειριών και με αυτογνωσία στις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς σε δωμάτια ξενοδοχείων, μακριά από τους οικείους του, κατέφθασε στην Αθήνα για να γνωρίσει από κοντά το θερμό κλίμα και τους θερμόαιμους κατοίκους της. Με τη Σουζάνα λέγεται ότι γνωρίστηκε σε μια από τις συνήθεις επισκέψεις του στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες. Τον περασμένο Νοέμβριο,  κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης παραμονής του στην πρωτεύουσα, όταν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι μισθωτούς και συνταξιούχους, ο κ. Τόμσεν συνεργαζόταν με την εξ απορρήτων βοηθό του στο «Χίλτον», καλύπτοντας όλα τα έξοδά της. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τρόικας είχε κάνει check in στις 13/11/2010, επιλέγοντας για τη διαμονή του την junior suite 900 με θέα την Ακρόπολη, κλείνοντας το 903 δωμάτιο για τη Σουζάνα, η οποία έκανε check in την ίδια ημέρα. Το δωμάτιό της κρατήθηκε μέχρι τις 23/11/2010, ημερομηνία κατά την οποία αναχώρησε από την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν. Οι δυο τους εθεάθησαν στο εστιατόριο «Βυζαντινό» να συντρώγουν διακριτικά, ενώ άλλοι υπάλληλοι τους είδαν σε ένα από τα καφέ του ξενοδοχείου να απολαμβάνουν το ρόφημά τους συζητώντας για αρκετή ώρα.  Η Σουζάνα έγινε η «σκιά» του εκπροσώπου της τρόικας και στο πιο πρόσφατο ταξίδι του τον Φεβρουάριο, το οποίο συνοδεύτηκε με την περιβόητη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο ίδιος και τα υπόλοιπα στελέχη του ΔΝΤ, ζητώντας από την κυβέρνηση την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Ο κ. Πολ Τόμσεν αφίχθη στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στις 3/2/2011 καταλύοντας στη σουίτα 1046, κλείνοντας για την εξ απορρήτων συνεργάτιδά του το αμέσως διπλανό δωμάτιο, το 1047, σε ειδική μάλιστα τιμή, καθ’ ότι και η ίδια θεωρείται τακτική πελάτης του εν λόγω ξενοδοχείου. Η Σουζάνα αφίχθη μία μέρα αργότερα, κρατώντας το δωμάτιό της μέχρι και την τελευταία ημέρα της παραμονής του κ. Τόμσεν στην Ελλάδα, δηλαδή οκτώ μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 12/2/2011. Τα έξοδα της διαμονής της, τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 1.767,08 ευρώ, κάλυψε εξ ολοκλήρου ο ίδιος, χρησιμοποιώντας για μία ακόμα φορά την προσωπική πιστωτική του κάρτα. 

ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ   

Το «ΘΕΜΑ» επισκέφτηκε την οδό όπου δηλώνει ως κατοικία η συνεργάτιδα του κ. Τόμσεν σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Οι γείτονες που τυγχάνουν να γνωρίζουν την 35χρονη γυναίκα, αφού εξαίρουν την άμεμπτη οικογενειακή της κατάσταση, κάνουν λόγο για καθημερινή παρουσία αστυνομικών με πολιτικά σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από την πατρική της κατοικία κάθε φορά που ο κ. Τόμσεν επισκέπτεται την Ελλάδα. Η στενή τους σχέση και το γεγονός ότι η Σουζάνα τον ακολουθεί σχεδόν παντού θα έκανε πολλούς κακεντρεχείς να αναρωτηθούν αν υφίστανται υποψίες ερωτικής σχέσης μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονοηθεί, όχι όμως στην περίπτωση του κ. Τόμσεν, ο οποίος δηλώνει και είναι πιστός οικογενειάρχης. Πέραν αυτού, ο ίδιος είναι τόσο πολυάσχολος σε καθημερινή βάση ώστε τις βραδινές ώρες, πολλές φορές έως το ξημέρωμα, τις δαπανά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του μελετώντας σχέδια, εγκυκλίους και προγράμματα εκταμιεύσεων δόσεων από το ΔΝΤ, που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με τόσο εκτεταμένες υποχρεώσεις, ο κ. Τόμσεν, καθώς και με τη διαυγή πληρωμή των τιμολογίων κράτησης δωματίου της Σουζάνας, φωτίζει την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζεται προφανέστερα από την κάλυψη οποιωνδήποτε άλλων αναγκών που υποτίθεται ότι θα χρειαζόταν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr