Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΡΤ: Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ελλάδα
Εμμανουέλ Μακρόν στην ΕΡΤ: Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ελλάδα
Τι είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Νίκο Αλιάγα ο Πρόεδρος της Γαλλίας - Η Ευρώπη έχει τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε - «Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης», είπε για το μεταναστευτικό
Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ca5uwesjgxwp-se)
Μία μόλις ημέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ενώ ήταν προσκεκλημένος από την ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. «Η Γαλλία επιθυμεί σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και τα δύο έθνη βρίσκονται δίπλα εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια», δήλωσε ο ο πρόεδρος Μακρόν στον Νίκο Αλιάγα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν κατάφερε να βρεθεί στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση και η πανδημία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό των Ελλήνων.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤΡ1 και τον Νίκο Αλιάγα, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς στους αναπόσπαστους δεσμούς των δύο κρατών, τονίζοντας ότι τα ιδανικά της ελευθερίας που προέβαλε η Ελλάδα πριν από 200 χρόνια και η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 40 χρόνια δείχνουν το κοινό μας πεπρωμένο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μακρόν, η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική θέση εντός της ΕΕ. Από το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέχρι τις σχέσεις γειτονίας με τρίτες χώρες, όπως την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Συρία, η χώρα μας αποτελεί το κλειδί για την ασφάλεια της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην περιοχή, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ξεκάθαρος: «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν έχουν πρόβλημα».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που θα θέσει ως προτεραιότητες το Παρίσι κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι εάν η ΕΕ θέλει να ζήσει ειρηνικά θα πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι κράτη- μέλη πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό» δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν ο οποίος θέλησε να εξηγήσει τη διαφωνία του σε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. «Δεν μου αρέσει ο γενικός όρος «μετανάστης». Ναι, υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στις χώρες τους. Αυτούς, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε Ωστόσο η ΕΕ πρέπει να οργανωθεί. Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους. Ζητούν άσυλο ενώ γνωρίζουν ότι δεν το δικαιούνται και πρέπει να πολεμήσουμε τους διακινητές». Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και κάλεσε για ακόμα μια φορά τις κυβερνήσεις των «27» αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική ασύλου.
Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν παρασκευάστηκαν εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι το 2ο εξάμηνο του 2020 η ΕΕ θα παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Γάλλου προέδρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον Νίκο Αλιάγα:
MΑΚΡΟΝ: «Λυπάμαι που δε θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι. Γι’ αυτό θέλω καταρχήν να απευθύνω ένα μήνυμα πραγματικής φιλίας και σεβασμού για όλο τον ελληνικό λαό, τη χώρα, το έθνος και φυσικά για τις αρχές, την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό… //… Yπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ένας πολιτισμός, η κληρονομιά κατά κάποιο τρόπο της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία υπάρχει ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός, αυτός της προσήλωσης στην ελευθερία, στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εμπνέει και σήμερα επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και από τις αρχές αυτού του έτους, τα 40 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Δηλαδή, τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό. Την είδαμε τους τελευταίους μήνες, οπότε ναι, εμπνέει. Θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να εργαστούμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας, αλλά η Ελλάδα εμπνέει σήμερα όπως το έκανε και χθες επειδή υπάρχει αυτός ο μοναδικός δεσμός».
ΕΥΡΩΠΗ – ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο ερώτημα αν η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή της, ειδικά με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε:
ΜΑΚΡΟΝ: «Ναι, η Ευρώπη έχει τα μέσα. Πιστεύω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γεωπολιτική στιγμή, όπου όλοι έχουμε εργαστεί για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, που διαθέτει αυτό που αποκαλώ στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, που μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της. Έχουμε τα μέσα. Έχουμε τους στρατούς, τον εξοπλισμό, τη διπλωματική και οικονομική δύναμη που μας επιτρέπουν να το κάνουμε… Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει προφανώς μια μοναδική θέση από αυτή την άποψη, διότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο όπου τι συμβαίνει; Το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε το 2015, το ζούμε ακόμα και σήμερα κι επομένως η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα, αλλά τελικά για όλους μας…//Συνεπώς η Ελλάδα έχει αυτήν την απολύτως θέση-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι σημαντική για την κυριαρχία μας, για την οικονομική μας ζωή, διότι είναι ένας τόπος πλούτου, ανταλλαγών και σημαντική για τη σχέση μας με την Εγγύς & Μέση Ανατολή και την Αφρική. Απλώς είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. Άλλωστε αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη αυτό.
«…Έχουμε αρκετές ασκήσεις, μερικές που μόλις πραγματοποιήθηκαν, μια άλλη που έχει προβλεφθεί επίσης από τον Πρωθυπουργό, όπου θα συνεργαστούμε, θα αναπτυχθούμε μαζί, θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, είτε πρόκειται για το πολεμικό ναυτικό, το στρατό ξηράς ή την αεροπορία μας. Έχουμε αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε από κοινού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι θεωρώ ότι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ πρέπει να μπορεί να ζήσει ειρηνικά σήμερα. Πιστεύω ότι εάν η Ευρώπη θέλει να ζήσει ειρηνικά, πρέπει να ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της και να οικοδομεί αυτούς τους χώρους ειρήνης».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους… Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».
ΕΜΒΟΛΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει να έχουμε κοινό χάρτη πορείας. Έγκειται και στα κράτη-μέλη και στο Συμβούλιο που θα συνεδριάσει…στο τέλος της βδομάδας. Είδαμε πως σε εποχές κρίσης…υπάρχουν μη συνεργαζόμενες συμπεριφορές. Πολλά κράτη θέλησαν να κλείσουν τα σύνορά τους αμέσως. Το Σένγκεν, που είναι ένας χώρος ελευθερίας, μειώθηκε λίγο. Το άνοιγμα πρέπει να γίνει συντονισμένα. Πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες…για να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουμε ξανά…πώς θα ανοίξει το εμπόριο κι ο τουρισμός. Εξ’ού κι η ιδέα του πιστοποιητικού. Ας προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε τον ρυθμό του ανοίγματος…και τον τρόπο με τον οποίο θα κινούμαστε ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο… Πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αμφιβολία με ένα αρνητικό το τεστ. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς, εφαρμόσιμοι κανόνες. Έτσι, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εντός του ευρωπαϊκού χώρου…και θα αναπτυχθεί ο τουρισμός. …Θα πρέπει να δεχόμαστε…όποιον έχει κάνει κάποιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, Astrazeneca…αυτά που αναγνωρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρθουν…και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό ναι. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε τα πράγματα…με σαφείς κανόνες και πνεύμα συνεργασίας…ώστε να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε σταδιακά.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
« …πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από αυτήν την περίοδο κοιτάζοντας μπροστά. Πρέπει και πάλι να γίνουμε μια ήπειρος φιλοδοξίας, μιας θέλησης συνεργασίας. Το οφείλουμε στη νεολαία μας.
«Οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών και θα έλεγα ότι ο έφηβος που ήμουν, που μάθαινε τα αρχαία ελληνικά, τράφηκε από όλα αυτά. Οι Έλληνες, όπως είπα, συνέβαλαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσέφεραν τους μύθους που δόμησαν ολόκληρη τη φαντασία μας και οι οποίοι, επιπλέον, τροφοδότησαν την Aναγέννηση, τον κλασικισμό, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Έφεραν την φιλοσοφία και ομολογώ ότι έμαθα πολλά από την ελληνική φιλοσοφία. Είχα ένα δάσκαλο φιλοσοφίας, τον Πωλ Ρικέρ, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους διαβάζει στις εκδόσεις Budé, η οποία είναι δίγλωσση. Επομένως είτε πρόκειται για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν όλη την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και, επιπλέον, όλη την αγγλοσαξονική φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό…// Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Πατούλης: Έστειλε εξώδικο στη Μαρίνα Πατούλη
Εθνική Πινακοθήκη: Τα 11 εμβληματικά έργα της Επανάστασης του 1821
Πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ: Οι Άραβες θα «βγάλουν» κυβέρνηση!
Μία μόλις ημέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ενώ ήταν προσκεκλημένος από την ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. «Η Γαλλία επιθυμεί σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και τα δύο έθνη βρίσκονται δίπλα εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια», δήλωσε ο ο πρόεδρος Μακρόν στον Νίκο Αλιάγα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν κατάφερε να βρεθεί στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση και η πανδημία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό των Ελλήνων.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤΡ1 και τον Νίκο Αλιάγα, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς στους αναπόσπαστους δεσμούς των δύο κρατών, τονίζοντας ότι τα ιδανικά της ελευθερίας που προέβαλε η Ελλάδα πριν από 200 χρόνια και η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 40 χρόνια δείχνουν το κοινό μας πεπρωμένο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μακρόν, η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική θέση εντός της ΕΕ. Από το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέχρι τις σχέσεις γειτονίας με τρίτες χώρες, όπως την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Συρία, η χώρα μας αποτελεί το κλειδί για την ασφάλεια της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην περιοχή, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ξεκάθαρος: «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν έχουν πρόβλημα».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που θα θέσει ως προτεραιότητες το Παρίσι κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι εάν η ΕΕ θέλει να ζήσει ειρηνικά θα πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι κράτη- μέλη πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό» δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν ο οποίος θέλησε να εξηγήσει τη διαφωνία του σε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. «Δεν μου αρέσει ο γενικός όρος «μετανάστης». Ναι, υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στις χώρες τους. Αυτούς, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε Ωστόσο η ΕΕ πρέπει να οργανωθεί. Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους. Ζητούν άσυλο ενώ γνωρίζουν ότι δεν το δικαιούνται και πρέπει να πολεμήσουμε τους διακινητές». Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και κάλεσε για ακόμα μια φορά τις κυβερνήσεις των «27» αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική ασύλου.
Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν παρασκευάστηκαν εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι το 2ο εξάμηνο του 2020 η ΕΕ θα παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Γάλλου προέδρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον Νίκο Αλιάγα:
MΑΚΡΟΝ: «Λυπάμαι που δε θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι. Γι’ αυτό θέλω καταρχήν να απευθύνω ένα μήνυμα πραγματικής φιλίας και σεβασμού για όλο τον ελληνικό λαό, τη χώρα, το έθνος και φυσικά για τις αρχές, την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό… //… Yπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ένας πολιτισμός, η κληρονομιά κατά κάποιο τρόπο της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία υπάρχει ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός, αυτός της προσήλωσης στην ελευθερία, στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ενέπνεε την Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία. Εμπνέει και σήμερα επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και από τις αρχές αυτού του έτους, τα 40 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Δηλαδή, τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του αγώνα για τον πολιτισμό. Την είδαμε τους τελευταίους μήνες, οπότε ναι, εμπνέει. Θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να εργαστούμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας, αλλά η Ελλάδα εμπνέει σήμερα όπως το έκανε και χθες επειδή υπάρχει αυτός ο μοναδικός δεσμός».
ΕΥΡΩΠΗ – ΓΑΛΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο ερώτημα αν η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή της, ειδικά με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε:
ΜΑΚΡΟΝ: «Ναι, η Ευρώπη έχει τα μέσα. Πιστεύω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γεωπολιτική στιγμή, όπου όλοι έχουμε εργαστεί για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, που διαθέτει αυτό που αποκαλώ στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, που μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της. Έχουμε τα μέσα. Έχουμε τους στρατούς, τον εξοπλισμό, τη διπλωματική και οικονομική δύναμη που μας επιτρέπουν να το κάνουμε… Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει προφανώς μια μοναδική θέση από αυτή την άποψη, διότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο όπου τι συμβαίνει; Το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε το 2015, το ζούμε ακόμα και σήμερα κι επομένως η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα, αλλά τελικά για όλους μας…//Συνεπώς η Ελλάδα έχει αυτήν την απολύτως θέση-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι σημαντική για την κυριαρχία μας, για την οικονομική μας ζωή, διότι είναι ένας τόπος πλούτου, ανταλλαγών και σημαντική για τη σχέση μας με την Εγγύς & Μέση Ανατολή και την Αφρική. Απλώς είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. Άλλωστε αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη αυτό.
«…Έχουμε αρκετές ασκήσεις, μερικές που μόλις πραγματοποιήθηκαν, μια άλλη που έχει προβλεφθεί επίσης από τον Πρωθυπουργό, όπου θα συνεργαστούμε, θα αναπτυχθούμε μαζί, θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, είτε πρόκειται για το πολεμικό ναυτικό, το στρατό ξηράς ή την αεροπορία μας. Έχουμε αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε από κοινού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι θεωρώ ότι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ πρέπει να μπορεί να ζήσει ειρηνικά σήμερα. Πιστεύω ότι εάν η Ευρώπη θέλει να ζήσει ειρηνικά, πρέπει να ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της και να οικοδομεί αυτούς τους χώρους ειρήνης».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους… Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».
ΕΜΒΟΛΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει να έχουμε κοινό χάρτη πορείας. Έγκειται και στα κράτη-μέλη και στο Συμβούλιο που θα συνεδριάσει…στο τέλος της βδομάδας. Είδαμε πως σε εποχές κρίσης…υπάρχουν μη συνεργαζόμενες συμπεριφορές. Πολλά κράτη θέλησαν να κλείσουν τα σύνορά τους αμέσως. Το Σένγκεν, που είναι ένας χώρος ελευθερίας, μειώθηκε λίγο. Το άνοιγμα πρέπει να γίνει συντονισμένα. Πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες…για να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουμε ξανά…πώς θα ανοίξει το εμπόριο κι ο τουρισμός. Εξ’ού κι η ιδέα του πιστοποιητικού. Ας προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε τον ρυθμό του ανοίγματος…και τον τρόπο με τον οποίο θα κινούμαστε ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο… Πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αμφιβολία με ένα αρνητικό το τεστ. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς, εφαρμόσιμοι κανόνες. Έτσι, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εντός του ευρωπαϊκού χώρου…και θα αναπτυχθεί ο τουρισμός. …Θα πρέπει να δεχόμαστε…όποιον έχει κάνει κάποιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, Astrazeneca…αυτά που αναγνωρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρθουν…και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό ναι. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε τα πράγματα…με σαφείς κανόνες και πνεύμα συνεργασίας…ώστε να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε σταδιακά.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
« …πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από αυτήν την περίοδο κοιτάζοντας μπροστά. Πρέπει και πάλι να γίνουμε μια ήπειρος φιλοδοξίας, μιας θέλησης συνεργασίας. Το οφείλουμε στη νεολαία μας.
«Οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών και θα έλεγα ότι ο έφηβος που ήμουν, που μάθαινε τα αρχαία ελληνικά, τράφηκε από όλα αυτά. Οι Έλληνες, όπως είπα, συνέβαλαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσέφεραν τους μύθους που δόμησαν ολόκληρη τη φαντασία μας και οι οποίοι, επιπλέον, τροφοδότησαν την Aναγέννηση, τον κλασικισμό, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Έφεραν την φιλοσοφία και ομολογώ ότι έμαθα πολλά από την ελληνική φιλοσοφία. Είχα ένα δάσκαλο φιλοσοφίας, τον Πωλ Ρικέρ, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους διαβάζει στις εκδόσεις Budé, η οποία είναι δίγλωσση. Επομένως είτε πρόκειται για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν όλη την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και, επιπλέον, όλη την αγγλοσαξονική φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό…// Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Πατούλης: Έστειλε εξώδικο στη Μαρίνα Πατούλη
Εθνική Πινακοθήκη: Τα 11 εμβληματικά έργα της Επανάστασης του 1821
Πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ: Οι Άραβες θα «βγάλουν» κυβέρνηση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα