Βορίδης: Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας δεν είναι whistleblower

Βορίδης: Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας δεν είναι whistleblower

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ο νέος θεσμός του κράτους θα συμβάλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Βορίδης: Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας δεν είναι whistleblower
Τον νέο κρατικό θεσμό του «Συμβούλου Ακεραιότητας» παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογραμμίζοντας πως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Με παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» εξήγησε παράλληλα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -οι οποίοι έθεσαν σχετικές ενστάσεις- πως οι αρμοδιότητες του νεου Συμβούλου δεν σχετίζονται με τον ρόλο των προστατευόμενων μαρτύρων (whistleblower).

«Τι συγχέετε; Το Σύμβουλο Ακεραιότητας με τους προστατευόμενους μάρτυρες; Αυτά λέτε, αυτή την κατανόηση έχετε για τους θεσμούς δημόσιας διοίκησης;» ανέφερε ο κ. Βορίδης για να εξηγήσει  πως «ο Σύμβουλος της Ακεραιότητας είναι το εξής: Αντιμετωπίζουν ζητήματα οι υπάλληλοι, ζητήματα ακεραιότητας. Να σας πω συγκεκριμένα; Ένα παράδειγμα, η πολιτική δώρου. Ένας ευχαριστημένος εξυπηρετηθείς από την υπηρεσία, έρχεται και φέρνει σε μία υπάλληλο λουλούδια. Τα παίρνει ή όχι; Θα μου πείτε ασήμαντο. Χτίζει μια κουλτούρα ακεραιότητας αυτό το ερώτημα; Χτίζει μια κουλτούρα ακεραιότητας; Υπάρχουν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε και τα είδαμε σε έκταση σεξουαλικής παρενόχλησης. Πώς τα χειρίζεται η υπάλληλος ή ο υπάλληλος, όταν δέχεται μία τέτοια παρενόχληση από τον προϊστάμενό της ενδεχομένως; Τι κάνει; Να συμβουλευτεί. Να συμβουλευτεί, να έχει έναν άνθρωπο να ρωτήσει, να την ενημερώσει για τα δικαιώματά της, να αποφασίσει εάν θα κάνει αναφορά, να αποφασίσει εάν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, να τη στηρίξει σε αυτό που θέλει να πει, να μην αισθάνεται μόνη και αποκομμένη, να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει συμβουλή και στήριξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει με λεπτομέρειες τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης του συμβούλου σημειώνοντας ότι ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός, συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός. «Όταν λέμε "Εσωτερικός έλεγχος" δεν εννοούμε τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι αυτό. Άκουσα ότι ο «Σύμβουλος Ακεραιότητας» είναι Whistleblower. Δεν είναι Whistleblower. Είναι κάτι διαφορετικό. Θα συζητήσουμε την νομοθεσία για τους whistleblowers, αλλά είναι άλλη νομοθεσία. Δεν είναι αυτή εδώ», τόνισε σε άλλο σημείο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ - Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης