Αναστασιάδης για το Κυπριακό: Λύση που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής

Αναστασιάδης για το Κυπριακό: Λύση που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής

Το διάστημα 27-29 Απριλίου στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό - Αποφασισμένος να συμμετάσχει στη σύσκεψη ο Νίκος Αναστασιάδης - Τσαβούσογλου: Στο Κραν Μοντάνα οι Έλληνες δεν ήθελαν να μοιραστούν τίποτα

anastasiadis__2_
Την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, εκφράζει εκ νέου ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωση χαιρετίζει την εξαγγελία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που ακολούθησε.

Τσαβούσογλου: Στον Κραν Μοντάνα οι Έλληνες δεν ήθελαν να μοιραστούν τίποτα

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία είπε ότι «η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενημέρωσε ότι στα τέλη Απριλίου, στις 27-29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση 5 συν 1».

Οπως ανέφερε, κατά τις διαβουλεύσεις μαζί τους για το θέμα της ημερομηνίας, είχαν προτείνει αυτές τις ημερομηνίες ανάμεσα σε άλλες ως κατάλληλες. Αφού επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες όλες οι πλευρές, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, είπε και σημείωσε ότι πιο πριν δεν ήταν σαφές αν θα είναι στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη.

«Για μένα η Γενεύη είναι καλύτερα επειδή αν κοιτάξουμε τα πρόσωπα και τις χώρες που θα συμμετάσχουν, οι περισσότερες χώρες είναι από αυτή την πλευρά του πλανήτη», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία και ψευδοκράτος πρότειναν την πενταμερή για να καταθέσουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους. «Γιατί προτείναμε την 5 συν 1; Επειδή στο Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα. Ούτε στο πεδίο της ενέργειας, ούτε στο θέμα της εξουσίας. Επομένως, είπαμε γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι διαπραγματεύσεις αν δεν έχουν αποτέλεσμα; Εμείς θέλουμε να γίνουν διαπραγματεύσεις για να υπάρξει μία μόνιμη λύση. Εμείς ως Τουρκία το προτείναμε, όλοι το αποδέχτηκαν και μεταξύ 27-29 Απριλίου στη Γενεύη θα συμμετάσχουμε ως Τουρκία και ως τδβκ (ψευδοκράτος). Και θα θέσουμε ξεκάθαρα στο τραπέζι όλα αυτά τα θέματα”, ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: «Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Λιγνάδης, Φιλιππίδης, Στραβοπόδης: Τι συνδέει τους τρεις ηθοποιούς που καταγγέλθηκαν για βιασμό

Λιγνάδης: Η ώρα της απολογίας - Πρώτα θα κριθεί η αίτηση ακυρότητας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης