Γκάλοπ της MARC για το Πρώτο Θέμα: Η ΝΔ περνάει τον κάβο της κρίσης με διαφορά 15,4%

Ανοίγει και πάλι η ψαλίδα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Καλύτερος πρωθυπουργός με 51,3% ο Μητσοτάκης, μόλις το 22% επιλέγει τον Τσίπρα - Καθοριστικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ψηφοφόροι από τη δεξαμενή του Κέντρου - Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Με αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία, που εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται να περνούν τον κάβο της πανδημίας η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι πολίτες, παρότι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα, αξιολογούν θετικά την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε στους τελευταίους 22 μήνες, ενώ αποδοκιμάζουν την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βασικό όπλο, μάλιστα, την επικράτησή του στον χώρο του Κέντρου, το κυβερνών κόμμα διατηρεί το σταθερά μεγάλο προβάδισμα που έχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ελαφρά πτωτική πορεία που εμφάνιζε τους προηγούμενους μήνες ανακόπτεται και δίνει τη θέση της σε μικρή βελτίωση, όπως προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Ανοδικά, εξάλλου, κινείται και η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κερδίζει κατά κράτος και σε όλους τους δείκτες τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν πρωθυπουργός είναι μακράν ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθώς συγκεντρώνει τη θετική ψήφο του 56,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, έναντι του 43,7% που τοποθετείται αρνητικά.



Με αρνητική γνώμη από δύο στους τρεις πολίτες (67,4%), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται οριακά στη δεύτερη θέση της δημοτικότητας των αρχηγών, καθώς κρίνεται θετικά από το 32,1% της κοινής γνώμης. Ακολουθούν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 30,8% θετικές γνώμες, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με 30,2%, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης με 21,7% και, τελευταίος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 14,4%.

Η πρωτοκαθεδρία του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνεται ευχερέστερα στις απαντήσεις των πολιτών για τον καλύτερο πρωθυπουργό. Ο τωρινός «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου προτιμάται από το 51,3% των ερωτηθέντων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τις επιδόσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγεται από ένα ισχνό 22%, που είναι κοντά στα ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα του.



Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν πρωθυπουργός απολαμβάνει την προτίμηση του 85,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., του 75,4% όσων ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής, αλλά και του 17,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει μόλις το 56,7% της προτίμησης όσων ψήφισαν το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές και υπολείπεται εμφανώς του κ. Μητσοτάκη στην απήχηση που έχει στους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ευρύτερα, πάντως, η συνολική υπεροχή της κυβέρνησης και η «κακοδαιμονία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύονται στα ευρήματα της έρευνας που αφορούν την αξιολόγησή τους. Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί θετικά, σε ποσοστό 53,4%, την κυβέρνηση, έναντι του 45,7% που την κρίνει αρνητικά. Στον αντίποδα, θετική αξιολόγηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει μόλις το 20,5% των ερωτηθέντων, έναντι ενός συντριπτικού 77,3% που κρίνει αρνητικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.



Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι αρνητικές γνώμες για την αξιωματική αντιπολίτευση υπερτερούν ακόμη και στους ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ: το 50,1% κρίνει αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του, έναντι του 46,9% που τη βρίσκει θετική. Από την άλλη, θετικό βαθμό βάζουν στην κυβέρνηση το 85,1% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 70,7% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, το 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ και το 21,9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Η αρνητική προαίρεση, ωστόσο, που φαίνεται να υπάρχει στην κοινή γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο εμφανής όταν καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν πώς θα ήταν τα πράγματα στη χώρα μας αν εξακολουθούσε να είναι στην κυβέρνηση: σχεδόν ένας στους δύο (ήτοι το 47,8% των ερωτηθέντων) εκτιμά πως θα ήταν χειρότερα, ένας στους τρεις (33%) ότι θα ήταν τα ίδια και μόλις το 15,1% φαίνεται να νοσταλγεί την προηγούμενη κυβέρνηση, πιστεύοντας πως θα ήταν καλύτερα αν δεν είχε γίνει η κυβερνητική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019.

Η μάχη στο Κέντρο

Η ανάγνωση των αριθμητικών δεδομένων που σχετίζονται με την πρόθεση ψήφου των πολιτών δείχνει ότι το σκηνικό παραμένει σχεδόν αμετάβλητο. Η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στην περιοχή των 16-17 ποσοστιαίων μονάδων. Και αυτό καθώς στην αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7%. Επονται το Κίνημα Αλλαγής με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ 25 με 3,2%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,9%, ενώ σε 12,2% υπολογίζεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, με τους αναποφάσιστους να προέρχονται σχεδόν εξίσου από τον ΣΥΡΙΖΑ (32,2%) και τη Ν.Δ. (29,2%).

Εκ πρώτης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πληρώνει τη χαμηλή συσπείρωση των παλαιών ψηφοφόρων του που παρουσιάζει και είναι της τάξης του 60,2%, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει συσπείρωση που φτάνει στο 76,5%. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το στοιχείο που βαραίνει στη διατήρηση του «γαλάζιου» προβαδίσματος, καθώς αυτό ενισχύεται από την προσέλκυση ψηφοφόρων άλλων παρατάξεων προς το κυβερνών κόμμα, την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει ελάχιστη διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους.

Από μια πιο ενδελεχή, άλλωστε, εξέταση των ευρημάτων της δημοσκόπησης της Marc αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι ψηφοφόροι που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Η Νέα Δημοκρατία πλειοψηφεί σε αυτή τη δεξαμενή με ποσοστό 42,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποσπά μόνο το 12,2%, έρχεται τρίτος, πίσω από το Κίνημα Αλλαγής που προσεταιρίζεται ποσοστό 14,4%.

Η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη από τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων κάθε παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μόνο το 42,5% των κεντρώων που τον ψήφισαν πριν από 22 μήνες, πληρώνοντας, κατά πάσα πιθανότητα, την «αριστερή» ρητορική του τελευταίου διαστήματος όταν, εν μέσω πανδημίας, τασσόταν υπέρ των κινητοποιήσεων για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, τον Δημήτρη Κουφοντίνα και την καταγγελλόμενη αστυνομική βία. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι είναι μεγαλύτερη η συσπείρωση που εμφανίζει στους ψηφοφόρους που δηλώνουν αριστεροί (72,5%) και ελαφρώς χαμηλότερη στους κεντροαριστερούς (69,2%). Μικρή κάμψη στους κεντρώους παρουσιάζει και η Ν.Δ., καθώς διατηρεί το 76,8% εξ αυτών, απώλειες όμως που καλύπτονται από την πολύ υψηλή συσπείρωση στους δεξιούς (86,3%) και στους κεντροδεξιούς (86,6%) ψηφοφόρους.

Αργεί η κανονικότητα

Θετικό βαθμό βάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και τη δυσπιστία που δείχνουν στις προοπτικές για ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα.

Με εξαίρεση τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, που είναι μεταξύ 17 και 44 ετών, αλλά και όσους δηλώνουν αριστεροί, οι κυβερνητικοί χειρισμοί αξιολογούνται θετικά από τις περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες. Συνολικά, όσοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά ή μάλλον καλά με την πανδημία φτάνουν στο 52,1%, υπερτερώντας όσων έχουν την αντίθετη άποψη που φτάνουν στο 47,3%.

Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει και τα μέτρα που ελήφθησαν εν όψει του Πάσχα, καθώς το 44,7% δηλώνει ότι «ήταν αυτά που πρέπει», έναντι του 33,3% που τα βρήκε υπερβολικά, αλλά και του 16,9% που τα ήθελε να είναι αυστηρότερα. Από τους επιμέρους περιορισμούς που θα ισχύσουν αυτές τις ημέρες η κοινή γνώμη αντιτίθεται μόνο στην απόφαση να γίνει η αναστάσιμη λειτουργία στις 9 το βράδυ, αντί για τις 12 τα μεσάνυχτα. Λάθος βρήκε την απόφαση το 46,3% και σωστή το 44,4%, με τους πλέον αντίθετους να είναι οι νεότεροι, οι αριστεροί και οι γυναίκες.



Στον αντίποδα, θετικά αντιμετωπίστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών οι άλλες αποφάσεις που αφορούν τη δυνατότητα να μαζευτούν στα σπίτια έως δύο οικογένειες (συμφωνεί το 72,8%), το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα (εγκρίνει το 67,8%), τη μετακίνηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ώστε να ξεκινά στις 10 το βράδυ για τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 11 από τη Δευτέρα του Πάσχα (υπέρ το 62,7%) και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό (που βρίσκει σύμφωνο το 58,1%).

Πολύ υψηλή βαθμολογία αποσπά η κυβέρνηση και για την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού δύο στους τρεις (66,2%) θεωρούν ότι τα πάει πολύ καλά, έναντι του 32,2% που δίνει αρνητική απάντηση στο ίδιο ερώτημα. Χωρίς να τα πάει άσχημα και στις νεότερες γενιές, αφού στην ηλικιακή ομάδα 17-44 ετών, θετική γνώμη έχει το 56,3%, τα εύσημα στην κυβέρνηση αποδίδουν κυρίως οι μεγαλύτεροι: στην ηλιακή ομάδα των 45-64 θετικά εκφράζεται το 65,9%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 79,3% στους άνω των 65 ετών, που ανάμεσά τους είναι κυρίως εκείνοι που έχουν ήδη επισκεφθεί τα εμβολιαστικά κέντρα.

Παρά ταύτα, πάντως, οι πολίτες δείχνουν επιφυλακτικοί στις αναφορές για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Στο σχετικό ερώτημα η πλειοψηφία (27,6%) απάντησε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2022, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που, σε ποσοστό 20,2%, το τοποθετούν ακόμη πιο αργά. Την πιθανότητα να γίνει αυτό έως το καλοκαίρι υιοθετεί μόνο το 18,3%, ενώ το 24,9% ευελπιστεί να συμβεί στο τέλος της φετινής χρονιάς.



Υψηλή αποδοχή της στάσης Δένδια στην Αγκυρα

Ισχυρός φαίνεται να παραμένει στην κοινή γνώμη ο θετικός απόηχος που προκάλεσε η στάση την οποία τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και τις δηλώσεις που έκανε ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (ή 82,8% των ερωτηθέντων) χαρακτηρίζουν «σωστή» τη στάση του, με τους πλέον ενθουσιώδεις να είναι οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής που την εγκρίνουν σε ποσοστό 98,8% και να... έπονται οι Νεοδημοκράτες με 91,2%. Αλλά και στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους η αποδοχή είναι υψηλή: 82,6% στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, 73% του ΣΥΡΙΖΑ και 61% του ΚΚΕ. Στον αντίποδα, μόλις το 5% βρήκε τη στάση του υπουργού Εξωτερικών «υπερβολική» και μόλις στο 3,7% περιορίζονται εκείνοι που την κρίνουν «λανθασμένη».

Φαίνεται, εξάλλου, ότι η τακτική που ακολούθησε ο κ. Δένδιας είχε θετική επίδραση και στην εικόνα των πολιτών για τη συνολική εξωτερική πολιτική. Στο ερώτημα για το πώς τα πάει η κυβέρνηση στον τομέα των εξωτερικών και ειδικά των Ελληνοτουρκικών, σχεδόν δύο στους τρεις (64,5%) δήλωσαν ικανοποιημένοι, ενώ στο 30,8% φτάνουν όσοι έχουν αρνητική άποψη.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr