Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Το σχέδιο νόμου με το οποίο επέρχονται – συμβολικού χαρακτήρα - αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης....

Το σχέδιο νόμου με το οποίο επέρχονται – συμβολικού χαρακτήρα - αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η παραγραφή για αδικήματα υπουργών είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Έτσι, τα πλημμελήματα για τα πολιτικά πρόσωπα παραγράφονται στα 5 χρόνια και τα κακουργήματα σε 15 χρόνια.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου επιβάλλονται περιοριστικοί όροι σε πολιτικά πρόσωπα, όπως έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή τους, βίαιη προσαγωγή τους, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Βέβαια, για να υλοποιηθούν αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου παραμένει στην ουσία «γράμμα κενό».

Μέχρι σήμερα προβλέπονταν ότι δεν μπορούσαν να επιβληθούν περιοριστικοί οροί σε πολιτικά πρόσωπα ακόμα και αν είχε συσταθεί ειδικό δικαστήριο.

Πλέον  με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, περιοριστικοί όροι μπορούν αν επιβάλλονται από τη στιγμή που η βουλή θα ασκήσει δίωξη και θα επιληφθεί το δικαστικό συμβούλιο.

Ακόμη με το ίδιο σχέδιο νομού, προβλέπεται η υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους, πολιτικών προσώπων αν φυσικά αυτό προκύψει από την έρευνα που θα διενεργεί η αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Στην περίπτωση αυτή διατάσσεται κατάσχεση των χρημάτων αυτών.

Σημαντική επίσης αλλαγή στο ισχύον καθεστώς επέρχεται και με τη δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου το οποίο θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών.

Το συμβούλιο θα ελέγχει νομικά τα στοιχειά που εμπεριέχονται στις δικογραφίες που διαβιβάζονται στην βουλή και θα γνωμοδοτεί για το αν θα πρέπει να διερευνηθεί πιθανή ποινική ευθύνη υπουργών με τον τρόπο αυτό οι δικογραφίες που φτάνουν στην βουλή θα «φιλτράρονται» και οι βουλευτές θα έχουν τις πρώτες ενδείξεις πιθανολόγησης ποινικής ευθύνης υπουργών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της βουλής προηγούνται της γνωμοδότησης του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου.


Τέλος προβλέπεται η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών προσώπων που διώκονται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Η δέσμευση θα μπορεί να γίνει και μόνο αν υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης αδικήματος όπως ισχύει ακριβώς και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr