Πολιτικές αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής

«Μόνη λύση η αλλαγή των όρων του Μνημονίου», λέει ο Αντ. Σαμαράς...

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει με δήλωσή του ότι το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» για τους σχεδιασμούς της, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου. Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει:

Για «σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα», έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφορικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής, ενώ τόνισε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, έκανε λόγο για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων».

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ.Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι λέει ψέματα, όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε. Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό», αναφέρει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην απωλέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κ. Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι: «Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη Δημοκρατική Συμμαχία που έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει». «Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr