Η «άλλη μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Από τον Εμίλ Ζολά ως τoν Πάνο Καμμένο

Η «άλλη μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Από τον Εμίλ Ζολά ως τoν Πάνο Καμμένο

Στιγμές έντασης, καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να διακόψουν τον πρωθυπουργό, αλλά και... φιλολογική  συζήτηση για το περιεχόμενο του «Κατηγορώ», όπως και υπενθυμίσεις Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τα παλαιότερα τρομο-σενάρια του κυβερνητικού εταίρου του, που ταύτιζε τη  17Ν με το ΠΑΣΟΚ

mitsotakis_tsipras_1
Σφοδρές πολιτικές επακουμβήσεις και ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών έως φιλολογικές συγκρούσεις για τον Εμίλ Ζολά συμπεριέλαβε το σκληρό μπρα ντε φερ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και την αναζωπύρωση των φαινομένων ακραίας βίας από μπαχαλάκηδες. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών μονομάχων στην Βουλή πλαισιώθηκε και από διαρκείς παρεμβάσεις βουλευτών οι οποίοι έριχναν περισσότερο λάδι σε μια ούτως ή άλλως εκρηκτική συνεδρίαση.

Σύγκρουση για την «πολιτική ταυτότητα» της 17Ν και τον Πάνο Καμμένο

Η σύγκρουση των Μητσοτάκη – Τσίπρα περιέλαβε και ιστορικές αναδρομές σε τεταμένες περιόδους κατά τις οποίες η «17Ν» δρούσε ανεξέλεγκτα και δολοφονούσε. Αντιδρώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς όσους επιχειρούν να κατηγορήσουν το κόμμα του για συμπάθεια προς την δράση της «17Ν» και του Δημήτρη Κουφοντίνα είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην ΝΔ «εφημερίδες της δικής σας παράταξης έγραφαν για “Πασοκική τρομοκρατία”. Αυτή είναι η παράδοσή σας. Να τρομοκρατείτε τους αντιπάλους σας. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας επιτρέπω να το συνεχίσετε αυτό. Να σεβαστείτε τους αγώνες αυτής της παράταξης. Η χώρα δεν μπορεί να γυρνά σε εποχή μίσους και διχασμού».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας επισήμανε στον κ. Τσίπρα πως ο «εμπνευστής» της θεωρίας που συνέδεε τον τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου με την «17Ν» ήταν ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε στις πλατείες αγανακτισμένων για να συγκυβερνήσει το 2015.

«Έρχομαι στα ζητήματα τα δύσκολα της τρομοκρατίας. Θα πω μια κουβέντα. Κάποιοι από εμάς βιώσαμε με έντονο τρόπο αυτή την σκληρή εποχή κατά την οποία πολλά είχαν ειπωθεί τότε στην ένταση της στιγμής. Μπορώ να θυμίσω σε εσάς ένα: αυτός που έγραφε βιβλία και έλεγε ότι ο ιδεολογικός καθοδηγητής της 17Ν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε 4 χρόνια. Αυτό είναι το δείγμα που δείχνει την ποιότητα με την οποία βλέπετε τα πράγματα κ. Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Εμείς που βιώσαμε αυτά τα γεγονότα δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα. Όπως δεν θα ακουστεί οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Μπορώ να σας πω όμως ότι δεν απαντήσατε για τα πραγματικά δεδομένα ότι ένα από τα νομοθετήματα τα πρώτα που φέρατε ως κυβέρνηση ήταν η διευκόλυνση των κατάδικων τρομοκρατών. Εσείς το κάνατε αυτό».
Κλείσιμο
mitsotakis_ast

Φιλολογική συζήτηση για τον Ζολά

Εκτός όμως από βία και τρομοκρατία η σύγκρουση είχε και στοιχεία φιλολογικής αντιπαράθεσης. Η πρωτολογία του κ. Τσίπρα κατά την οποία χρησιμοποίησε περισσότερες από 17 φορές την λέξη «κατηγορώ» για να απαριθμήσει τις ευθύνες που κατά τον ίδιο βαραίνουν την κυβέρνηση, θύμισε στον πρωθυπουργό το ομώνυμο βιβλίο του Εμίλ Ζολά.

«Είχατε την ευκαιρία σήμερα, κύριε Τσίπρα, να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό το οποίο υποκριτικά ισχυρίζεστε ότι σας ενδιαφέρει. Η δήθεν ενότητα, οι δήθεν χαμηλοί τόνοι. Χρησιμοποιήσατε, αν μέτρησα καλά, 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Δεν θα το έλεγες ακριβώς μία προσέγγιση χαμηλών τόνων. Μόνο που όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το «Κατηγορώ», εξέφραζε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό. Να ενημερώσετε τον λογογράφο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ανταπαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Δεν τα μάθατε καλά εκεί στο Κολάμπια. Το “κατηγορώ” του Ζολά ήταν προς τους κρατικούς παράγοντες που σκηνοθέτησαν μια καταδίκη ενός αθώου. Του Ντρέυφους. Το “κατηγορώ” ήταν υπέρτατος λόγος υπέρ της Δικαιοσύνης. Αν ζούσε τώρα ο Ζολά, ενδεχομένως να είχε την ίδια τύχη που του επιφύλαξε το γαλλικό κράτος, θα τον μηνύατε ή θα τον δικάζατε».

Εξαγωγή μπαχαλάκηδων στην Ν. Σμύρνη

Εκτός όμως από την απευθείας ανταλλαγή επιχειρημάτων, η συνεδρίαση έλαβε πρόσθετο «χρώμα» από τις διακοπές βουλευτών.

Τα περιστατικά όπως καταγράφονται από τους διαλόγους που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια έχουν ως εξής:

Κ. Μητσοτάκης: Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό έως θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου που έγινε επί των δικών σας ημερών. Ένα περιστατικό που μας ταρακούνησε όλους. Δεν δείξατε όμως την ίδια ευαισθησία για τους συνταξιούχους που του σπάσατε στο ξύλο και τους ψεκάσατε με χημικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Δική μας κεντρική προεκλογική δέσμευση ήταν η ασφάλεια των πολιτών. Η μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Λύσαμε το ζήτημα των Εξαρχείων που εσείς δεν τολμούσατε να ακουμπήστε. Εμείς είμαστε συνεπείς.

Χρ. Σπίρτζης: Κάνατε τη Νέα Σμύρνη Εξάρχεια.

Κ. Μητσοτάκης: Το αντίθετο έγινε. Εσείς στείλατε τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων στη Νέα Σμύρνη. Σας κατηγόρησα κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιούσατε τα ΜΑΤ για την προστασία της δικής σας εικόνας. Όλοι θυμόμαστε π;vς κινούσασταν τότε στην Ελλάδα.
tsipras_ast
Μάχη για την κάμερα

Ενδεικτικό του κλίματος και των αποστάσεων που χωρίζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί και η αντιπαράθεση για την χρήση καμερών από τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, μια πρόταση που εισηγήθηκε τόσο η Επιτροπή Αλιβιζάτου όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύστημα καμερών θα επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις δράσεις της ΕΛΑΣ ώστε να καταγράφεται κάθε περιστατικό και να ερευνώνται με διαφάνεια οι συνθήκες πίσω από κάθε φαινόμενο αστυνομικής αυθαιρεσία. Με τον τρόπο αυτό -όπως ο ίδιος είπε- θα φανεί ποιος αυθαιρετεί και ποιος πετάει τις μολότοφ. Ο κ. Τσίπρας αλλά και βουλευτές του κόμματός του έδειξαν ότι διαφωνούν με αυτή την προοπτική και ζήτησαν να τοποθετηθούν οι κάμερες μόνο στα περιπολικά και στους χώρους ανάκρισης.

Κ. Μητσοτάκης: Έχω ευθύνη ως πρωθυπουργός να ζητήσω συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας. Και επί δικών μας ημερών και επί δικών σας ημερών. Και από τους συνταξιούχους που ψεκάστηκαν επί δικών σας ημερών. Είμαι εδώ να ζητήσω συγγνώμη και για όσα έγιναν από εσάς κ. Τσίπρα. Η άποψη μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα για να μην μπορεί ο καθένας να καταγράφει ότι θέλει όπως θέλει. Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς. Να έχουμε έχουμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες όπως Γαλλική και Βρετανική για ενίσχυση ψυχογραφημάτων για διαπίστωση εάν ένα πρόσωπο έχει ροπή στην βία για να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα.

Ν. Βούτσης: Δεν λέει αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη για τις κάμερες, να είναι με selfie (να δείχνουν δηλαδή τους αστυνομικούς).

Κ. Μητσοτάκης: Σας ενοχλούν τώρα οι κάμερες; Σας ενοχλούν που θα καταγράφουν και από που φεύγουν οι μολότοφ.

Τσίπρας προς Γεραπετρίτη: Δεν είστε εκλεγμένος για να μου μιλάτε έτσι

Πάντως, η έντονη συζήτηση προκάλεσε όπως ήταν φυσικό και ισχυρό εκνευρισμό. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και το γεγονός ότι δεν έχουν επιταχθεί -όπως υποστήριξε- τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην μάχη για τον κορωνοϊό. Την τοποθέτηση σχολίασε από τα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση έθεσε στην μάχη κατά της πανδημίας δύο ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο διάλογος έχει ως εξής:

Αλ. Τσίπρας: Αναλάβατε το ρίσκο να μην συνταγογραφούνται τα τεστ. Αναλαμβάνετε το ρίσκο να μην επιτάσσετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία μην τυχόν και χαλάσει η πελατεία τους. Χθες βγάλατε ανακοίνωση μετά από ένα χρόνο που σας παρακαλάμε για δύο ιδιωτικά…

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν χρειαζόταν αυτό, άνθρωπέ μου...

Αλ. Τσίπρας: Nα μου μιλάτε καλύτερα εμένα κ. Γεραπετρίτη. Δεν είστε και εκλεγμένος. Όχι σε εμένα αυτά τα «άνθρωπε μου». Να εκλεγείτε πρώτα και μετά.
asty_pe
Κύρκος, Φλωράκης, Γλέζος… Τσίπρας

Αντιπαράθεση υπήρξε και για την Αριστερά τουλάχιστον στο επίπεδο της σύγχρονης εκπροσώπησής της. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση στοχοποιεί εν συνόλω την Αριστερά και τις ιστορικές της προσωπικότητες κάνοντας αναφορά στους Γλέζο, Σάντα, Λαμπράκη κ.α.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην θέση που σήμερα κάθεται ο κ. Τσίπρας καθόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος σε μια εποχή που η «Αυγή» κατήγγειλε τον «αυριανισμό» και δεν τον υιοθετούσε. «Σας ζήτησα κ. Τσίπρα να αποκηρύξετε - και δεν το κάνατε - το σύνθημα, το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιήσατε στην Καλαμάτα τον Σεπτέμβριο του 2015. "Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Επιλέξατε για μία ακόμη φορά να μην απαντήσετε και επιλέξατε να κάνετε μία ιστορική αναδρομή στην Αριστερά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και σε εμβληματικές προσωπικότητες, τις οποίες ο δικός μας χώρος τιμά ως πρόσωπα που μπορεί να ήταν πολιτικοί αντίπαλοι πλην όμως αναγνωρίζεται η προσφορά τους στο συγκεκριμένο πολιτικό τους χώρο. Αυτή η συνεχής ανάκληση ιστορικών μορφών της Αριστεράς δεν δείχνει σεβασμό στην Αριστερά. Δείχνει προσωπική ανασφάλεια ως προς το μέτρο σύγκρισης το δικό σας με αυτές τις προσωπικότητες. Γιατί σας προσάπτω ότι ακριβώς αυτή την παράδοση της Αριστεράς, την καθαρή γραμμή που ακολούθησε η Αριστερά για πολλές δεκαετίες, εσείς δεν την υπηρετείτε...» είπε χαρακτηριστικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Σε αναστολή καθηκόντων από το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας ο Νίκος Νικολάου

Προκαλούν οι Τούρκοι στον Έβρο - Πυροβόλησαν στη θέα περιπόλου της Frontex
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης