Ακαταδίωκτο: Αντισυνταγματική θεωρεί τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιώνει «ειδικά δικαστήρια» για τους λοιμωξιολόγους

Αντιδράσεις για την τροπολογία που στοχεύει σε «προστασία των ειδικών από fake news και μηνύσεις» - Εγκρίθηκε η τροπολογία - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έντονες αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - «Χαμός» στο Twitter με πλήθος αρνητικών σχολίων

Νέο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συγκροτεί η κατάθεση τροπολογίας για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που συγκροτούν τις επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής στρατηγικής η οποία υπερψηφίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν την κίνηση επιχειρηματολογώντας για το ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να προστατέψει τους συμμετέχοντες στις τρεις υπάρχουσες Επιτροπές «από τον κανιβαλισμό των ψεκασμένων και των αρνητών που ήδη έχουν ξεκινήσει φάμπρικα μηνύσεων», εντούτοις η σφοδρή αντιπαράθεση, που ξεκίνησε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζεται με τα κόμματα να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την σχετική «αιφνιδιαστική» πρωτοβουλία. Ποιο ήταν το επίμαχο σημείο της διάταξης που προστέθηκε στην τροπολογία για την επιτάχυνση των εμβολιασμών; Αυτό που αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού covid-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών- δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Είναι πασιφανές ότι η έντονη συζήτηση προστίθεται στην συνολικότερη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- στελέχη των οποίων χρεώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι με τις αποφάσεις τους για την διαχείριση της πανδημίας και την επιλογή περιοριστικών μέτρων ή την άρση τους «φοράνε καπέλο» στην αρμόδια Επιτροπή των ειδικών όλο το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη -όπως έκανε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης- επαναλαμβάνουν πως ναι μεν «θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν χρειάζεται η ρύθμιση καθώς οι άνθρωποι δεν ασκούν διοίκηση, εκφράζουν γνώμη και ψηφίζουν αλλά δεν παίρνουν απόφαση οι ίδιοι για να γίνει μηνυτήρια αναφορά» αλλά προκύπτει η ανάγκη προστασίας τους από το κλίμα που δυστυχώς δημιουργείται, τον κανιβαλισμό των ψεκασμένων και τα fake news.

«Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις από όσους είναι κατά των εμβολιασμών και των μέτρων. Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τις μάσκες στα σχολεία; Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τα self test από γονείς; Θέλετε τα μέλη της επιτροπής να μηνυθούν -και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι θα δικαιωθούν- να πρέπει να πάνε σε 40 – 50 προανακριτικές και να λένε για τις γνωματεύσεις της επιτροπής και ότι τελικά δεν υπάρχουν τσιπάκια;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου πάντως συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η «αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης» που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας- μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης- εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Μάλιστα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το επίμαχο σημείο της τροπολογίας επιβεβαιώνει την κριτική τους πως «ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».

Το επιχείρημά τους λέει ότι η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της κι ότι «οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο lockdown, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του». Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Γ. Ραγκούση ζήτησε την άμεση απόσυρση της «αντισυνταγματικής αυτής διάταξης» και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής «ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία». Σε διαφορετική γραμμή πάντως φαίνεται ότι ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου ο οποίος είπε για την ρύθμιση ότι «δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι- όμως η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τα κόμματα για την σκοπιμότητα της τροπολογίας». Ο κ. Ραγκούσης κατά την διάρκεια της ομιλίας του εν τω μεταξύ έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν κρυπροαμνήστευση.

Τη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την διάταξη εξέφρασε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας διαμαρτυρήθηκε για τον όρο «ψεκασμένοι» που χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ με τον κ. Πλεύρη να του ανταπαντά: «Είστε το κόμμα κατά των εμβολιασμών. Χαϊδεύετε όσους δεν θέλουν τα μέτρα προστασίας. Ταυτίζεστε με το παράλογο».

Αντιδράσεις υπήρξαν και στα social media, με το #ακαταδιωκτο να γίνεται πρώτο trend στο Twitter. Δείτε χαρακτηριστικά tweets:





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr